Sałatka z rukolą i mozzarellą
- Rukola - dwie garście lub pół opakowania (60 g)
- Ser Mozzarella - 1/4 kulki (35 g)
- Pomidory koktajlowe - garść (100 g)
- Oliwki czarne - 5 sztuk (15 g)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki (24 ml)
- Sok z cytryny (0 ml)
Przepis na sałatkę z rukolą i mozzarellą krok po kroku
Rukolę przełóż na talerz lub do miseczki.
Pomidory umyj i osusz. Pokrój w połówki i przełóż do naczynia z rukolą.
Odlej zalewę z mozzarelli, oddziel 1/4 i rozdrobnij palcami wprost na rukolę. Jeśli używasz mini mozzarelli, odsącz 1/4 kuleczek i połóż na rukolę.
Oliwki odsącz z zalewy i przekrój na pół w poprzek i przełóż do rukoli.
Oliwę z oliwek wymieszaj rózgą z sokiem z cytryny, szczyptą solą oraz pieprzu.
Sałatkę polewaj sosem tuż przed podaniem.
-
Pasta z awokado
-
Sałatka na grilla
-
Filet z kurczaka
-
Pasztet z królika
-
Kapusta wigilijna
-
Ceviche
-
Kotlety z soczewicy
-
Dorsz pieczony
-
Bataty z piekarnika
-
Pałki z kurczaka
-
Pieczone buraki
-
Ryba z piekarnika
-
Sałatka z pomidorów
-
Kaszotto z warzywami w pomidorowym sosie z posypką z orzeszków
-
Sałatka z kurczakiem i mango
-
Sałatka z tuńczykiem i jajkiem
-
Koktajl sirt
-
Makaron z fasolką szparagową, kurczakiem i pesto
-
Dietetyczna kolacja
Więcej informacji na temat sałatki z rukolą i mozzarellą
Sałatka z rukolą i mozzarellą to idealny dodatek do śniadania lub kolacji. Może stanowić również przekąskę w ciągu dnia. Będzie to pyszna sałatka na grilla, która skomponuje się z wieloma daniami. Przepis na sałatkę z mozzarellą jest łatwy i szybki w przygotowaniu. Sałatkę wykonasz
z łatwo dostępnych składników. Do zrobienia dania będzie potrzebna rukola i mozzarella, przygotują z pomidorkami koktajlowymi, nadadzą one więcej smaku niż pomidory oraz będą ładniej się prezentowały. Aby zaoszczędzić czas, sałatkę możesz wykonać z mini mozzarellą. Sos do sałatki jest równie szybki i prosty w przygotowaniu jak sałatka. Wystarczy, że zmieszasz oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól i pieprz. Jeśli nie lubisz rukoli, dobrym zamiennikiem będzie sałata, możesz również wykorzystać miks sałat z rukolą lub samemu pomieszać sałatę i rukolę. W tym daniu nie powinien zostać użyty ogórek ponieważ jest to sałatka włoska z mozzarellą
i pomidorami. Ogórek jest nieodłączną częścią sałatki greckiej, we Włoszech nie jest on tak popularny.
Sałatka dzięki użyciu świeżych warzyw jest bardzo zdrowa i komponuje się z dietą fit. Spożywając 100 gramów rukoli, która jest podstawą dania, dostarczysz 100% dziennego zapotrzebowania na witaminę K, pokrywa 50% zapotrzebowania na witaminę A oraz po 25% na witaminę C oraz foliany. Zawiera witaminy z grupy B, wapń, magnez, żelazo, potas i mangan. Jest produktem niskokalorycznym ale przy tym bogatym w błonnik, dzięki temu polecana jest w trakcie procesu odchudzania. Wysoka zawartość witaminy K wspiera układ kostny a w połączeniu z witaminą C uszczelnia ściany naczyń krwionośnych. Wykazuje działanie bakteriobójcze i detoksykujące, wzmacnia odporność, poprawia kondycję włosów i skóry. Ser mozzarella, ta niepozorna, biała kuleczka jest źródłem wielu składników pokarmowych. Mimo iż zawiera sporo tłuszczu, w jego skład wchodzi kwas linolowy, inaczej nazywany CLA. Należy on do grupy kwasów tłuszczowych omega-6. Jego główną cechą jest nasilanie procesu lipolizy, czyli spalania tkanki tłuszczowej, wykazuje działanie antybakteryjne i pomaga budować tkankę mięśniową. Mozzarella zawiera bardzo dużo wapnia oraz dostarcza sporo cynku, magnezu, selenu, fosforu i potasu. Spożywanie tego sera dostarcza do organizmu witaminy z grupy B, witaminę A, witaminę D oraz witaminę E. . Pomidory są bogatym źródłem witaminy C oraz potasu, dostarczają również witaminę A, E i K, witaminy z grupy B, wapń, żelazo oraz magnez. Pomidory przede wszystkim są źródłem likopenu
i beta-karotenu. Owoce te posiadają właściwości przeciwmiażdżycowe, antynowotworowe, moczopędne, wspomagają trawienie, wpływają pozytywnie na odporność, poprawiają pracę układu nerwowego, wzmacniają włosy, skórę i paznokcie oraz neutralizują szkodliwe działanie promieni ultrafioletowych.
Sałatka z mozzarellą i pomidorami to doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych. Przy okazji jest lekka, dietetyczna i możesz ją podać do wielu dań. Rukola z pomidorami i mozzarellą to klasyczne połączenie, które może stać się Twoim uniwersalnym przepisem.
Alergeny w sałatce z rukolą i mozzarellą
Lista alergenów dla sałatki z rukolą i mozzarellą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Mozzarella
Wartości odżywcze sałatki z rukolą i mozzarellą
Sałatka z rukoli i mozzarellą jest bardzo zdrową i ciekawą propozycją. Zawiera wiele cennych wartości odżywczych dlatego warto spożywać ją regularnie. Nie zastąpi ona pełnego posiłku ze względu na ubogość składników ale będzie bardzo zdrowymi dodatkiem do śniadania, drugiego śniadania, kolacji lub innych dań. Możesz wykorzystać ją jako szybką przekąskę w ciągu dnia.
Energia i białka
(225g)
Węglowodany
(225g)
Tłuszcze
(225g)
Witaminy
(225g)
Składniki mineralne
(225g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.