Sałatka z selera konserwowego i czerwonej fasoli
- Fasola konserwowa (240 g)
- Seler konserwowy (200 g)
- Kukurydza konserwowa (100 g)
- Polędwica z piersi kurczaka (200 g)
- Jajko (3 szt.)
- Majonez light (100 g)
- Śmietana 12% (50 g)
Przepis na sałatkę z selera konserwowego i czerwonej fasoli krok po kroku
Ugotuj jajka na twardo.
Fasolę, kukurydzę oraz selera odsącz z zalewy i dodaj do miski.
Wędlinę pokrój w kostkę.
Ugotowane jajka obierz i pokrój w większą kostkę.
Dodaj wędlinę oraz jajko do miski razem ze śmietaną, majonezem oraz solą i pieprzem. Wymieszaj dokładnie.
Sałatkę posyp świeżym koperkiem.
-
Sałatka meksykańska
-
Sałatka z czerwonej fasoli
-
Sałatka meksykańska z kurczakiem
-
Sałatka z czerwonej fasoli z puszki
-
Sałatka z czerwoną fasolą i szynką
-
Sałatka z czerwonej fasoli i tuńczyka
-
Sałatka z czerwoną fasolą i kurczakiem
-
Mizeria z sałaty
-
Sałatka z czerwoną fasolą i jajkiem
-
Sałatka z fasolą czerwoną
-
Sałatka śledziowa z czerwoną fasolą
-
Sałatka z czerwoną fasolą, ziemniakami i szynką
-
Sałatka z czerwoną fasolą i porem
-
Sałatka z czerwoną fasolą i kukurydzą
-
Sałatka z czerwoną fasolą
Więcej informacji na temat sałatki z selera konserwowego i czerwonej fasoli
Znakomita sałatka z czerwonej fasoli z puszki oraz z selerem konserwowym. Idealna nie tylko na imprezę, ale także na co dzień. Szybka, prosta i bardzo smaczna. Wykonanie sałatki jest bardzo szybkie. W tym czasie, w którym gotują się jajka można zrobić wszystkie inne kroki i sałatkę mieć prawie gotową. Do sałatki nie trzeba dodatkowych rzeczy w stylu pieczywa. Jest jednak to dobry pomysł, jeśli ktoś lubi sałatki połączone z pieczywem. Danie to koniecznie posyp świeżym koperkiem. Pamiętaj, by sałatkę zrobić minimum jeden dzień wcześniej.
Sałatka, oprócz fasolki i selera zawiera jajka, kukurydzę i wędlinę. Ponadto śmietana i majonez stanowią dobry sos. Z przypraw wystarczy tylko sól i pieprz. Pamiętaj, że jeżeli chcesz lekko zmniejszyć kaloryczność potrawy zamiast śmietany możesz dodać jogurt naturalny. Majonez także można zastąpić jogurtem. Fajny jogurt to ten, który ma gęstą konsystencję.
Sałatka jest bardzo szybka do zrobienia. Zwłaszcza, gdy używasz fasolki z puszki, wykonanie zajmie maksymalnie 15 minut. Gdy masz w domu surową fasolę bez problemu możesz też zrobić z niej te danie. Wystarczy ją wcześniej namoczyć – 10 godzin. Kolejnym krokiem jest ugotowanie fasolki. Ważne jest, by fasolkę ugotować w świeżej wodzie – nie tej, która służyła do moczenia. Gotowanie powinno się przeprowadzać przez pierwsze 10-15 minut bez przykrywki. Przebiega ono nawet do 90 minut. Kontroluj stopień ugotowania fasolki. Takie zabiegi mają na celu obniżyć strawność tego warzywa.
Mimo tego, że fasola jest ciężej trawiona niż inne warzywa, jest ona polecanym w diecie zdrowego człowieka składnikiem. Oczywiście ma mnóstwo witamin. Jest skarbnicą składników mineralnych. Czerwona fasolka zawiera dużo błonnika. Jest także bogata w białko roślinne – ważny składnik żywienia. Poza tym – niski indeks glikemiczny sprawia, że jest to dobry produkt w diecie cukrzyka.
Ważne jest, by sałatkę zrobić dzień wcześniej. Dzięki temu wszystkie smaki przejdą sobą nawzajem. Sałatka będzie smaczniejsza i bardziej wyrazista w smaku.
Alergeny w sałatce z selera konserwowego i czerwonej fasoli
Lista alergenów dla sałatki z selera konserwowego i czerwonej fasoli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler konserwowy
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- majonez light
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- majonez light
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 12%
Wartości odżywcze sałatki z selera konserwowego i czerwonej fasoli
Sałatka to źródło błonnika, białka i tłuszczu. Fasola jest ciężkostrawna, więc jeśli masz problemy po jej spożyciu uważaj na zjadane ilości.
Energia i białka
(175g)
Węglowodany
(175g)
Tłuszcze
(175g)
Witaminy
(175g)
Składniki mineralne
(175g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.