Przepis na sałatkę z selera konserwowego i czerwonej fasoli krok po kroku

Składniki
  • fasola konserwowa 240 g
  • Seler konserwowy 200 g
  • Kukurydza konserwowa 100 g
  • Polędwica z piersi kurczaka 200 g
  • Jajko 3 szt.
  • majonez light 100 g
  • Śmietana 12% 50 g
Przyprawy
sól, pieprz, koper
To będzie niezbędne
garnek, duża miska

Ugotuj jajka na twardo.

Fasolę, kukurydzę oraz selera odsącz z zalewy i dodaj do miski.

Wędlinę pokrój w kostkę.

Ugotowane jajka obierz i pokrój w większą kostkę.

Dodaj wędlinę oraz jajko do miski razem ze śmietaną, majonezem oraz solą i pieprzem. Wymieszaj dokładnie.

Sałatkę posyp świeżym koperkiem.

Sałatka z selera konserwowego i czerwonej fasoli
Sałatka z selera konserwowego i czerwonej fasoli
Koszt przygotowania dania
17.72 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
185 kcal
Liczba alergenów w daniu
5
29

Sałatka z selera konserwowego i czerwonej fasoli - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o sałatce z selera konserwowego i czerwonej fasoli

Znakomita sałatka z czerwonej fasoli z puszki oraz z selerem konserwowym. Idealna nie tylko na imprezę, ale także na co dzień. Szybka, prosta i bardzo smaczna. Wykonanie sałatki jest bardzo szybkie. W tym czasie, w którym gotują się jajka można zrobić wszystkie inne kroki i sałatkę mieć prawie gotową. Do sałatki nie trzeba dodatkowych rzeczy w stylu pieczywa. Jest jednak to dobry pomysł, jeśli ktoś lubi sałatki połączone z pieczywem. Danie to koniecznie posyp świeżym koperkiem. Pamiętaj, by sałatkę zrobić minimum jeden dzień wcześniej.

Sałatka, oprócz fasolki i selera zawiera jajka, kukurydzę i wędlinę. Ponadto śmietana i majonez stanowią dobry sos. Z przypraw wystarczy tylko sól i pieprz. Pamiętaj, że jeżeli chcesz lekko zmniejszyć kaloryczność potrawy zamiast śmietany możesz dodać jogurt naturalny. Majonez także można zastąpić jogurtem. Fajny jogurt to ten, który ma gęstą konsystencję.

Sałatka jest bardzo szybka do zrobienia. Zwłaszcza, gdy używasz fasolki z puszki, wykonanie zajmie maksymalnie 15 minut. Gdy masz w domu surową fasolę bez problemu możesz też zrobić z niej te danie. Wystarczy ją wcześniej namoczyć – 10 godzin. Kolejnym krokiem jest ugotowanie fasolki. Ważne jest, by fasolkę ugotować w świeżej wodzie – nie tej, która służyła do moczenia. Gotowanie powinno się przeprowadzać przez pierwsze 10-15 minut bez przykrywki. Przebiega ono nawet do 90 minut. Kontroluj stopień ugotowania fasolki. Takie zabiegi mają na celu obniżyć strawność tego warzywa.

Mimo tego, że fasola jest ciężej trawiona niż inne warzywa, jest ona polecanym w diecie zdrowego człowieka składnikiem. Oczywiście ma mnóstwo witamin. Jest skarbnicą składników mineralnych. Czerwona fasolka zawiera dużo błonnika. Jest także bogata w białko roślinne – ważny składnik żywienia. Poza tym – niski indeks glikemiczny sprawia, że jest to dobry produkt w diecie cukrzyka.

Ważne jest, by sałatkę zrobić dzień wcześniej. Dzięki temu wszystkie smaki przejdą sobą nawzajem. Sałatka będzie smaczniejsza i bardziej wyrazista w smaku.

Wartości odżywcze sałatki z selera konserwowego i czerwonej fasoli

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (175g)
Energia (kalorie)
105.89 kcal
185.31 kcal
Białko
7.90 g
13.83 g

Węglowodany w sałatce z selera konserwowego i czerwonej fasoli

Na 100g
Na porcję (175g)
Węglowodany
7.55 g
13.21 g
Brak danych dla: polędwica z piersi kurczaka.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
6.12 g
10.70 g
Brak danych dla: polędwica z piersi kurczaka.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (175g)
Tłuszcz
4.86 g
8.51 g
Tłuszcze nasycone
1.70 g
2.98 g
Tłuszcze nienasycone
3.16 g
5.53 g
Tłuszcze jednonasycone
1.39 g
2.43 g
Tłuszcze wielonasycone
1.77 g
3.09 g

Witaminy w przepisie na sałatkę z selera konserwowego i czerwonej fasoli

Na 100g
Na porcję (175g)
Witamina B6
0.22 mg
0.39 mg
Brak danych dla: majonez light.
czytaj dalej
Witamina E
0.35 mg
0.61 mg
Brak danych dla: kukurydza konserwowa, majonez light.
czytaj dalej
Tiamina
0.04 mg
0.07 mg
Ryboflawina
0.13 mg
0.23 mg
Brak danych dla: majonez light.
czytaj dalej
Niacyna
2.06 mg
3.60 mg
Foliany
18.96 µg (mcg)
33.18 µg (mcg)
Brak danych dla: fasola konserwowa.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sałatkę z selera konserwowego i czerwonej fasoli

Na 100g
Na porcję (175g)
Sód
427.28 mg
747.74 mg
Potas
228.37 mg
399.65 mg
Wapń
31.93 mg
55.88 mg
Fosfor
109.65 mg
191.89 mg
Magnez
20.05 mg
35.08 mg
Żelazo
0.81 mg
1.42 mg
Cynk
0.60 mg
1.06 mg
Miedź
0.07 mg
0.12 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z selera konserwowego i czerwonej fasoli 29
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sałatce z selera konserwowego i czerwonej fasoli

Lista alergenów dla sałatki z selera konserwowego i czerwonej fasoli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, koper.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler konserwowy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 12%

Cena przygotowania sałatki z selera konserwowego i czerwonej fasoli

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
fasola konserwowa
240 g
4.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.70
Za 240 g
Seler konserwowy
200 g
3.50
Za 320,0 g
Liczba opakowań 1
2.19
Za 200 g
Kukurydza konserwowa
100 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
1.03
Za 100 g
Polędwica z piersi kurczaka
200 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.40
Za 200 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
majonez light
100 g
5.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
1.85
Za 100 g
Śmietana 12%
50 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.55
Za 50 g
Liczba porcji:
Razem
40.70
Łączny koszt
17.72
Jak oceniasz przepis na sałatkę z selera konserwowego i czerwonej fasoli
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób