Sałatka z selera naciowego z żurawiną

Opublikowano: 19.05.2021 r., 0:53 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sałatka selerowa z żurawiną
Sałatka z selera naciowego z żurawiną
Sałatka z selera naciowego z żurawiną na każdą okazję. Pyszny, orginalny smak i nietypowe połączenie składników. Szybka i prosta w przygotowaniu.
Przygotowanie 30 min
420 kcal
Kcal w porcji
345 g
Wielkość porcji
45
Indeks glikemiczny
Składniki dla 1 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry - 1 filet (100 g)
  • Seler naciowy - 2 łodygi (80 g)
  • Suszona żurawina - 1 garść (30 g)
  • Kukurydza konserwowa - 1 mała puszka (80 g)
  • Jogurt naturalny - 2 łyżki (20 ml)
  • Majonez - 1 łyżka (15 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, przyprawa do mięsa
Sprzęt kuchenny
patelnia mała

Przepis na sałatkę z selera naciowego z żurawiną krok po kroku

Kurczaka pokrój w kostkę i podsmaż na oliwie z dodatkiem przypraw.

Łodygi selera opłucz i pokrój na małe paski.

Kukurydzę odsącz z nadmiaru zalewy.

W misce wymieszaj selera, kurczaka, kukurydzę i żurawinę.

Dodaj sos jogurtowo majonezowy i dopraw.

Jak oceniasz przepis na sałatkę z selera naciowego z żurawiną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,3% osób

Więcej informacji na temat sałatki z selera naciowego z żurawiną

Sałatka z selera naciowego z żurawiną to idealny pomysł na sałatkę na zimno. Sprawdzi się jako dodatek do dania obiadowego, jako samodzielna przekąska między posiłkami, czy na imprezę i spotkanie z rodziną lub przyjaciółmi. To również idealna sałatka do dań z grilla, zarówno mięsnych, jak i warzywnych. Sałatka jest bardzo sycąca i pożywna, a dzięki temu, że jednym z jej głównych składników jest seler naciowy i żurawina, jest też pełna witamin, składników mineralnych i wartości odżywczych. Sałatka z naci selera to danie, które warto znać, ponieważ jest bardzo uniwersalne i sprawdzi się na wiele okazji, a jednocześnie jej przygotowanie jest bardzo szybkie i nie wymagające większych zdolności kulinarnych.

Sałatka z selera naciowego żurawiny i kurczaka jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu i z pewnością każdy sobie z nią poradzi bez większych problemów. Nie wymaga również żadnego zaawansowanego wyposażenia kuchennego. Przygotowanie sałatki najlepiej rozpocząć od usmażenia mięsa z piersi kurczaka, ponieważ jest to jedyny składnik tego dania wymagający obróbki termicznej. Kurczaka wystarczy pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na dobrej jakości oliwie z oliwek z dodatkiem ulubionych przypraw. W tym czasie najlepiej umyć i pokroić łodygi selera naciowego, kukurydzę odsączyć z nadmiaru zalewy i przygotować żurawinę. Ostatnim etapem jest przygotowanie sosu. Najczęściej w tym celu wykorzystuje się majonez, jednak pamietaj, że jest on bardzo kaloryczny, dlatego najlepiej wybierać wersję light, lub przygotować sos pół na pół z jogurtu i majonezu.Do sosu warto dodać odrobinę czosnku, który idealnie komponuje się z pozostałymi składnikami i nadaje sałatce wyjątkowego charakteru. Sałatkę z selera naciowego z żurawina możesz też przygotować z szynką zamiast kurczaka, lub w wersji wegetariańskiej lub wegańskiej - z tofu. Sałatkę możesz zrobić również z porem lub świeżym ogórkiem zielonym. Koniecznie czytaj dalej, aby poznać przepis na sałatkę z selerem żurawiną i kurczakiem.

Alergeny w sałatce z selera naciowego z żurawiną

Lista alergenów dla sałatki z selera naciowego z żurawiną przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler naciowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
    • przyprawa do mięsa

Wartości odżywcze sałatki z selera naciowego z żurawiną

na 100g gotowej potrawy

Osoby na dietach odchudzających, czy z zaburzeniami lipidowymi (na przykład podwyższonym cholesterolem) powinny wybierać majonez light lub całkowicie zastąpić go jogurtem.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(345g)
Energia (kcal)
121.85
420.37
Białko (g)
7.93
27.37

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(345g)
Węglowodany (g)
13.45
46.41
Węglowodany przyswajalne (g)
12.27
42.34
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.18
4.07

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(345g)
Tłuszcz (g)
4.52
15.59
Tłuszcze nasycone (g)
1.19
4.10
Tłuszcze nienasycone (g)
3.33
11.48
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.05
3.62
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.28
7.86
Cholesterol (mg)
24.52
84.60

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(345g)
Witamina A (µg (mcg))
9.23
31.85
Witamina B6 (mg)
0.29
1.00
Witamina B12 (µg (mcg))
0.11
0.37
Witamina C (mg)
1.97
6.79
Witamina D (µg (mcg))
0.08
0.29
Witamina E (mg)
0.58
2.01
Retinol (µg (mcg))
3.58
12.37
Tiamina (mg)
0.04
0.15
Ryboflawina (mg)
0.10
0.35
Niacyna (mg)
3.33
11.48
Foliany (µg (mcg))
23.68
81.69
Beta karoten (µg (mcg))
69.48
239.70

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(345g)
Sód (mg)
132.29
456.41
Potas (mg)
217.20
749.34
Wapń (mg)
25.82
89.06
Fosfor (mg)
92.66
319.68
Magnez (mg)
16.60
57.27
Żelazo (mg)
0.29
1.00
Cynk (mg)
0.45
1.57
Miedź (mg)
0.03
0.12
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z selera naciowego z żurawiną 45
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z selera naciowego z żurawiną

Koszt składników
41.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
100 g
1 filet
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.20
Za 100 g
Seler naciowy
80 g
2 łodygi
10.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 80 g
Suszona żurawina
30 g
1 garść
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 30 g
Kukurydza konserwowa
80 g
1 mała puszka
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
0.82
Za 80 g
Jogurt naturalny
20 ml
2 łyżki
1.80
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
0.20
Za 20 ml
Majonez
15 g
1 łyżka
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 15 g
Koszt składników
41.30