Sałatka z sałaty lodowej

Opublikowano: 05.05.2021 r., 12:33 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sałatka z sałaty lodowej podana jest na białym płaskim talerzu. Polana jest sosem.
Sałatka z sałaty lodowej
Sałatka z sałaty lodowej to doskonała propozycja na smaczną przekąskę w pracy lub kolację w domu. Świetnie sprawdzi się również jako potrawa na wiele imprez okolicznościowych.
Przygotowanie 15 min
278 kcal
Kcal w porcji
400 g
Wielkość porcji
36
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Sałata lodowa (200 g)
  • Papryka czerwona 1 mała sztuka (150 g)
  • Cebula pół małej sztuki (25 g)
  • Ogórek 1 sztuka (100 g)
  • Pomidor 1 duża sztuka (200 g)
  • Oliwa z oliwek (15 ml)
  • Miód (10 g)
  • Ser Feta (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, sok z cytryny, oregano
Sprzęt kuchenny
miska

Przepis na sałatkę z sałaty lodowej krok po kroku

Sałatę umyj i dokładnie osusz. Pokrój ją na mniejsze kawałki i włóż do miski.

Do sałaty dodaj posiekaną natkę pietruszki.

Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka. Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Warzywa dodaj do sałaty.

Ogórka obierz ze skórki i pokrój go w półplasterki a pomidora umyj i pokrój w kostkę. Warzywa dodaj do sałaty.

Wszystkie składniki w misce dokładnie wymieszaj.

Oliwę wymieszaj z sokiem ze świeżej cytryny, miodem oraz przyprawami. Sosem polej sałatkę.

Na wierzch sałatki posyp pokrojony w kosteczkę ser fetę.

Jak oceniasz przepis na sałatkę z sałaty lodowej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,3% osób

Więcej informacji na temat sałatki z sałaty lodowej

Sałatka z sałaty lodowej to świetny pomysł na przystawkę do grilla, ale nie tylko. Dzięki swej lekkości sprawdzi się na różnego rodzaju uroczystościach i spotkaniach. Dzięki swej łatwości przygotowania każdy powinien sobie z nią poradzić - niezależnie od tego jakie mamy doświadczenie kulinarne. Sałatka wywodzi się z kuchni polskie. Świetnie sprawdzi się dla osób które są na diecie wegetariańskiej i redukcyjnej. Do przygotowania sałatki potrzebujemy następujących produktów spożywczych: sałaty lodowej, papryki czerwonej, cebuli, ogórka, pomidorów, oliwy z oliwek, miodu, sera fety, sól ,pieprzu, natki pietruszki, soku z cytryny oraz oregano.

A więc jak zrobić sałatkę z sałaty lodowej? Wystarczy że sałatę lodową umyjemy i osuszymy ręcznikiem, pokroimy na mniejsze kawałki i wrzucimy do przygotowanej miski. Posiekamy natkę pietruszki i dodamy do sałaty. Cebulę obierzemy, pokroimy w cienkie piórka i dodamy do miski. Z papryki usuniemy gniazdo nasion, umyjemy i pokroimy w drobną kostkę. Dodajemy do reszty składników. Ogórka obieramy ze skórki i kroimy w pół plastry, następnie pomidory myjemy i osuszamy ręcznikiem po czym kroimy w kostkę. Oliwę z oliwy mieszamy z przyprawami i wciskamy do niej świeży sok z cytryny. Sos wlewamy do reszty składników i dokładnie ze sobą mieszamy. I o to w ten sposób powstaje nam pyszna sałatka wiosenna.

W naszym przepisie znajduje się ogórek, który jest bardzo zdrowym warzywem. Zawiera dużo witamin, takich jak witamina A, E oraz K. Są one bardzo potrzebne w naszym organizmie. Latem warto jest sięgać po te warzywo, ponieważ ogórek zaspakaja nasze pragnienie. Ogórek działa również moczopędnie, dlatego wskazane jego używanie przy chorobach z nerkami czy infekcjach układu moczowego. Pomaga nam również oczyścić organizm z toksyn. Ogórek świetnie odnalazł się w dziedzinie kosmetycznej.

Szybka sałatka z sałaty lodowej jest bardzo prosta w wykonaniu. Możemy znaleźć różne przepisy na sałatkę z sałaty lodowej, ale ten naprawdę jest bardzo dobry. Sprawdzi nam się świetnie jako szybka potrawa na imprezy.

Alergeny w sałatce z sałaty lodowej

Lista alergenów dla sałatki z sałaty lodowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Feta

Wartości odżywcze sałatki z sałaty lodowej

na 100g gotowej potrawy

Sałatka z sałaty lodowej to doskonała propozycja na smaczną przekąskę. Jest to doskonały sposób na włączenie warzyw do swojego jadłospisu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kcal)
69.50
278.00
Białko (g)
2.52
10.10

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany (g)
5.11
20.43
Węglowodany przyswajalne (g)
3.99
15.98
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.11
4.45

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz (g)
4.72
18.88
Tłuszcze nasycone (g)
2.42
9.67
Tłuszcze nienasycone (g)
2.30
9.21
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.96
7.84
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.34
1.37
Cholesterol (mg)
11.12
44.50

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A (µg (mcg))
62.44
249.75
Witamina B6 (mg)
0.15
0.58
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
28.66
114.63
Witamina D (µg (mcg))
0.02
0.09
Witamina E (mg)
0.80
3.20
Retinol (µg (mcg))
15.62
62.50
Tiamina (mg)
0.05
0.21
Ryboflawina (mg)
0.14
0.56
Niacyna (mg)
0.51
2.02
Foliany (µg (mcg))
25.12
100.47
Beta karoten (µg (mcg))
498.91
1995.62

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód (mg)
147.46
589.85
Potas (mg)
165.42
661.67
Wapń (mg)
72.75
291.00
Fosfor (mg)
61.96
247.82
Magnez (mg)
11.09
44.35
Żelazo (mg)
0.39
1.56
Cynk (mg)
0.52
2.08
Miedź (mg)
0.04
0.15
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z sałaty lodowej 36
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z sałaty lodowej

Koszt składników
66.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Sałata lodowa
200 g
5.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 200 g
Papryka czerwona
150 g
1 mała sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.70
Za 150 g
Cebula
25 g
pół małej sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 25 g
Ogórek
100 g
1 sztuka
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Pomidor
200 g
1 duża sztuka
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.67
Za 200 g
Oliwa z oliwek
15 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 15 ml
Miód
10 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
0.43
Za 10 g
Ser Feta
100 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 100 g
Koszt składników
66.50