Sałatka z selerem i ananasem
- Jajko (4 szt.)
- Ananas w puszce (200 g)
- Kukurydza konserwowa (200 g)
- Seler konserwowy (250 g)
- Por - pół małej sztuki (50 g)
- Ser gouda (200 g)
- Majonez light (100 g)
Przepis na sałatkę z selerem i ananasem krok po kroku
Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach i wrzuć do miski.
Pora umyj, osusz i pokrój w półtalarki. Następnie wsyp go do miski z serem.
Seler konserwowy oraz kukurydzę odcedź z zalewy i dodaj do miski.
Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę, następnie dodaj do miski z pozostałymi składnikami.
Ananasa wyjmij z zalewy i pokrój w kostkę. Dodaj go do miski. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
Na koniec dodaj majonez i przyprawy (ilość według uznania) i całość jeszcze raz dokładnie wymieszaj.
Przed podaniem wstaw do lodówki na kilka godzin.
-
Sałatka z ananasem
-
Sałatka z kurczakiem i ananasem
-
Sałatka z kurczaka i ananasem
-
Sałatka z selerem konserwowym, jajkiem i kukurydzą
-
Sałatka z wędzonym kurczakiem i ananasem
-
Sałatka hawajska
-
Sałatka z szynką i ananasem
-
Sałatka z ryżem i ananasem
-
Sałatka z tuńczykiem i ananasem
-
Sałatka z selera naciowego z ananasem
-
Sałatka z porem i ananasem
-
Sałatka z surimi i ananasem
-
Sałatka z surimi i ananasa
-
Surówka z marchewki i ananasa
-
Sałatka z kurczakiem, ananasem, kukurydzą i jajkiem
-
Surówka z marchewki i ananasa
-
Sałatka z kurczakiem curry
-
Sałatka z pora i ananasa
-
Sałatki z ananasem
Więcej informacji na temat sałatki z selerem i ananasem
Sałatka z selerem i ananasem i szynką to świetny pomysł na śniadanie, obiad czy przekąskę w pracy czy w szkole. Sałatka z selerem i szynką konserwową świetnie sprawdzi nam się jako dodatek na wiele imprez okolicznościowych czy spotkaniach rodzinnych. Przepis jest bardzo prosty, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić - niezależnie od umiejętności kulinarnych. Przepis wywodzi się z kuchni polskiej i świetnie nadaje się do diety wegetariańskiej. Do przygotowania sałatki potrzebne będą nam jajka, ananas z puszki, kukurydza konserwowa, seler konserwowy, por, ser gouda, majonez light, sól i pieprz.
Sałatka z selerem i ananasem jest bardzo dobra i szybo się ją robi. Wystarczy, że ugotujesz jajka na twardo i pozostawić do wystygnięcia. Ser zetrzesz na tarce o dużych oczkach. Pora pokroisz w pół talarki i dodasz do sera. Następnie odcedzisz kukurydze z zalewy i dodasz do reszty składników. Czynność tą powtarzamy z selerem marynowanym. Ostudzone jajko obieramy ze skorupki i kroimy w kosteczkę, dodajemy do miski. Ananasa wyciągamy z puszki, kroimy w kosteczkę i dodajemy do reszty składników. Na sam koniec dodajemy majonez i doprawiamy do smaku ze sobą dokładnie jeszcze raz mieszamy. Chowamy ją do lodówki żeby delikatnie schłodzić.
Seler jest warzywem, które zawiera spore ilości witaminy C, która wpływa na naszą odporność. Spożywanie odpowiedniej ilości tej witaminy jest szczególnie ważne w okresie wzmożonej zachorowalności. Znajdziemy w nim również witaminy z grupy B oraz witaminę E. Ta ostatnia nazywana jest witaminą młodości, ponieważ zapobiega powstawaniu wolnych rodników i opóźnia proces starzenia się skóry. Obecność przeciwutleniaczy dodatkowo zmniejsza ryzyko rozwoju choroby nowotworowej.
Sałatka z selera ze słoika jest bardzo szybka jak widać w wykonaniu nie pochłania nam wiele czasu i możemy ją zrobić gdy nagle mamy niezapowiedzianych gości. Sałatka na pewno każdemu posmakuje. Jest to doskonała propozycja na smaczne danie zabierane do pracy lub szybkie śniadanie. Doskonale sprawdzi się również na wielu imprezach okolicznościowych.
Alergeny w sałatce z selerem i ananasem
Lista alergenów dla sałatki z selerem i ananasem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler konserwowy
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser gouda
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- majonez light
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- majonez light
Wartości odżywcze sałatki z selerem i ananasem
Sałatka z selerem i ananasem to doskonały pomysł na szybką przekąskę. Pamiętaj jednak, że do jej przygotowania używasz sporej ilości produktów przetworzonych, dlatego włączaj ją do swojej diety sporadyczne.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.