Sałatka z ravioli
- Mąka pszenna typ 500 (250 g)
- Oliwa z oliwek (5 ml)
- Serek ricotta (50 g)
- Szpinak (100 g)
- Czosnek (5 g)
- Masło (5 g)
- Rukola (200 g)
- Kiełki rzodkiewki (50 g)
- Orzechy pekan (80 g)
- Pomidory koktajlowe (100 g)
- Olej lniany (45 ml)
- Ocet balsamiczny (15 ml)
- Szczypiorek (20 g)
- Bazylia świeża (10 g)
Przepis na sałatkę z ravioli krok po kroku
Na maśle podsmaż posiekany czosnek. Dodaj do niego szpinak i smaż do zwiędnięcia.
Do szpinaku dodaj serek i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku.
Na stolnicy zagnieć ciasto z mąki pszennej, 80 ml ciepłej wody, oliwy z oliwek i odrobiny soli.
Ciasto podziel na dwie części - obydwie rozwałkuj cienko. Z ciasta wytnij po długości prostokątne paski o szerokości 5 cm. Pokrój na kwadraty.
Nakładaj łyżeczkę farszu na środek ciasta. Przykryj farsz płatem ciasta. Brzegi dociśnij widelcem.
W dużym garnku podgrzej wodę z odrobiną soli i gotuj pierożki 3 minuty od wypłynięcia. Wyciągnij je i ostudź.
W misce zmieszaj rukolę, kiełki, pokrojone pomidorki i posiekane orzechy. Dodaj do nich pierożki.
W miseczce zmieszaj olej i ocet balsamiczny z posiekanym szczypiorkiem i bazylią.
Dopraw solą i pieprzem. Gotowym sosem polej sałatkę.
Więcej informacji na temat sałatki z ravioli
Sałatka z ravioli to doskonała opcja dla wszystkich miłośników ciekawych potraw. Jest smaczna, prosta i niezwykle apetyczna. Na pewno skradnie serca domowników.
Przepis na sałatkę z ravioli będzie doskonałym wyborem dla wszystkich miłośników włoskiej kuchni. To dobry pomysł na kolację i szybki lunch. Całość jest prosta, dlatego nie ma w niej wielu składników. Choć to typowo warzywna potrawa to dodaje się do niej również pierożki. Najlepiej wybrać opcję najmniej kaloryczną, czyli tą z pesto. Ravioli jest łatwo dostępne w większości sklepów, dlatego zakup nie będzie trudny. Warto jednak stosować kilka zasad, dzięki czemu nie popełni się błędu przy ich wyborze, gdyż dostępna jest cała gama produktów tego typu. Najlepiej kupować te z lodówki, są świeże. Dobrze jest sięgnąć po takie, które mają krótki skład, to gwarancja najlepszej jakości. Do ich przygotowania wystarczy tylko krótka obróbka termiczna, co jest na pewno dużym plusem.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sałatkę z ravioli, by była smaczna, szybka i łatwa, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. W dodatku wszystkie składniki, które są potrzebne, znajdziesz w swojej spiżarni. To najlepsza opcja na imprezę, gdyż jest sycąca i niezwykle atrakcyjna. Ta sałatka sprawdzi się na lunch, ale również na imprezy. Najlepiej użyć do niej świeżej bazylii, dzięki czemu ta letnia sałatka nabiera bardziej śródziemnomorskiego charakteru. To dobra opcja dla każdego, kto dba o zbilansowane menu. W dodatku wszystkie składniki można znaleźć w każdym sklepie. To doskonały pomysł na danie zdrowe i smaczne. Można ją wykonać w kilka chwil, więc sprawdzi się w kryzysowych sytuacjach. Zawsze się udaje, więc będzie idealnym posiłkiem dla osób, które dopiero uczą się gotować. Do jej wykonania nie jest potrzebne żadne doświadczenie kulinarne, a wszystkie składniki są łatwo dostępne i tanie, zwłaszcza w sezonie letnim. Jest to propozycja bardzo ciekawa i innowacyjna. Dlatego zaskoczy każdego, kto jej spróbuje. Ta sałatka jest niezwykle ciekawa i na pewno bardzo sycąca ze względu na dodatek pierożków.
Alergeny w sałatce z ravioli
Lista alergenów dla sałatki z ravioli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- serek ricotta
- Masło
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- orzechy pekan
Wartości odżywcze sałatki z ravioli
To danie zawiera dość spory indeks glikemiczny, więc nie powinno gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(468g)
Węglowodany
(468g)
Tłuszcze
(468g)
Witaminy
(468g)
Składniki mineralne
(468g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.