Sałatka z rukolą i granatem

Opublikowano: 27.02.2022 r., 16:09 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Świeża sałatka z rukolą
Sałatka z rukolą i granatem
Sałatki to świetny sposób na urozmaicenie naszej diety w większą ilość warzyw dlatego sięgaj po nie częściej i chętniej.
Przygotowanie 20 min
279 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Rukola - 2 garści (60 g)
  • Granat - 1 sztuka (150 g)
  • Ser Feta - 3 plastry (30 g)
  • Słonecznik nasiona łuskane - 2 łyżki (20 g)
  • Pomidory koktajlowe (100 g)
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
duża miska

Przepis na sałatkę z rukolą i granatem krok po kroku

Rukolę ułóż w misce, granat obierz ze skóry i wydrąż małe owoce.

Wymieszaj rukolę z granatem, dodaj przekrojone na pół pomidorki.

Posyp całość pokruszonym serem feta i nasionami słonecznika.

Sałatkę dopraw do smaku solą i pieprzem, a całość delikatnie skropl oliwą z oliwek.

Jak oceniasz przepis na sałatkę z rukolą i granatem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,5% osób

Więcej informacji na temat sałatki z rukolą i granatem

Sałatki to szybka i łatwa propozycja na lunch lub drugie śniadanie, które doda Ci energii i uczucie sytości do następnego posiłku. Sałatki to rodzaj dań dzięki, którym możemy przemycać sporą ilość warzyw i owoców do naszej codziennej diety, dlatego warto zdecydować się na taką formę posiłku minimum raz dziennie.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na sałatkę z rukolą i granatem.

Do jej przygotowania będą Ci potrzebne podstawowe składniki, które dostaniesz w każdym większym sklepie. Zaopatrz się w rukolę, ser feta, nasiona słonecznika, granat, oliwę z oliwek i pomidorki koktajlowe.

Wystarczy, że połączysz wszystkie składniki, a na końcu całość polejesz oliwą z oliwek.

Dokładnie wymieszaj, a pyszna sałatka gotowa w kilka minut. Sałatka z rukolą i granatem to pyszne połączenie warzyw i owoców, które na pierwszy rzut oka może być kontrowersyjne, ale przekonaj się sam, jaka jest pyszna w smaku.

Będzie to idealny pomysł na lunch lub dodatek na grilla.

Granat to owoc, który od niedawna stał się popularny w naszym kraju. Ma on niesamowite właściwości zdrowotne, dlatego tym bardziej powinniśmy wykorzystywać go i włączać do naszej codziennej diety.

Granat to owoc niskokaloryczny, w 100 g produktu znajduje się około 70 kcal. Jest źródłem potasu, magnezu i fosforu, a także witamin C i E.

Witaminy, w które jest bogaty owoc granatu, należą do antyoksydantów, czyli związków, które są odpowiedzialne za usuwanie wolnych rodników z naszego organizmu. Dodatkowo zapobiega powstawaniu blaszki miażdżycowej, która prowadzi do miażdżycy, pomaga walczyć z infekcjami bakteryjnymi i grzybiczymi. Zawiera witaminę C, co jest bardzo ważne w okresie przeziębienia czy grypy, większe spożycie witaminy C podczas osłabienia organizmu może nawet doprowadzić do skrócenia czasu trwania choroby.

Skoro już wiesz jak zrobić sałatkę z rukolą i granatem, przygotuj ją dla całej swojej rodziny. Możesz ją także zapakować do pudełka i zabrać ze sobą do pracy, szkoły czy na uczelnię.

Nie pozostał mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!

Alergeny w sałatce z rukolą i granatem

Lista alergenów dla sałatki z rukolą i granatem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Feta

Wartości odżywcze sałatki z rukolą i granatem

na 100g gotowej potrawy

Sałatka z rukolą to świetny pomysł na lekki i pożywny lunch, sięgaj po sałatki kilka razy w tygodniu to idealne uzupełnienie naszej diety w świeże owoce i warzywa.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
139.63
279.26
Białko (g)
3.51
7.03

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
10.34
20.68
Węglowodany przyswajalne (g)
7.74
15.48
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.60
5.20

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
10.29
20.58
Tłuszcze nasycone (g)
3.14
6.28
Tłuszcze nienasycone (g)
7.15
14.30
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.23
10.46
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.92
3.84
Cholesterol (mg)
7.03
14.05

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
39.87
79.74
Witamina B6 (mg)
0.17
0.33
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
10.07
20.15
Witamina D (µg (mcg))
0.01
0.03
Witamina E (mg)
0.86
1.71
Retinol (µg (mcg))
9.87
19.74
Tiamina (mg)
0.13
0.27
Ryboflawina (mg)
0.12
0.25
Niacyna (mg)
0.84
1.67
Foliany (µg (mcg))
48.74
97.47
Beta karoten (µg (mcg))
344.82
689.63

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
97.34
194.68
Potas (mg)
252.68
505.37
Wapń (mg)
74.92
149.84
Fosfor (mg)
90.08
180.16
Magnez (mg)
34.05
68.11
Żelazo (mg)
0.78
1.55
Cynk (mg)
0.75
1.50
Miedź (mg)
0.19
0.38
Mangan (mg)
0.23
0.46
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z rukolą i granatem 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z rukolą i granatem

Koszt składników
51.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Rukola
60 g
2 garści
5.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 60 g
Granat
150 g
1 sztuka
6.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 150 g
Ser Feta
30 g
3 plastry
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 30 g
Słonecznik nasiona łuskane
20 g
2 łyżki
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 20 g
Pomidory koktajlowe
100 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Koszt składników
51.00