Przepis na sałatkę z selerem i ananasem krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, tarka, sitko, miska

Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach i wrzuć do miski.

Pora umyj, osusz i pokrój w półtalarki. Następnie wsyp go do miski z serem.

Seler konserwowy oraz kukurydzę odcedź z zalewy i dodaj do miski.

Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę, następnie dodaj do miski z pozostałymi składnikami.

Ananasa wyjmij z zalewy i pokrój w kostkę. Dodaj go do miski. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

Na koniec dodaj majonez i przyprawy (ilość według uznania) i całość jeszcze raz dokładnie wymieszaj.

Przed podaniem wstaw do lodówki na kilka godzin.

Sałatka z selerem i ananasem podana na białym, kwadratowym talerzu.
Sałatka z selerem i ananasem
Koszt przygotowania dania
20.44 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
268 kcal
Liczba alergenów w daniu
5
47

Sałatka z selerem i ananasem - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o sałatce z selerem i ananasem

Sałatka z selerem i ananasem i szynką to świetny pomysł na śniadanie, obiad czy przekąskę w pracy czy w szkole. Sałatka z selerem i szynką konserwową świetnie sprawdzi nam się jako dodatek na wiele imprez okolicznościowych czy spotkaniach rodzinnych. Przepis jest bardzo prosty, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić - niezależnie od umiejętności kulinarnych. Przepis wywodzi się z kuchni polskiej i świetnie nadaje się do diety wegetariańskiej. Do przygotowania sałatki potrzebne będą nam jajka, ananas z puszki, kukurydza konserwowa, seler konserwowy, por, ser gouda, majonez light, sól i pieprz.

Sałatka z selerem i ananasem jest bardzo dobra i szybo się ją robi. Wystarczy, że ugotujesz jajka na twardo i pozostawić do wystygnięcia. Ser zetrzesz na tarce o dużych oczkach. Pora pokroisz w pół talarki i dodasz do sera. Następnie odcedzisz kukurydze z zalewy i dodasz do reszty składników. Czynność tą powtarzamy z selerem marynowanym. Ostudzone jajko obieramy ze skorupki i kroimy w kosteczkę, dodajemy do miski. Ananasa wyciągamy z puszki, kroimy w kosteczkę i dodajemy do reszty składników. Na sam koniec dodajemy majonez i doprawiamy do smaku ze sobą dokładnie jeszcze raz mieszamy. Chowamy ją do lodówki żeby delikatnie schłodzić.

Seler jest warzywem, które zawiera spore ilości witaminy C, która wpływa na naszą odporność. Spożywanie odpowiedniej ilości tej witaminy jest szczególnie ważne w okresie wzmożonej zachorowalności. Znajdziemy w nim również witaminy z grupy B oraz witaminę E. Ta ostatnia nazywana jest witaminą młodości, ponieważ zapobiega powstawaniu wolnych rodników i opóźnia proces starzenia się skóry. Obecność przeciwutleniaczy dodatkowo zmniejsza ryzyko rozwoju choroby nowotworowej.

Sałatka z selera ze słoika jest bardzo szybka jak widać w wykonaniu nie pochłania nam wiele czasu i możemy ją zrobić gdy nagle mamy niezapowiedzianych gości. Sałatka na pewno każdemu posmakuje. Jest to doskonała propozycja na smaczne danie zabierane do pracy lub szybkie śniadanie. Doskonale sprawdzi się również na wielu imprezach okolicznościowych.

Wartości odżywcze sałatki z selerem i ananasem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
134.48 kcal
268.95 kcal
Białko
6.91 g
13.82 g

Węglowodany w sałatce z selerem i ananasem

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
8.95 g
17.91 g
Węglowodany przyswajalne
8.29 g
16.57 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.67 g
1.34 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
8.16 g
16.31 g
Tłuszcze nasycone
4.21 g
8.42 g
Tłuszcze nienasycone
3.94 g
7.89 g
Tłuszcze jednonasycone
2.37 g
4.74 g
Tłuszcze wielonasycone
1.58 g
3.15 g
Cholesterol
87.08 mg
174.16 mg

Witaminy w przepisie na sałatkę z selerem i ananasem

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A
63.77 µg (mcg)
127.54 µg (mcg)
Witamina B6
0.09 mg
0.17 mg
Witamina B12
0.41 µg (mcg)
0.83 µg (mcg)
Witamina C
3.25 mg
6.51 mg
Witamina D
0.44 µg (mcg)
0.89 µg (mcg)
Witamina E
0.31 mg
0.63 mg
Retinol
56.15 µg (mcg)
112.30 µg (mcg)
Tiamina
0.04 mg
0.08 mg
Ryboflawina
0.16 mg
0.32 mg
Niacyna
0.30 mg
0.59 mg
Foliany
28.19 µg (mcg)
56.38 µg (mcg)
Beta karoten
92.66 µg (mcg)
185.33 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na sałatkę z selerem i ananasem

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
478.60 mg
957.20 mg
Potas
138.41 mg
276.82 mg
Wapń
137.89 mg
275.77 mg
Fosfor
139.52 mg
279.03 mg
Magnez
14.83 mg
29.66 mg
Żelazo
0.58 mg
1.17 mg
Cynk
1.01 mg
2.03 mg
Miedź
0.05 mg
0.10 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z selerem i ananasem 47
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sałatce z selerem i ananasem

Lista alergenów dla sałatki z selerem i ananasem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler konserwowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser gouda
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light

Cena przygotowania sałatki z selerem i ananasem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Ananas w puszce
200 g
6.00
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
3.53
Za 200 g
Kukurydza konserwowa
200 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
2.06
Za 200 g
Seler konserwowy
250 g
3.50
Za 320,0 g
Liczba opakowań 1
2.73
Za 250 g
Por
50 g
pół małej sztuki
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 50 g
Ser gouda
200 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
5.60
Za 200 g
Majonez light
100 g
5.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
1.85
Za 100 g
Koszt składników
36.40
Jak oceniasz przepis na sałatkę z selerem i ananasem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób