Sałatka z pora i jajek
- Por (250 g)
- Jajko (5 szt.)
- Kukurydza konserwowa (200 g)
- Ogórki konserwowe (150 g)
- Majonez (100 g)
- Ser gouda (150 g)
- Makaron świderki (200 g)
Przepis na sałatkę z pora i jajek krok po kroku
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu, odcedź i przepłucz pod bieżącą wodą. Zostaw do wystygnięcia.
Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz i pokrój w kostkę.
Pory pokrój w piórka.
Kukurydzę odcedź z zalewy.
Ser i ogórki pokrój w kostkę.
Wszystkie składniki włóż do jednej miski, dodaj majonez i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj.
Gotową sałatkę odstaw do lodówki na 2 godziny.
-
Sałatka z porem
-
Sałatka z pora i jajka
-
Surówka z pora i jabłka
-
Sałatka z pora do obiadu
-
Sałatka z pora i jabłka
-
Sałatka z pora i kukurydzy
-
Sałatka z pora i szynki
-
Sałatka z porem i jajkami
-
Sałatka pieczarkowa z jajkiem
-
Sałatka z pieczarkami i porem
-
Sałatka z pora i jajek i kukurydzy
-
Sałatka śledziowa z porem
-
Sałatka z porem i ananasem
-
Sałatka z pora i pieczarek
-
Sałatka z pora i kurczaka
-
Sałatka z pora i ananasa
-
Sałatka z wędzonym kurczakiem i porem
-
Sałatka jajeczna z porem
-
Sałatki z pora
Więcej informacji na temat sałatki z pora i jajek
Sałatka z pora i jajek z makaronem to idealna propozycja na przekąskę. Ta tradycyjna Wielkanocna potrawa jest szybka w przygotowaniu, potrzebujesz około 30 minut, aby była gotowa. Przepis ten jest również prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby wykonać ten specjał. O tym jak zrobić sałatkę z porów z majonezem dowiesz się w dalszej części, dlatego zachęcam do zapoznania się z przepisem. Produkty niezbędne do przygotowania sałatki to por, jajka, kukurydza konserwowa, ogórki konserwowe, majonez, ser żółty, makaron oraz przyprawy.
Por, którego użyjemy do przygotowania sałatki, to źródło cennych składników odżywczych, które pozytywnie wpłyną na nasze zdrowie i samopoczucie. Zawiera on spore ilości flawonoidów, które zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych, głownie raka żołądka. Jest to warzywo niskoskrobiowe, które zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory złośliwe. W porze występuje związek nazwany kemferol, który pobudza produkcję tlenku azotu w naczyniach krwionośnych i dzięki temu możliwa jest kontrola napięcia ścian żył i tętnic. Obecność kwasu foliowego wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe, gdyż zmniejsza poziom homocysteiny (jej nadmiar może powodować choroby układu sercowo-naczyniowego). Por wykazuje również właściwości moczopędne, które pomagają w usuwaniu nadmiaru wody z organizmu. Dlatego warzywo to jest zalecane w diecie osób, które zmagają się z problemami ze strony układu moczowego, np. kamica moczowa. Zawiera on także spore ilości żelaza, które jest pomocne w leczeniu niedokrwistości.
Podsumowując sałatka z pora i kukurydzy z makaronem i dodatkiem sera to doskonały wybór na przekąskę dla całej rodziny i gości. Zachwyca swoim smakiem. Produkty do jej przygotowania są dość tanie, dlatego warto wypróbować jej w swojej kuchni. Osoby na diecie bezglutenowej powinny na nią uważać, ponieważ makaron użyty w przepisie zawiera gluten, jednak nie stanowi to problemu. Makaron można wymienić na taki, który nie posiada glutenu i delektować się smakiem tej pysznej sałatki.
Alergeny w sałatce z pora i jajek
Lista alergenów dla sałatki z pora i jajek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Ogórki konserwowe
- Majonez
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser gouda
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makaron świderki
Wartości odżywcze sałatki z pora i jajek
Energia i białka
(325g)
Węglowodany
(325g)
Tłuszcze
(325g)
Witaminy
(325g)
Składniki mineralne
(325g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.