Sałatka z pora i kukurydzy
- Jajko (3 szt.)
- Kukurydza konserwowa (200 g)
- Por - 1 średnia sztuka (400 g)
- Majonez light (50 g)
- Jogurt naturalny 2% (50 g)
- Koperek - 1 pęczek (30 g)
Przepis na sałatkę z pora i kukurydzy krok po kroku
Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz ze skorupek. Następnie pokrój je w drobną kostkę i wrzuć do miski.
Pora oczyść, jego białą część dokładnie umyj i pokrój w półplasterki.
Pokrojonego pora sparz na sitku wrzątkiem.
Pora odsącz z nadmiaru wody i dodaj do miski z jajkami.
Kukurydzę odsącz z zalewy i dodaj do miski.
Koperek posiekaj i również dodaj do miski.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, następnie dodaj sól, pieprz, majonez oraz jogurt naturalny.
Składniki na sałatkę dokładnie wymieszaj i pozostaw na kilka godzin w lodówce.
Po tym czasie sałatkę podawaj z ulubionymi dodatkami.
-
Sałatka z porem
-
Sałatka z pora i jajek
-
Sałatka z pora i jajka
-
Surówka z pora i jabłka
-
Sałatka z pora do obiadu
-
Sałatka z pora i jabłka
-
Sałatka z pora i szynki
-
Sałatka z porem i jajkami
-
Sałatka pieczarkowa z jajkiem
-
Sałatka z pieczarkami i porem
-
Sałatka z pora i jajek i kukurydzy
-
Sałatka śledziowa z porem
-
Sałatka z porem i ananasem
-
Sałatka z pora i pieczarek
-
Sałatka z pora i kurczaka
-
Sałatka z pora i ananasa
-
Sałatka z wędzonym kurczakiem i porem
-
Sałatka jajeczna z porem
-
Sałatki z pora
Więcej informacji na temat sałatki z pora i kukurydzy
Sałatka z pora i kukurydzy z majonezem to doskonały pomysł na przekąskę do pracy lub danie, które można zaserwować podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Tania i szybka sałatka jest doskonałym źródłem pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka pochodzenia zwierzęcego. Przepis na sałatkę z pora i kukurydzy jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego. Aby wykonać sałatkę z pora potrzebne będą następujące produkty spożywcze: jaja kurze, kukurydza z puszki, por, majonez light, jogurt naturalny, koper, sól oraz pieprz. Produkty te są przystępne cenowo i dostępne w większości sklepów spożywczych.
Jak zrobić sałatkę z pora i kukurydzy? Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz ze skorupek. Następnie pokrój je w drobną kostkę i wrzuć do miski. Pora oczyść, jego białą część dokładnie umyj i pokrój w półplasterki. Pokrojonego pora sparz na sitku wrzątkiem. Pora odsącz z nadmiaru wody i dodaj do miski z jajkami. Kukurydzę odsącz z zalewy i dodaj do miski. Koperek posiekaj i również dodaj do miski. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, następnie dodaj sól, pieprz, majonez oraz jogurt naturalny. Składniki na sałatkę dokładnie wymieszaj i pozostaw na kilka godzin w lodówce.
Por to warzywo niskokaloryczne. Jest również doskonałym źródłem wielu witamin oraz składników mineralnych, które spożywane w odpowiedniej ilości pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. W porze znajdziemy witaminę C, witaminę A, witaminę E, witaminę K, niektóre witaminy z grupy B. Por zawiera spore ilości witaminy C, która spożywana w odpowiedniej ilości wpływa na poprawę funkcjonowania naszego układu odpornościowego.
Podsumowując pyszna i łatwa sałatka z pora i kukurydzy to doskonała alternatywa kanapek zabieranych do pracy. Sałatka jest dobra do spożycia kilka godzin po przygotowaniu, jednak bez obawy możesz podać ją też wcześniej. Wykorzystanie pora dodatkowo podkręca smak sałatki. Warto wykorzystać połączenie majonezu oraz jogurtu naturalnego, ponieważ sałatka będzie delikatniejsza i mniej kaloryczna.
Alergeny w sałatce z pora i kukurydzy
Lista alergenów dla sałatki z pora i kukurydzy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- majonez light
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- majonez light
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny 2%
Wartości odżywcze sałatki z pora i kukurydzy
Sałatka z pora i kukurydzy to doskonały dodatek do dań mięsnych. Sałatka stanowi doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych oraz witamin. Stanowi ona również doskonałe źródło pełnowartościowego białka zwierzęcego.
Energia i białka
(170g)
Węglowodany
(170g)
Tłuszcze
(170g)
Witaminy
(170g)
Składniki mineralne
(170g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.