Sałatka z ryżem i jajkiem

Opublikowano: 22.05.2022 r., 11:02 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
sałatka z ryżem i jajkiem
Sałatka z ryżem i jajkiem
Sałatka z dodatkiem jajek to pełnowartościowy posiłek, który zapewni Ci sytość na długie godziny. Dlatego koniecznie poznaj mój prosty i niezastąpiony sposób.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 10 min
142 kcal
Kcal w porcji
120 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Ryż biały 1 woreczek (100 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Kukurydza konserwowa 1/2 puszki (200 g)
  • Majonez 5 łyżek (50 g)
  • Groszek zielony konserwowy 1/2 puszki (200 g)
  • Ogórki konserwowe 1 opakowanie (300 g)
  • Szczypiorek 1 pęczek (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, miska

Przepis na sałatkę z ryżem i jajkiem krok po kroku

Ryż i jajka ugotuj w lekko osolonej wodzie.

Kukurydzę, groszek wrzuć do miski, ogórki pokrój w małą kostkę i wymieszaj.

Dodaj ugotowany ryż i pokrojone w kostkę jajka.

Na końcu dodaj majonez i delikatnie wymieszaj.

Dopraw sałatkę do smaku, całość posyp posiekanym szczypiorkiem.

Jak oceniasz przepis na sałatkę z ryżem i jajkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,2% osób

Więcej informacji na temat sałatki z ryżem i jajkiem

Sałatka z ryżem i jajkiem to pomysł na szybki i pożywny lunch w ciągu dnia, a nawet na przekąskę na imprezę rodzinną czy ze znajomymi.

Po takiej propozycji pozostaniesz lekki, ale będziesz najedzony i na pewno dostarczysz sobie energii na resztę dnia. Poznaj przepis na sałatkę z ryżem i jajkiem.

Przez dodatek jajek, moja propozycja jest wysokobiałkowa. Co oznacza, że zapewni nam sytość na długie godziny.

Do jej przygotowania będą potrzebne Ci podstawowe i łatwo dostępne składniki takie jak:

jajka ugotowane na twardo, najlepiej kilka sztuk, majonez, ogórki konserwowe lub kiszone, kukurydza, groszek konserwowy, szczypiorek.

Jajka, które są głównym składnikiem tej potrawy, są bogatym źródłem witaminy D, B12, B6, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach A, D, E, K oraz składników mineralnych takich jak żelazo, cynk. Ponadto jajka są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne i dostarcza do naszego organizmu wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, których nasz organizm nie potrafi sam syntetyzować i musimy czerpać je z pożywienia. Dlatego jajka to świetny wybór dla naszego zdrowia.

Do sałatki dodałam ugotowany ryż, który naturalnie jest bezglutenowy, więc idealnie sprawdzi się dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej. Warto jednak pamiętać, że charakteryzuje się on wysokim indeksem glikemicznym, dlatego, jeśli zmagasz się z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej i cierpisz na insulinooporność bądź cukrzycę typu II, ten rodzaj ryżu jest dla Ciebie niewskazany. Możesz wybrać, także biały ryż typu basmati, który charakteryzuje się niższym indeksem glikemicznym, dlatego osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej mogą bezpiecznie z niego korzystać. Jednak najniższym indeksem glikemicznym i najwyższą zawartością błonnika będzie charakteryzować się ryż brązowy. Jeśli nie masz przeciwwskazań zdrowotnych, to rodzaj ryżu naprawdę nie ma większego znaczenia. Śmiało możesz wybrać taki rodzaj, który najbardziej lubisz.

Dokładnie jak zrobić sałatkę z ryżem i jajkiem opisuję nieco niżej, spójrz i przekonaj się, jaka jest szybka i łatwa w przygotowaniu, a do tego pyszna w smaku.

Wykorzystaj mój sprawdzony przepis, przygotuj sałatkę na kolację lub lunch i przekonaj się, jaka jest smaczna.

Alergeny w sałatce z ryżem i jajkiem

Lista alergenów dla sałatki z ryżem i jajkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
    • Ogórki konserwowe

Wartości odżywcze sałatki z ryżem i jajkiem

na 100g gotowej potrawy

Majonez możesz zastąpić jogurtem greckim lub naturalnym, wtedy Twoja sałatka będzie zdecydowanie delikatniejsza i mniej kaloryczna.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kcal)
118.78
142.54
Białko (g)
4.28
5.14

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany (g)
13.15
15.78
Węglowodany przyswajalne (g)
12.18
14.62
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.97
1.16

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz (g)
5.69
6.82
Tłuszcze nasycone (g)
1.64
1.97
Tłuszcze nienasycone (g)
4.04
4.85
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.53
1.83
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.51
3.02
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
76.31
91.57
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina A (µg (mcg))
43.76
52.52
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.08
0.10
Witamina B12 (µg (mcg))
0.18
0.22
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
5.08
6.10
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.41
0.49
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.39
0.47
Brak danych dla: ryż biały, groszek zielony konserwowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
32.68
39.22
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.07
Ryboflawina (mg)
0.13
0.16
Niacyna (mg)
0.48
0.57
Foliany (µg (mcg))
29.58
35.50
Beta karoten (µg (mcg))
162.64
195.16
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód (mg)
371.80
446.16
Potas (mg)
117.76
141.32
Wapń (mg)
32.80
39.36
Fosfor (mg)
69.41
83.29
Magnez (mg)
13.04
15.64
Żelazo (mg)
0.76
0.91
Cynk (mg)
0.64
0.77
Miedź (mg)
0.07
0.08
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z ryżem i jajkiem 70
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z ryżem i jajkiem

Koszt składników
27.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ryż biały
100 g
1 woreczek
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 100 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Kukurydza konserwowa
200 g
1/2 puszki
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
2.06
Za 200 g
Majonez
50 g
5 łyżek
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.74
Za 50 g
Groszek zielony konserwowy
200 g
1/2 puszki
2.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 200 g
Ogórki konserwowe
300 g
1 opakowanie
6.00
Za 860,0 g
Liczba opakowań 1
2.09
Za 300 g
Szczypiorek
30 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Koszt składników
27.00