Sałatka z pora i kurczaka

Opublikowano: 02.09.2021 r., 6:41 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Świeża sałatka z kurczakiem
Sałatka z pora i kurczaka
Sałatka z pora i kurczaka to doskonała propozycja na przystawkę podczas imprez w gronie rodziny i znajomych. Świetnie sprawdzi się także jako przekąska.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Smażenie 10 min
309 kcal
Kcal w porcji
180 g
Wielkość porcji
64
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Por - 1 mała sztuka (150 g)
  • Kukurydza konserwowa (200 g)
  • Piersi kurczaka bez skóry (300 g)
  • Natka pietruszki (20 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Ryż brązowy (200 g)
  • Papryka czerwona - 2 małe sztuki (200 g)
  • Majonez (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, curry
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, duża miska

Przepis na sałatka z pora i kurczaka krok po kroku

Ugotuj ryż w osolonej wodzie. Wystudź.

Ugotuj jajka na twardo. Obierz i pokrój w kostkę.

Pokrój warzywa: paprykę w kostkę, pora w cienkie półksiężyce, natkę pietruszki drobniutko posiekaj.

Kurczaka pokrój w drobną kostkę. Dopraw przyprawą curry. Usmaż na rozgrzanym oleju. Wystudź.

W misce umieść wszystkie składniki. Dodaj majonez, dopraw pieprzem i w razie potrzeby solą. Dokładnie wymieszaj.

Jak oceniasz przepis na sałatka z pora i kurczaka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,5% osób

Więcej informacji na temat sałatki z pora i kurczaka

Sałatka z pora i kurczaka to doskonała propozycja na przekąskę podczas imprezy rodzinnej lub ze znajomymi. Sałatka z piersią kurczaka i ryżem brązowym to idealne połączenie białka i węglowodanów złożonych, które zapewni Ci sytość na dłużej. Przepis na sałatkę jest bardzo prosty, dlatego wykonasz ją bez większego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania tej sałatki będziesz potrzebować następujących produktów spożywczych: piersi z kurczaka bez skóry, kukurydzy, pora, jajek, papryki czerwonej, ryżu brązowego, majonezu, przyprawy curry, soli, pieprzu.

Jak zrobić dobra sałatkę z pora i kurczaka? Na początek przygotuj wszystkie warzywa: paprykę czerwoną oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę, por poszatkuj w półksiężyce, posiekaj natkę pietruszki. Ugotuj jajka na twardo i posiekaj w kostkę. W osolonej wodzie ugotuj ryż. Kurczaka pokrój w drobną kostkę, posyp przyprawą curry i usmaż na rozgrzanym oleju. Następnie wszystkie składniki umieść w misce, dodaj majonez, dopraw pieprzem i w miarę potrzeby solą. Wymieszaj dokładnie. Sałatkę możesz przechowywać w lodówce do 3 dni. Jeśli chcesz skrócić czas przygotowania przygotuj sałatkę z kurczakiem wędzonym, pokrój go tylko w paski i dodaj do sałatki z resztą składników.

Papryka czerwona zawiera duże ilości witaminy C, biorącej udział w syntezie kolagenu oraz wzmacniającej naszą odporność. Papryka jest również bogatym źródłem beta-karotenu i likopenu. Likopen jest naturalnym przeciwutleniaczem, który zawierają także pomidory. Papryka jest warzywem z niską zawartością kalorii i dużą ilością błonnika, dlatego idealnie sprawdza się na dietach redukcyjnych, daje uczucie sytości na długo oraz reguluje pracę jelit. Ryż brązowy jest przede wszystkim źródłem złożonych węglowodanów, które wolniej podnoszą stężenie glukozy we krwi. Zawiera także witaminy z grupy B, magnez, fosfor, cynk i mangan.

Podsumowując sałatka z pora z majonezem i curry to doskonała propozycja na pyszną i sycącą przekąskę. Sałatka zawiera sporo błonnika i białko zwierzęce, które kwalifikuje ją do pełnowartościowego dania na zimno.

Alergeny w sałatce z pora i kurczaka

Lista alergenów dla sałatki z pora i kurczaka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez

Wartości odżywcze sałatki z pora i kurczaka

na 100g gotowej potrawy

Sałatka z pora i kurczaka to dobra propozycja na sycący posiłek. Zawiera dużo błonnika pokarmowego, dlatego pozostawia uczucie sytości przez długi czas. Jest także źródłem cennych witamin i minerałów. Jeśli chcesz zmniejszyć kaloryczność dodaj jogurt grecki zamiast majonezu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(180g)
Energia (kcal)
172.18
309.92
Białko (g)
8.60
15.49

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(180g)
Węglowodany (g)
16.64
29.95
Węglowodany przyswajalne (g)
15.42
27.76
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.22
2.20

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(180g)
Tłuszcz (g)
8.00
14.40
Tłuszcze nasycone (g)
2.09
3.76
Tłuszcze nienasycone (g)
5.91
10.64
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.11
3.80
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.80
6.84
Tłuszcze trans (g)
0.02
0.03
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
77.65
139.78

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(180g)
Witamina A (µg (mcg))
66.02
118.84
Witamina B6 (mg)
0.34
0.61
Witamina B12 (µg (mcg))
0.19
0.35
Witamina C (mg)
22.24
40.04
Witamina D (µg (mcg))
0.33
0.60
Witamina E (mg)
0.86
1.55
Retinol (µg (mcg))
28.35
51.02
Tiamina (mg)
0.09
0.15
Ryboflawina (mg)
0.15
0.27
Niacyna (mg)
3.14
5.65
Foliany (µg (mcg))
33.94
61.10
Beta karoten (µg (mcg))
414.82
746.68

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(180g)
Sód (mg)
119.83
215.69
Potas (mg)
201.76
363.16
Wapń (mg)
21.60
38.89
Fosfor (mg)
132.50
238.49
Magnez (mg)
29.74
53.53
Żelazo (mg)
0.96
1.73
Cynk (mg)
0.79
1.42
Miedź (mg)
0.09
0.16
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z pora i kurczaka 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z pora i kurczaka

Koszt składników
43.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Por
150 g
1 mała sztuka
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 150 g
Kukurydza konserwowa
200 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
2.06
Za 200 g
Piersi kurczaka bez skóry
300 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
9.60
Za 300 g
Natka pietruszki
20 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Ryż brązowy
200 g
3.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.75
Za 200 g
Papryka czerwona
200 g
2 małe sztuki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 200 g
Majonez
100 g
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
1.48
Za 100 g
Koszt składników
43.50