Sałatka z rukolą, gruszką i serem pleśniowym
- Rukola (20 g)
- Mix sałat (80 g)
- Gruszka (130 g)
- Ser pleśniowy niebieski (100 g)
- Granat (100 g)
- Orzechy włoskie (60 g)
- Oliwa z oliwek - 3 łyżki (30 ml)
- Sok z cytryny - 1 łyżka (10 ml)
- Musztarda francuska - 2 łyżki (30 g)
Przepis na sałatkę z rukolą, gruszką i serem pleśniowym krok po kroku
Gruszkę umyj i usuń z niej gniazdo nasienne. Następnie pokrój na 12 plastrów.
Orzechy posiekaj na nieduże kawałki.
W miseczce wymieszaj oliwę z sokiem z cytryny i musztardą.
Owoc granatu oczyść ze skórki i błonek.
Do miski wsyp mix sałat. Na to wyłóż połowę rukoli.
Ułóż teraz gruszki i posyp je orzechami i granatem.
Ser pleśniowy pokrusz w dłoni i posyp nim sałatkę. Na górę ułóż pozostałą rukolę.
Sałatkę polej przygotowanym sosem.
-
Tabbouleh
-
Sałatka z granatem i kurczakiem
-
Sałatka z granatem i kurczakiem i serem gouda
-
Sałatka z rukolą i granatem
-
Sałatka z granatem i fetą
-
Sałatka z halloumi i granatem
-
Sałatka z granatem i serem pleśniowym
-
Sałatka z batatami i granatem
-
Sałatka z granatem i pomarańczą
-
Sałatka z awokado i granatem
-
Sałatka z granatem i gruszką
-
Sałatka z kozim serem i granatem
-
Sałatki z granatem
Więcej informacji na temat sałatki z rukolą, gruszką i serem pleśniowym
Jeśli w Twoich drzwiach pojawią się niespodziewani goście, a w Twojej kuchni jest tylko rukola, gruszka i ser pleśniowy to ten przepis będzie idealny dla Ciebie.
Sałatka z rukolą, gruszką i serem pleśniowym to niezwykle smaczna i prosta potrawa, nawet na imprezę, która jest niespodziewana. Jest szybka i tania w przygotowaniu, a mimo to, to naprawdę smaczna przekąska. To również świetny pomysł na drugie śniadanie.
Jeśli chcesz wiedzieć, jak wykonać ten prosty przepis na sałatkę z rukolą to już prezentuję jak ją zrobić, by była naprawdę dobra. Najpierw gruszkę umyj i usuń z niej gniazdo nasienne. Następnie pokrój na 12 plastrów. Orzechy posiekaj na nieduże kawałki. W miseczce wymieszaj oliwę z sokiem z cytryny i musztardą. Owoc granatu oczyść ze skórki i błonek. Do miski wsyp mix sałat. Na to wyłóż połowę rukoli. Ułóż teraz gruszki i posyp je orzechami i granatem. Ser pleśniowy pokrusz w dłoni i posyp nim sałatkę. Na górę ułóż pozostałą rukolę. Sałatkę polej przygotowanym sosem.
Rukola nazywana jest również rokiettą siewną. To roślina jednoroczna, która charakteryzuje się gorzkawym, lekko pieprznym smakiem. 100 g listków dostarcza zaledwie 25 kcal, dlatego to idealne warzywa dla osób, które chcą zadbać o swoją masę ciała. Wspomniana wcześniej ilość rukoli pokrywa niemal całodzienne zapotrzebowanie na witaminę K. Dodatkowo ma w sobie witaminę A oraz witaminy z grupy B. Zawiera również dużo wapnia, magnezu, potasu, żelaza i manganu. Szczególną uwagę zwraca zawartość związków bakteriobójczych, które odpowiadają za jej charakterystyczny smak.
Odpowiednio zbilansowana dieta, która dostarcza przynajmniej 400 g warzyw dziennie, przyczynia się do zmniejszenia ryzyka chorób m.in. choroby nowotworowej lub chorób układu sercowego. Wynika to z tego, że warzywa są niezwykle bogate w błonnik, witaminy i składniki mineralne. Żaden suplement nie zapewni tego, co odpowiednio zbilansowana dieta bogata w świeże warzywa.
Alergeny w sałatce z rukolą, gruszką i serem pleśniowym
Lista alergenów dla sałatki z rukolą, gruszką i serem pleśniowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser pleśniowy niebieski
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda francuska
Wartości odżywcze sałatki z rukolą, gruszką i serem pleśniowym
100 g listków rukoli dostarcza zaledwie 25 kcal.
Energia i białka
(140g)
Węglowodany
(140g)
Tłuszcze
(140g)
Witaminy
(140g)
Składniki mineralne
(140g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.