Przepis na sałatkę z roszponką krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
miska

Roszponkę przełóż do naczynia, w którym będziesz podawać sałatkę.

Na roszponkę wysyp kukurydzę.

Pomidory koktajlowe pokrój w połówki i przełóż do naczynia.

Mozzarellę odsącz z zalewy i 1/4 pokrój w kostkę, dodaj do sałaty.

Olej lniany wymieszaj ze szczyptą soli oraz pieprzu, sokiem z cytryny, posiekanym koperkiem i polej sałatkę.

Sałatka z roszponką podana w białej misce, obok zielona ściereczka z widelcem, chleb chrupki, z tyłu przewrócony słoik z orzechami włoskimi, całośc na drewnianym ciemnym stole
Sałatka z roszponką
Koszt przygotowania dania
6.84 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
297 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
32

Sałatka z roszponką - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o sałatce z roszponką

Sałatka z roszponką to prosta i szybka propozycja na pyszne danie. Możesz wykorzystać ją jako II śniadanie, podwieczorek, przekąskę lub jako dodatek do obiadu, śniadania lub kolacji. Możesz dodać na przykład jajko z patelni oraz dobre, pełnoziarniste pieczywo i szybkie śniadanie gotowe. Dzięki różnorodności podania możesz często przygotowywać swoją ulubioną sałatkę a ta szybko Ci się nie znudzi. Sałatka z roszponki i pomidorów jest niskokaloryczna dlatego wkomponuje się idealnie jako dodatek na diecie redukcyjnej.

Przepis na sałatkę z roszponką jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. A jak dokładnie przyrządzić sałatkę dowiesz się z przepisu. Jeśli nie możesz kupić samej roszponki, sałatkę możesz przygotować z sałaty lub miksu sałat z roszponką. Jednak warto spróbować kupić roszponkę ze względu na jej wartości odżywcze. Jest niskokaloryczna i posiada niski indeks glikemiczny. Jest źródłem beta-karotenu, który nadaje pigment naszej skórze, przyspiesza opalanie, chroni skórę przed negatywnym wpływem promieni słonecznych, wzmacnia wzrok, zapobiega chorobom serca i rozwojowi nowotworu. Należy pamiętać, że zawarta witamina A jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach dlatego roszponkę zawsze należy spożywać z dodatkiem tłuszczu, na przykład oleju lnianego. Roszponka poprawia trawienie i pomaga uporać się z zaparciami. Roszponka jest bardzo dobrym źródłem witaminy C, spożywając 100 gramów dostarczamy 50% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. Dodatkowo jest dobrym źródłem potasu i stosunkowo dobrym żelaza. Ser mozzarella, ta niepozorna, biała kuleczka jest źródłem wielu składników pokarmowych. Mimo iż zawiera sporo tłuszczu, w jego skład wchodzi kwas linolowy, inaczej nazywany CLA. Należy on do grupy kwasów tłuszczowych omega-6. Jego główną cechą jest nasilanie procesu lipolizy, czyli spalania tkanki tłuszczowej, wykazuje działanie antybakteryjne i pomaga budować tkankę mięśniową. Mozzarella zawiera bardzo dużo wapnia oraz dostarcza sporo cynku, magnezu, selenu, fosforu i potasu. Spożywanie tego sera dostarcza do organizmu witaminy z grupy B, witaminę A, witaminę D oraz witaminę E. Pomidory są bogatym źródłem witaminy C oraz potasu, dostarczają również witaminę A, E i K, witaminy z grupy B, wapń, żelazo oraz magnez. Pomidory przede wszystkim są źródłem likopeny i beta-karotenu. Owoce te posiadają właściwości przeciwmiażdżycowe, antynowotworowe, moczopędne, wspomagają trawienie, wpływają pozytywnie na odporność, poprawiają pracę układu nerwowego, wzmacniają włosy, skórę i paznokcie oraz neutralizują szkodliwe działanie promieni ultrafioletowych.

Sałatka z roszponki to świetne danie, które szczególnie polecane jest w okresie letnim, ponieważ zawiera sporo składników chroniących skórę przez negatywnym wpływem promieni słonecznych. Z roszponki można zrobić wiele różnych i pysznych dań. A jakie to są i jak przygotować znajdziesz na stronie.

Wartości odżywcze sałatki z roszponką

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(215g)
Energia (kalorie)
138.52 kcal
297.81 kcal
Białko
4.29 g
9.23 g

Węglowodany w sałatce z roszponką

Na 100g
Na porcję
(215g)
Węglowodany
4.55 g
9.79 g
Węglowodany przyswajalne
3.91 g
8.40 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.65 g
1.39 g
Brak danych dla: roszponka.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(215g)
Tłuszcz
12.07 g
25.95 g
Tłuszcze nasycone
2.94 g
6.33 g
Tłuszcze nienasycone
9.13 g
19.63 g
Brak danych dla: roszponka.
czytaj dalej
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: olej lniany.
czytaj dalej
Cholesterol
5.50 mg
11.83 mg

Witaminy w przepisie na sałatkę z roszponką

Na 100g
Na porcję
(215g)
Witamina A
102.59 µg (mcg)
220.58 µg (mcg)
Brak danych dla: ser mozzarella light.
czytaj dalej
Witamina B6
0.10 mg
0.22 mg
Brak danych dla: ser mozzarella light.
czytaj dalej
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: ser mozzarella light.
czytaj dalej
Witamina C
17.12 mg
36.81 mg
Brak danych dla: ser mozzarella light.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: ser mozzarella light.
czytaj dalej
Tiamina
0.04 mg
0.08 mg
Brak danych dla: ser mozzarella light.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.04 mg
0.08 mg
Brak danych dla: ser mozzarella light.
czytaj dalej
Niacyna
0.44 mg
0.95 mg
Brak danych dla: ser mozzarella light.
czytaj dalej
Foliany
15.70 µg (mcg)
33.75 µg (mcg)
Brak danych dla: ser mozzarella light.
czytaj dalej
Beta karoten
1744.20 µg (mcg)
3750.02 µg (mcg)
Brak danych dla: ser mozzarella light, koperek.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sałatkę z roszponką

Na 100g
Na porcję
(215g)
Sód
130.37 mg
280.30 mg
Potas
227.10 mg
488.26 mg
Wapń
109.57 mg
235.58 mg
Fosfor
26.14 mg
56.20 mg
Brak danych dla: ser mozzarella light.
czytaj dalej
Magnez
9.74 mg
20.95 mg
Brak danych dla: ser mozzarella light.
czytaj dalej
Żelazo
0.73 mg
1.57 mg
Cynk
0.26 mg
0.57 mg
Brak danych dla: ser mozzarella light.
czytaj dalej
Miedź
0.06 mg
0.13 mg
Brak danych dla: ser mozzarella light.
czytaj dalej
Mangan
0.15 mg
0.33 mg
Brak danych dla: ser mozzarella light, olej lniany.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z roszponką 32
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sałatce z roszponką

Lista alergenów dla sałatki z roszponką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser mozzarella light

Cena przygotowania sałatki z roszponką

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Roszponka
50 g
2 garście
3.50
Za 75.0 g
Liczba opakowań 1
2.33
Za 50 g
Kukurydza konserwowa
15 g
1 łyżka
3.50
Za 340.0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 15 g
Pomidory koktajlowe
100 g
1 garść
5.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Ser mozzarella light
30 g
1/4 kulki
4.00
Za 125.0 g
Liczba opakowań 1
0.96
Za 30 g
Olej lniany
24 ml
2 łyżki
10.00
Za 250.0 ml
Liczba opakowań 1
0.96
Za 24 ml
Sok z cytryny
6 ml
1 łyżka
1.00
Za 20.0 ml
Liczba opakowań 1
0.30
Za 6 ml
Koperek
4 g
1 łyżeczka
2.00
Za 60.0 g
Liczba opakowań 1
0.13
Za 4 g
Koszt składników
29.00
Jak oceniasz przepis na sałatkę z roszponką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób