Przepis na sałatkę z ryżem i jajkiem krok po kroku
- Ryż biały 100 g 1 woreczek
- Jajko 4 szt.
- Kukurydza konserwowa 200 g 1/2 puszki
- Majonez 50 g 5 łyżek
- Groszek zielony konserwowy 200 g 1/2 puszki
- Ogórki konserwowe 300 g 1 opakowanie
- Szczypiorek 30 g 1 pęczek
Ryż i jajka ugotuj w lekko osolonej wodzie.
Kukurydzę, groszek wrzuć do miski, ogórki pokrój w małą kostkę i wymieszaj.
Dodaj ugotowany ryż i pokrojone w kostkę jajka.
Na końcu dodaj majonez i delikatnie wymieszaj.
Dopraw sałatkę do smaku, całość posyp posiekanym szczypiorkiem.
Często zadawane pytania
-
Sałatka z jajkiem
-
Sałatka z pora i jajka
-
Sałatka z buraków i jajka
-
Sałatka z brokułami i jajkiem
-
Sałatka z pora i jajek
-
Sałatki z tuńczykiem i jajkiem
-
Sałatka z kukurydzą, selerem konserwowym i jajkiem
-
Sałatka z tuńczykiem i jajkiem
-
Sałatka z pieczarek i jajek
-
Sałatka jajeczna
-
Sałatka z brokułem i jajkiem
-
Sałatka z awokado i jajka
-
Sałatki z awokado i jajkiem
-
Sałatka z pieczarkami i jajkiem
-
Sałatki z pieczarkami i jajkiem
-
Sałatka z selerem konserwowym, jajkiem i kukurydzą
-
Sałatka śledziowa z jajkiem
-
Sałatka śledziowa z jajkami
-
Sałatka z jajkiem

(liczba kalorii)
Sałatka z ryżem i jajkiem - cechy przepisu
Więcej o sałatce z ryżem i jajkiem
Sałatka z ryżem i jajkiem to pomysł na szybki i pożywny lunch w ciągu dnia, a nawet na przekąskę na imprezę rodzinną czy ze znajomymi.
Po takiej propozycji pozostaniesz lekki, ale będziesz najedzony i na pewno dostarczysz sobie energii na resztę dnia. Poznaj przepis na sałatkę z ryżem i jajkiem.
Przez dodatek jajek, moja propozycja jest wysokobiałkowa. Co oznacza, że zapewni nam sytość na długie godziny.
Do jej przygotowania będą potrzebne Ci podstawowe i łatwo dostępne składniki takie jak:
jajka ugotowane na twardo, najlepiej kilka sztuk, majonez, ogórki konserwowe lub kiszone, kukurydza, groszek konserwowy, szczypiorek.
Jajka, które są głównym składnikiem tej potrawy, są bogatym źródłem witaminy D, B12, B6, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach A, D, E, K oraz składników mineralnych takich jak żelazo, cynk. Ponadto jajka są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne i dostarcza do naszego organizmu wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, których nasz organizm nie potrafi sam syntetyzować i musimy czerpać je z pożywienia. Dlatego jajka to świetny wybór dla naszego zdrowia.
Do sałatki dodałam ugotowany ryż, który naturalnie jest bezglutenowy, więc idealnie sprawdzi się dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej. Warto jednak pamiętać, że charakteryzuje się on wysokim indeksem glikemicznym, dlatego, jeśli zmagasz się z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej i cierpisz na insulinooporność bądź cukrzycę typu II, ten rodzaj ryżu jest dla Ciebie niewskazany. Możesz wybrać, także biały ryż typu basmati, który charakteryzuje się niższym indeksem glikemicznym, dlatego osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej mogą bezpiecznie z niego korzystać. Jednak najniższym indeksem glikemicznym i najwyższą zawartością błonnika będzie charakteryzować się ryż brązowy. Jeśli nie masz przeciwwskazań zdrowotnych, to rodzaj ryżu naprawdę nie ma większego znaczenia. Śmiało możesz wybrać taki rodzaj, który najbardziej lubisz.
Dokładnie jak zrobić sałatkę z ryżem i jajkiem opisuję nieco niżej, spójrz i przekonaj się, jaka jest szybka i łatwa w przygotowaniu, a do tego pyszna w smaku.
Wykorzystaj mój sprawdzony przepis, przygotuj sałatkę na kolację lub lunch i przekonaj się, jaka jest smaczna.
Wartości odżywcze sałatki z ryżem i jajkiem
Energia i białka
(120g)
Węglowodany w sałatce z ryżem i jajkiem
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Witaminy w przepisie na sałatkę z ryżem i jajkiem
(120g)
Składniki mineralne w przepisie na sałatkę z ryżem i jajkiem
(120g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w sałatce z ryżem i jajkiem
Lista alergenów dla sałatki z ryżem i jajkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
- Ogórki konserwowe