Sałatka z rukoli i kurczaka

Opublikowano: 10.10.2021 r., 22:15 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Rukola z kurczakiem na talerzu.
Sałatka z rukoli i kurczaka
Sałatka z rukoli i kurczaka to idealne rozwiązanie na danie, które możesz zabrać ze soba do pracy. Świetnie sprawdzi się również podczas imprez rodzinnych lub ze znajomymi.
Przygotowanie 25 min
225 kcal
Kcal w porcji
350 g
Wielkość porcji
27
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry (200 g)
  • Rukola (50 g)
  • Pomidory koktajlowe - 15 małych sztuk (150 g)
  • Cebula czerwona - 1 duża sztuka (100 g)
  • Papryka czerwona - 1 średnia sztuka (150 g)
  • Ocet winny (25 ml)
  • Musztarda - Dijon (15 g)
  • Oliwa z oliwek (10 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
papryka wędzona, pieprz ziołowy, sól morska
Sprzęt kuchenny
kuchenka, patelnia grillowa, szklana miska

Przepis na sałatkę z rukoli i kurczaka krok po kroku

Mięso z piersi kurczaka umyj i pokrój w cienkie paski. Następnie dopraw ją papryką wędzoną, pieprzem oraz solą.

Na rozgrzanej patelni grillowej podsmaż kawałki mięsa. Następnie zdejmij z patelni i pozostaw do wystygnięcia.

Rukolę umyj i osusz, pomidorki pokrój na cztery części, cebulę obierz i pokrój w piórka a paprykę umyj i pokrój w grubszą kostkę.

Na dno miski połóż rukolę, następnie mięso z piersi kurczaka, paprykę, pomidory i cebulę.

Z octu, musztardy i oliwy z oliwek przygotuj sos.

Gotową sałatkę polej przygotowanym sosem.

Sałatkę podawaj bezpośrednio po przygotowaniu. Jeśli planujesz ją gdzieś zabrać to sos przechowuj w innym pojemniczku.

Jak oceniasz przepis na sałatkę z rukoli i kurczaka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 80,7% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat sałatki z rukoli i kurczaka

Sałatka z rukoli i kurczaka to dobra propozycja na smaczną przekąskę, którą możesz zabrać do pracy. Świetnie sprawdzi się również jako danie na imprezy rodzinne lub ze znajomymi. Przepis na sałatkę z rukoli i kurczaka jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. W dalszej części dowiesz się jak zrobić sałatkę z rukoli i kurczaka. Do jej wykonania potrzebujesz następujących produktów spożywczych: mięsa z piersi kurczaka bez skóry, rukoli, pomidorków koktajlowych, cebuli czerwonej, papryki czerwonej, octu winnego, musztardy Dijon, oliwy z oliwek oraz przypraw. Dodatkowo sałatka możesz podać z pod prażonym słonecznikiem. Rukola natomiast możesz zastąpić roszponką. Mięso z piersi kurczaka możesz zamarynować w miodzie, nada to charakterystyczną chrupką skórkę.

Rukola, jako jedna z sałat użyta do przygotowania naszej sałatki, dostarczy do naszego organizmu wiele składników mineralnych i witamin. Możemy do nich zaliczyć np. witaminę K, witaminę A, witaminę C, kwas foliowy, wapń, magnez, potas, żelazo czy mangan. Warzywo to w większości składa się z wody, dlatego jest niskokaloryczne - 100 gram tego produkty zawiera jedynie 25 kcal. Obecność wielu antyoksydantów przyczynia się do zmniejszenia wytwarzania wolnych rodników, a co za tym idzie zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych oraz przyczynia się do opóźnienia procesów starzenia się organizmu. Obecność żelaza i witaminy C, która poprawia jego przyswajalność, pomaga w przeciwdziałaniu rozwoju anemii. Natomiast obecność potasu poprawia pracę układu krwionośnego.

Podsumowując sałatka z rukoli z pomidorami i kurczakiem to doskonała propozycja na pożywna sałatkę, którą możesz zabrać ze sobą do pracy. Będzie stanowiła również doskonały dodatek do imprez rodzinnych oraz ze znajomymi. Sałatka ta jest doskonałym źródłem wielu cennych składników mineralnych i witamin, dlatego warto włączyć ją do swojej diety. Znajdziemy w niej przede wszystkim przeciwutleniacze, które zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych oraz opóźniają proces starzenia się skóry.

Alergeny w sałatce z rukoli i kurczaka

Lista alergenów dla sałatki z rukoli i kurczaka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Ocet winny
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda
    • pieprz ziołowy

Wartości odżywcze sałatki z rukoli i kurczaka

na 100g gotowej potrawy

Sałatka z rukoli kurczaka to doskonała propozycja na smaczną przekąskę do pracy. Jest to doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych i witamin, dlatego warto włączyć ją do swojej diety.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kcal)
64.47
225.65
Białko (g)
7.20
25.21

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany (g)
3.50
12.25
Węglowodany przyswajalne (g)
2.39
8.35
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.11
3.90

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz (g)
2.40
8.41
Tłuszcze nasycone (g)
0.81
2.83
Tłuszcze nienasycone (g)
1.60
5.59
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.25
4.38
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.34
1.21
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.01
Brak danych dla: musztarda, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
20.86
73.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(350g)
Witamina A (µg (mcg))
53.80
188.30
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.32
1.11
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.06
0.21
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
31.97
111.88
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.74
2.60
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
2.57
9.00
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.18
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.08
0.29
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.11
10.90
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
22.72
79.52
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
546.59
1913.08
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód (mg)
40.49
141.72
Potas (mg)
223.62
782.67
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń (mg)
20.11
70.40
Fosfor (mg)
77.89
272.60
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez (mg)
17.49
61.22
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.41
1.43
Cynk (mg)
0.33
1.17
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.04
0.13
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z rukoli i kurczaka 27
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z rukoli i kurczaka

Koszt składników
59.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
200 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.40
Za 200 g
Rukola
50 g
5.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 50 g
Pomidory koktajlowe
150 g
15 małych sztuk
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 150 g
Cebula czerwona
100 g
1 duża sztuka
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Papryka czerwona
150 g
1 średnia sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.70
Za 150 g
Ocet winny
25 ml
6.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 25 ml
Musztarda
15 g
Dijon
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 15 g
Oliwa z oliwek
10 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Koszt składników
59.50