Sałatka z ryżu i tuńczyka
- Ryż biały (150 g)
- Ryż brązowy (150 g)
- Tuńczyk w sosie własnym (300 g)
- Papryka czerwona - 1 duża sztuka (150 g)
- Papryka zielona - 1 duża sztuka (150 g)
- Kukurydza konserwowa - Puszka (200 g)
- Ogórek kiszony - 4 średnie sztuki (200 g)
- Majonez (200 g)
- Musztarda (100 g)
Przepis na sałatka z ryżu i tuńczyka krok po kroku
Ryż umieść w garnku z wodą i łyżeczką soli, ugotuj do miękkości.
Paprykę umyj, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w drobną kostkę. Ogórki kiszone pokrój w kostkę.
Umieść warzywa w misce, dodaj kukurydzę konserwową oraz ugotowany i wystudzony ryż.
Tuńczyka odcedź z wody i dodaj do miski.
Następnie do miski dodaj posiekany szczypior, dopraw solą, pieprzem i curry, dodaj majonez i musztardę i wymieszaj dokładnie.
-
Sałatka z tuńczykiem
-
Sałatki z tuńczykiem i jajkiem
-
Sałatka z tuńczykiem i ryżem
-
Sałatka nicejska
-
Sałatka warstwowa z tuńczykiem
-
Sałatka z tuńczykiem i jajkiem
-
Sałatka z tuńczykiem i makaronem
-
Sałatka z tuńczykiem warstwowa
-
Sałatka z tuńczykiem i kukurydzą
-
Prosta sałatka z tuńczykiem i jajkiem
-
Sałatka z tuńczykiem fit
-
Sałatka makaronowa z tuńczykiem
-
Sałatka z tuńczykiem i jajkiem warstwowa
-
Sałatka z tuńczykiem na krakersach
-
Sałatka z tuńczykiem i ananasem
-
Sałatka ryżowa z tuńczykiem
-
Sałatka z tuńczykiem i krakersami
-
Dietetyczna sałatka z tuńczykiem
-
Proste sałatki z tuńczykiem
Więcej informacji na temat sałatki z ryżu i tuńczyka
Sałatka z ryżu i tuńczyka to doskonała propozycja na pyszną i zdrową przekąskę na imprezę rodzinną lub drugie śniadanie do pracy. Przepis na sałatkę z ryżu i tuńczyka jest łatwy w przygotowaniu, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby ją zrobić. Sałatkę przygotujesz z następujących produktów spożywczych: tuńczyk z puszki, papryka czerwona, papryka zielona, kukurydza konserwowa, ogórek kiszony, szczypior, ryż biały, ryż brązowy, musztarda, majonez oraz sól, pieprz i curry.
Jak zrobić sałatkę z ryżu i tuńczyka Na początek przygotuj ryż. W oddzielnych garnkach umieść ryż, wlej wodę i wsyp łyżeczkę soli. Gotuj do miękkości, ryż biały gotuje się znacznie szybciej niż brązowy, dlatego gotuj je osobno. Następnie umyj papryki, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w drobną kostkę. Ogórki kiszone pokrój drobno. Umieść warzywa w misce, dodaj kukurydzę konserwową oraz ugotowany i wystudzony ryż. Tuńczyka odcedź z wody i dodaj do miski. Dodaj posiekany szczypior, dopraw solą, pieprzem i curry, dodaj majonez i musztardę i wymieszaj dokładnie.
Tuńczyk jest chudą rybą o dużej zawartości białka, białko tuńczyka jest pełnowartościowe i łatwo przyswajalne. Tuńczyk jest drapieżną rybą morską, wyróżnia się kilka gatunków tuńczyka z których najokazalszym jest tuńczyk błękitno-płetwy dorasta do rozmiarów rzędu 700 kg. Mięso tuńczyka zawiera cenne witaminy i składniki mineralne, między innymi witaminę A oraz D, wapń i kwasy omega . Kwasy omega 3 są bardzo ważne w diecie człowieka, mają one działanie przeciwzapalne, wspomagają prawidłową pracę serca, zapobiegają miażdżycy i innym chorobom układu sercowo-naczyniowego.
Ogórki kiszone to poddane procesowi fermentacji mlekowej ogórki gruntowe. Ogórki są warzywem niskokalorycznym a te poddane kiszeniu posiadają ich jeszcze mniej, gdyż cukier w nich zawarty ulega rozkładowi podczas kiszenia. Ogórki są dobrym źródłem fosforu, sodu i potasu, zawierają także sporo magnezu.
Podsumowując pomysł na sałatkę z tuńczykiem jest idealny na imprezę lub na kolację. Składniki do przygotowania sałatki są łatwo dostępne. Pyszna sałatka jest zdrowa i dobra dla osób dbających o to co jedzą.
Alergeny w sałatce z ryżu i tuńczyka
Lista alergenów dla sałatki z ryżu i tuńczyka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Tuńczyk w sosie własnym
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
- Musztarda
Wartości odżywcze sałatki z ryżu i tuńczyka
Sałatka z tuńczyka zawiera dużo błonnika oraz witamin i minerałów. Jeśli jesteś na diecie redukcyjnej zamień majonez na jogurt lub śmietanę. Tuńczyk jest bardzo dobrym źródłem białka.
Energia i białka
(160g)
Węglowodany
(160g)
Tłuszcze
(160g)
Witaminy
(160g)
Składniki mineralne
(160g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.