Sałatka z roszponką

Opublikowano: 29.04.2021 r., 16:22 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sałatka z roszponką podana w białej misce, obok zielona ściereczka z widelcem, chleb chrupki, z tyłu przewrócony słoik z orzechami włoskimi, całośc na drewnianym ciemnym stole
Sałatka z roszponką
Sprawdź przepis na najlepszą sałatkę z roszponką, z dodatkiem pomidorów, kukurydzy i sera mozzarella. Pyszny i szybki posiłek, który możesz zabrać ze sobą i zjeść wygodnie w biurze lub na mieście.
Przygotowanie 10 min
297 kcal
Kcal w porcji
215 g
Wielkość porcji
32
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Roszponka - 2 garście (50 g)
  • Kukurydza konserwowa - 1 łyżka (15 g)
  • Pomidory koktajlowe - 1 garść (100 g)
  • Ser mozzarella light - 1/4 kulki (30 g)
  • Olej lniany - 2 łyżki (24 ml)
  • Sok z cytryny - 1 łyżka (6 ml)
  • Koperek - 1 łyżeczka (4 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
miska

Przepis na sałatkę z roszponką krok po kroku

Roszponkę przełóż do naczynia, w którym będziesz podawać sałatkę.

Na roszponkę wysyp kukurydzę.

Pomidory koktajlowe pokrój w połówki i przełóż do naczynia.

Mozzarellę odsącz z zalewy i 1/4 pokrój w kostkę, dodaj do sałaty.

Olej lniany wymieszaj ze szczyptą soli oraz pieprzu, sokiem z cytryny, posiekanym koperkiem i polej sałatkę.

Jak oceniasz przepis na sałatkę z roszponką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,6% osób

Więcej informacji na temat sałatki z roszponką

Sałatka z roszponką to prosta i szybka propozycja na pyszne danie. Możesz wykorzystać ją jako II śniadanie, podwieczorek, przekąskę lub jako dodatek do obiadu, śniadania lub kolacji. Możesz dodać na przykład jajko z patelni oraz dobre, pełnoziarniste pieczywo i szybkie śniadanie gotowe. Dzięki różnorodności podania możesz często przygotowywać swoją ulubioną sałatkę a ta szybko Ci się nie znudzi. Sałatka z roszponki i pomidorów jest niskokaloryczna dlatego wkomponuje się idealnie jako dodatek na diecie redukcyjnej.

Przepis na sałatkę z roszponką jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. A jak dokładnie przyrządzić sałatkę dowiesz się z przepisu. Jeśli nie możesz kupić samej roszponki, sałatkę możesz przygotować z sałaty lub miksu sałat z roszponką. Jednak warto spróbować kupić roszponkę ze względu na jej wartości odżywcze. Jest niskokaloryczna i posiada niski indeks glikemiczny. Jest źródłem beta-karotenu, który nadaje pigment naszej skórze, przyspiesza opalanie, chroni skórę przed negatywnym wpływem promieni słonecznych, wzmacnia wzrok, zapobiega chorobom serca i rozwojowi nowotworu. Należy pamiętać, że zawarta witamina A jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach dlatego roszponkę zawsze należy spożywać z dodatkiem tłuszczu, na przykład oleju lnianego. Roszponka poprawia trawienie i pomaga uporać się z zaparciami. Roszponka jest bardzo dobrym źródłem witaminy C, spożywając 100 gramów dostarczamy 50% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. Dodatkowo jest dobrym źródłem potasu i stosunkowo dobrym żelaza. Ser mozzarella, ta niepozorna, biała kuleczka jest źródłem wielu składników pokarmowych. Mimo iż zawiera sporo tłuszczu, w jego skład wchodzi kwas linolowy, inaczej nazywany CLA. Należy on do grupy kwasów tłuszczowych omega-6. Jego główną cechą jest nasilanie procesu lipolizy, czyli spalania tkanki tłuszczowej, wykazuje działanie antybakteryjne i pomaga budować tkankę mięśniową. Mozzarella zawiera bardzo dużo wapnia oraz dostarcza sporo cynku, magnezu, selenu, fosforu i potasu. Spożywanie tego sera dostarcza do organizmu witaminy z grupy B, witaminę A, witaminę D oraz witaminę E. Pomidory są bogatym źródłem witaminy C oraz potasu, dostarczają również witaminę A, E i K, witaminy z grupy B, wapń, żelazo oraz magnez. Pomidory przede wszystkim są źródłem likopeny i beta-karotenu. Owoce te posiadają właściwości przeciwmiażdżycowe, antynowotworowe, moczopędne, wspomagają trawienie, wpływają pozytywnie na odporność, poprawiają pracę układu nerwowego, wzmacniają włosy, skórę i paznokcie oraz neutralizują szkodliwe działanie promieni ultrafioletowych.

Sałatka z roszponki to świetne danie, które szczególnie polecane jest w okresie letnim, ponieważ zawiera sporo składników chroniących skórę przez negatywnym wpływem promieni słonecznych. Z roszponki można zrobić wiele różnych i pysznych dań. A jakie to są i jak przygotować znajdziesz na stronie.

Alergeny w sałatce z roszponką

Lista alergenów dla sałatki z roszponką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser mozzarella light

Wartości odżywcze sałatki z roszponką

na 100g gotowej potrawy

Pyszna i zdrowa sałatka, która sprawdzi się jako II śniadanie, podwieczorek lub szybka przekąska w ciągu dnia. Możesz ją również wykorzystać jako dodatek do śniadania, obiadu lub kolacji. Sałatka z roszponki to świetne danie, które szczególnie polecane jest w okresie letnim, ponieważ zawiera sporo składników chroniących skórę przez negatywnym wpływem promieni słonecznych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(215g)
Energia (kcal)
138.52
297.81
Białko (g)
4.29
9.23

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(215g)
Węglowodany (g)
4.55
9.79
Węglowodany przyswajalne (g)
3.91
8.40
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.65
1.39
Brak danych dla: roszponka.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(215g)
Tłuszcz (g)
12.07
25.95
Tłuszcze nasycone (g)
2.94
6.33
Tłuszcze nienasycone (g)
9.13
19.63
Brak danych dla: roszponka.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: olej lniany.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
5.50
11.83

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(215g)
Witamina A (µg (mcg))
102.59
220.58
Brak danych dla: ser mozzarella light.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.10
0.22
Brak danych dla: ser mozzarella light.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: ser mozzarella light.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
17.12
36.81
Brak danych dla: ser mozzarella light.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: ser mozzarella light.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.08
Brak danych dla: ser mozzarella light.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.04
0.08
Brak danych dla: ser mozzarella light.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.44
0.95
Brak danych dla: ser mozzarella light.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
15.70
33.75
Brak danych dla: ser mozzarella light.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1744.20
3750.02
Brak danych dla: ser mozzarella light, koperek.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(215g)
Sód (mg)
130.37
280.30
Potas (mg)
227.10
488.26
Wapń (mg)
109.57
235.58
Fosfor (mg)
26.14
56.20
Brak danych dla: ser mozzarella light.
czytaj dalej
Magnez (mg)
9.74
20.95
Brak danych dla: ser mozzarella light.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.73
1.57
Cynk (mg)
0.26
0.57
Brak danych dla: ser mozzarella light.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.13
Brak danych dla: ser mozzarella light.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.15
0.33
Brak danych dla: ser mozzarella light, olej lniany.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z roszponką 32
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z roszponką

Koszt składników
29.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Roszponka
50 g
2 garście
3.50
Za 75,0 g
Liczba opakowań 1
2.33
Za 50 g
Kukurydza konserwowa
15 g
1 łyżka
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 15 g
Pomidory koktajlowe
100 g
1 garść
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Ser mozzarella light
30 g
1/4 kulki
4.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
0.96
Za 30 g
Olej lniany
24 ml
2 łyżki
10.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.96
Za 24 ml
Sok z cytryny
6 ml
1 łyżka
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.30
Za 6 ml
Koperek
4 g
1 łyżeczka
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
0.13
Za 4 g
Koszt składników
29.00