Sałatka z pora i jajka
- Por - Biała część (140 g)
- Kukurydza konserwowa (100 g)
- Jajko - 5 jajek rozmiar M (5 szt.)
- Ogórek kiszony - 4 średnie ogórki kiszone (240 g)
- Szczypiorek - 4 łyżeczki (20 g)
- Majonez - 3 łyżki (75 g)
Przepis na sałatkę z pora i jajka krok po kroku
Jajka ugotuj na twardo (10 minut), ostudź w zimnej wodzie, obierz ze skorupki i pokrój w drobną kostkę.
Pora umyj (możesz sparzyć go wrzątkiem) i pokrój w plasterki.
Ogórki kiszone obierz, a następnie pokrój w kostkę.
Kukurydzę odsącz z zalewy i dodaj do reszty składników.
Całość wymieszaj z majonezem. Dodaj sól i pieprz do smaku.
Szczypiorek posiekaj i obsyp nim górę sałatki.
-
Sałatka z porem
-
Sałatka z pora i jajek
-
Surówka z pora i jabłka
-
Sałatka z pora do obiadu
-
Sałatka z pora i jabłka
-
Sałatka z pora i kukurydzy
-
Sałatka z pora i szynki
-
Sałatka z porem i jajkami
-
Sałatka pieczarkowa z jajkiem
-
Sałatka z pieczarkami i porem
-
Sałatka z pora i jajek i kukurydzy
-
Sałatka śledziowa z porem
-
Sałatka z porem i ananasem
-
Sałatka z pora i pieczarek
-
Sałatka z pora i kurczaka
-
Sałatka z pora i ananasa
-
Sałatka z wędzonym kurczakiem i porem
-
Sałatka jajeczna z porem
-
Sałatki z pora
Więcej informacji na temat sałatki z pora i jajka
Zbliża się Wielkanoc, a Ty szukasz czegoś lekkiego, ale aromatycznego do przyniesienia. Polecam nasz przepis na sałatkę z jajek, porów i kukurydzy! To danie jest nie tylko pyszne, ale ma również wiele korzyści zdrowotnych, takich jak przeciwutleniacze zawarte w warzywach, które pomagają zapobiegać zbyt szybkiemu rozwojowi komórek rakowych w Twoim organizmie. Może być spożywana z makaronem lub ryżem, w zależności od tego, co masz dostępne w domu - tak czy inaczej będzie smakować wyśmienicie! Spróbuj tego łatwego, bezglutenowego posiłku już dziś, aby uczcić wszystko, co przynosi nam wiosna
Sałatka z pora i jajka jest prosta do przygotowania. Jej zrobienie nie zajmuje dużo czasu, zwłaszcza gdy masz już ugotowane jajka. Możesz ją zrobić tuż przed wyjściem do pracy, ale ta sałatka najlepiej smakuje na zimno i na drugi dzień. Należy przechowywać ją w lodówce i spożyć do trzech dni.
Poszczególne składniki sałatki możesz jak najbardziej modyfikować. Jeżeli uważasz, że brakuje ci tutaj wyciśniętego przez praskę czosnku, to śmiało możesz go dodać. Sałatka z pora i jajka bardzo dobrze smakuje także z żółtym serem. Warto wybrać ten ulubiony (np. gouda), pokroić go w kostkę i dorzucić do sałatki. Zamiast ogórków kiszonych możesz wybrać ogórki konserwowe, ale dobrą opcją będzie też świeży ogórek. Bardzo dobrze będzie pasować tutaj także rzodkiewka i groszek (może być z puszki).
Ten przepis na sałatkę z jajka i pora tego nie zawiera, jednak warto wiedzieć, że tę przekąskę można zrobić także z makaronem. Jeżeli chcesz ją zachować w takiej formie, jaka jest teraz, czyli dobrze wymieszana z majonezem, to najlepiej wybierz bardzo mały makaron. Mogą to być muszelki, ale wyśmienicie sprawdzi się także makaron w kształcie ryżu. Makaron penne lub fusilli też będzie dobry, ale sałatka będzie wyglądać już nieco inaczej.
Jest to dobra sałatka wielkanocna. Zazwyczaj bardzo szybko znika ze stołu, więc jeśli twoi bliscy lubią sałatki, to warto się na to przygotować i od razu podwoić ilość produktów z tego przepisu. Jeżeli chcesz, zamiast majonezu dodaj sos jogurtowo-czosnkowy. Niektórzy decydują się na mieszankę majonezu z musztardą i miodem lub majonezu z jogurtem. Takie połączenie również będzie bardzo dobre.
Niezależnie od tego, czy przekąska będzie z porów, kukurydz, jajek czy rzodkiewki, to nie bez przyczyny mówi się, że sałatki dobrze smakują dopiero na drugi dzień. Przez noc wszystkie smaki zdążą się już przegryźć, dlatego warto przegotować ją wcześniej. Jeżeli nie jesteś pewien, czy sałatki nie trzeba jeszcze np. dosolić, to sól i pieprz zawsze możesz położyć na stole obok salaterki. Choć ta sałatka nie zawiera w sobie wielu składników, to jednak bardzo dobrze smakuje.
Alergeny w sałatce z pora i jajka
Lista alergenów dla sałatki z pora i jajka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
Wartości odżywcze sałatki z pora i jajka
Energia i białka
(210g)
Węglowodany
(210g)
Tłuszcze
(210g)
Witaminy
(210g)
Składniki mineralne
(210g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.