Sałatka z roszponką
- Roszponka - 2 garście (50 g)
- Kukurydza konserwowa - 1 łyżka (15 g)
- Pomidory koktajlowe - 1 garść (100 g)
- Ser mozzarella light - 1/4 kulki (30 g)
- Olej lniany - 2 łyżki (24 ml)
- Sok z cytryny - 1 łyżka (6 ml)
- Koperek - 1 łyżeczka (4 g)
Przepis na sałatkę z roszponką krok po kroku
Roszponkę przełóż do naczynia, w którym będziesz podawać sałatkę.
Na roszponkę wysyp kukurydzę.
Pomidory koktajlowe pokrój w połówki i przełóż do naczynia.
Mozzarellę odsącz z zalewy i 1/4 pokrój w kostkę, dodaj do sałaty.
Olej lniany wymieszaj ze szczyptą soli oraz pieprzu, sokiem z cytryny, posiekanym koperkiem i polej sałatkę.
-
Sałatka z tuńczykiem
-
Sałatka z kurczakiem
-
Sałatka cezar
-
Sałatka z porem
-
Sałatka z cukinii
-
Sałatki z makaronem ryżowym
-
Sałatka warzywna
-
Sałatka z rukoli
-
Sałatka z wędzonym kurczakiem
-
Sałatka z ananasem
-
Sałatka z jajkiem
-
Sałatka na sylwestra
-
Sałatka z pora i jajek
-
Sałatka z buraków i jajka
-
Sałatka z ryżu i tuńczyka
-
Mizeria
-
Sałatka z tuńczykiem i ryżem
-
Sałatka z bobem
-
Sałatki na imprezę
Więcej informacji na temat sałatki z roszponką
Sałatka z roszponką to prosta i szybka propozycja na pyszne danie. Możesz wykorzystać ją jako II śniadanie, podwieczorek, przekąskę lub jako dodatek do obiadu, śniadania lub kolacji. Możesz dodać na przykład jajko z patelni oraz dobre, pełnoziarniste pieczywo i szybkie śniadanie gotowe. Dzięki różnorodności podania możesz często przygotowywać swoją ulubioną sałatkę a ta szybko Ci się nie znudzi. Sałatka z roszponki i pomidorów jest niskokaloryczna dlatego wkomponuje się idealnie jako dodatek na diecie redukcyjnej.
Przepis na sałatkę z roszponką jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. A jak dokładnie przyrządzić sałatkę dowiesz się z przepisu. Jeśli nie możesz kupić samej roszponki, sałatkę możesz przygotować z sałaty lub miksu sałat z roszponką. Jednak warto spróbować kupić roszponkę ze względu na jej wartości odżywcze. Jest niskokaloryczna i posiada niski indeks glikemiczny. Jest źródłem beta-karotenu, który nadaje pigment naszej skórze, przyspiesza opalanie, chroni skórę przed negatywnym wpływem promieni słonecznych, wzmacnia wzrok, zapobiega chorobom serca i rozwojowi nowotworu. Należy pamiętać, że zawarta witamina A jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach dlatego roszponkę zawsze należy spożywać z dodatkiem tłuszczu, na przykład oleju lnianego. Roszponka poprawia trawienie i pomaga uporać się z zaparciami. Roszponka jest bardzo dobrym źródłem witaminy C, spożywając 100 gramów dostarczamy 50% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. Dodatkowo jest dobrym źródłem potasu i stosunkowo dobrym żelaza. Ser mozzarella, ta niepozorna, biała kuleczka jest źródłem wielu składników pokarmowych. Mimo iż zawiera sporo tłuszczu, w jego skład wchodzi kwas linolowy, inaczej nazywany CLA. Należy on do grupy kwasów tłuszczowych omega-6. Jego główną cechą jest nasilanie procesu lipolizy, czyli spalania tkanki tłuszczowej, wykazuje działanie antybakteryjne i pomaga budować tkankę mięśniową. Mozzarella zawiera bardzo dużo wapnia oraz dostarcza sporo cynku, magnezu, selenu, fosforu i potasu. Spożywanie tego sera dostarcza do organizmu witaminy z grupy B, witaminę A, witaminę D oraz witaminę E. Pomidory są bogatym źródłem witaminy C oraz potasu, dostarczają również witaminę A, E i K, witaminy z grupy B, wapń, żelazo oraz magnez. Pomidory przede wszystkim są źródłem likopeny i beta-karotenu. Owoce te posiadają właściwości przeciwmiażdżycowe, antynowotworowe, moczopędne, wspomagają trawienie, wpływają pozytywnie na odporność, poprawiają pracę układu nerwowego, wzmacniają włosy, skórę i paznokcie oraz neutralizują szkodliwe działanie promieni ultrafioletowych.
Sałatka z roszponki to świetne danie, które szczególnie polecane jest w okresie letnim, ponieważ zawiera sporo składników chroniących skórę przez negatywnym wpływem promieni słonecznych. Z roszponki można zrobić wiele różnych i pysznych dań. A jakie to są i jak przygotować znajdziesz na stronie.
Alergeny w sałatce z roszponką
Lista alergenów dla sałatki z roszponką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser mozzarella light
Wartości odżywcze sałatki z roszponką
Pyszna i zdrowa sałatka, która sprawdzi się jako II śniadanie, podwieczorek lub szybka przekąska w ciągu dnia. Możesz ją również wykorzystać jako dodatek do śniadania, obiadu lub kolacji. Sałatka z roszponki to świetne danie, które szczególnie polecane jest w okresie letnim, ponieważ zawiera sporo składników chroniących skórę przez negatywnym wpływem promieni słonecznych.
Energia i białka
(215g)
Węglowodany
(215g)
Tłuszcze
(215g)
Witaminy
(215g)
Składniki mineralne
(215g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.