Przepis na sałatkę z ryżem i jajkiem krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, miska

Ryż i jajka ugotuj w lekko osolonej wodzie.

Kukurydzę, groszek wrzuć do miski, ogórki pokrój w małą kostkę i wymieszaj.

Dodaj ugotowany ryż i pokrojone w kostkę jajka.

Na końcu dodaj majonez i delikatnie wymieszaj.

Dopraw sałatkę do smaku, całość posyp posiekanym szczypiorkiem.

sałatka z ryżem i jajkiem
Sałatka z ryżem i jajkiem
Koszt przygotowania dania
12.89 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
142 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
70

Sałatka z ryżem i jajkiem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o sałatce z ryżem i jajkiem

Sałatka z ryżem i jajkiem to pomysł na szybki i pożywny lunch w ciągu dnia, a nawet na przekąskę na imprezę rodzinną czy ze znajomymi.

Po takiej propozycji pozostaniesz lekki, ale będziesz najedzony i na pewno dostarczysz sobie energii na resztę dnia. Poznaj przepis na sałatkę z ryżem i jajkiem.

Przez dodatek jajek, moja propozycja jest wysokobiałkowa. Co oznacza, że zapewni nam sytość na długie godziny.

Do jej przygotowania będą potrzebne Ci podstawowe i łatwo dostępne składniki takie jak:

jajka ugotowane na twardo, najlepiej kilka sztuk, majonez, ogórki konserwowe lub kiszone, kukurydza, groszek konserwowy, szczypiorek.

Jajka, które są głównym składnikiem tej potrawy, są bogatym źródłem witaminy D, B12, B6, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach A, D, E, K oraz składników mineralnych takich jak żelazo, cynk. Ponadto jajka są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne i dostarcza do naszego organizmu wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, których nasz organizm nie potrafi sam syntetyzować i musimy czerpać je z pożywienia. Dlatego jajka to świetny wybór dla naszego zdrowia.

Do sałatki dodałam ugotowany ryż, który naturalnie jest bezglutenowy, więc idealnie sprawdzi się dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej. Warto jednak pamiętać, że charakteryzuje się on wysokim indeksem glikemicznym, dlatego, jeśli zmagasz się z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej i cierpisz na insulinooporność bądź cukrzycę typu II, ten rodzaj ryżu jest dla Ciebie niewskazany. Możesz wybrać, także biały ryż typu basmati, który charakteryzuje się niższym indeksem glikemicznym, dlatego osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej mogą bezpiecznie z niego korzystać. Jednak najniższym indeksem glikemicznym i najwyższą zawartością błonnika będzie charakteryzować się ryż brązowy. Jeśli nie masz przeciwwskazań zdrowotnych, to rodzaj ryżu naprawdę nie ma większego znaczenia. Śmiało możesz wybrać taki rodzaj, który najbardziej lubisz.

Dokładnie jak zrobić sałatkę z ryżem i jajkiem opisuję nieco niżej, spójrz i przekonaj się, jaka jest szybka i łatwa w przygotowaniu, a do tego pyszna w smaku.

Wykorzystaj mój sprawdzony przepis, przygotuj sałatkę na kolację lub lunch i przekonaj się, jaka jest smaczna.

Wartości odżywcze sałatki z ryżem i jajkiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kalorie)
118.78 kcal
142.54 kcal
Białko
4.28 g
5.14 g

Węglowodany w sałatce z ryżem i jajkiem

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany
13.15 g
15.78 g
Węglowodany przyswajalne
12.18 g
14.62 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.97 g
1.16 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz
5.69 g
6.82 g
Tłuszcze nasycone
1.53 g
1.83 g
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
4.04 g
4.85 g
Tłuszcze jednonasycone
1.53 g
1.83 g
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
2.51 g
3.02 g
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Cholesterol
76.31 mg
91.57 mg
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na sałatkę z ryżem i jajkiem

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina A
43.76 µg (mcg)
52.52 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina B6
0.08 mg
0.10 mg
Witamina B12
0.18 µg (mcg)
0.22 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina C
5.08 mg
6.10 mg
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina D
0.41 µg (mcg)
0.49 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina E
0.39 mg
0.47 mg
Brak danych dla: ryż biały, groszek zielony konserwowy.
czytaj dalej
Retinol
32.68 µg (mcg)
39.22 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tiamina
0.06 mg
0.07 mg
Ryboflawina
0.13 mg
0.16 mg
Niacyna
0.48 mg
0.57 mg
Foliany
29.58 µg (mcg)
35.50 µg (mcg)
Beta karoten
162.64 µg (mcg)
195.16 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sałatkę z ryżem i jajkiem

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód
371.80 mg
446.16 mg
Potas
117.76 mg
141.32 mg
Wapń
32.80 mg
39.36 mg
Fosfor
69.41 mg
83.29 mg
Magnez
13.04 mg
15.64 mg
Żelazo
0.76 mg
0.91 mg
Cynk
0.64 mg
0.77 mg
Miedź
0.07 mg
0.08 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z ryżem i jajkiem 70
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sałatce z ryżem i jajkiem

Lista alergenów dla sałatki z ryżem i jajkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
    • Ogórki konserwowe

Cena przygotowania sałatki z ryżem i jajkiem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ryż biały
100 g
1 woreczek
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 100 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Kukurydza konserwowa
200 g
1/2 puszki
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
2.06
Za 200 g
Majonez
50 g
5 łyżek
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.74
Za 50 g
Groszek zielony konserwowy
200 g
1/2 puszki
2.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 200 g
Ogórki konserwowe
300 g
1 opakowanie
6.00
Za 860,0 g
Liczba opakowań 1
2.09
Za 300 g
Szczypiorek
30 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Koszt składników
27.00
Jak oceniasz przepis na sałatkę z ryżem i jajkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób