Sałatka z pora i jabłka
- Por - 1 średnia sztuka (400 g)
- Jabłko - 1 duża sztuka (250 g)
- Majonez light (50 g)
- Jogurt naturalny 2% (50 g)
Przepis na sałatkę z pora i jabłka krok po kroku
Por umyj i pokrój w półplasterki, następnie wrzuć go do miski.
Jabłko obierz ze skórki i zetrzyj na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Wstępnie dodaj je do miski z porem.
Do miski dodaj również majonez, jogurt naturalny oraz przyprawy.
Składniki dokładnie wymieszaj.
Gotową sałatkę odstaw pod przykryciem do lodówki na kilka godzin, aby składniki dobrze się przegryzły.
Sałatkę podawaj z ulubionymi dodatkami.
-
Sałatka z porem
-
Sałatka z pora i jajek
-
Sałatka z pora i jajka
-
Surówka z pora i jabłka
-
Sałatka z pora do obiadu
-
Sałatka z pora i kukurydzy
-
Sałatka z pora i szynki
-
Sałatka z porem i jajkami
-
Sałatka pieczarkowa z jajkiem
-
Sałatka z pieczarkami i porem
-
Sałatka z pora i jajek i kukurydzy
-
Sałatka śledziowa z porem
-
Sałatka z porem i ananasem
-
Sałatka z pora i pieczarek
-
Sałatka z pora i kurczaka
-
Sałatka z pora i ananasa
-
Sałatka z wędzonym kurczakiem i porem
-
Sałatka jajeczna z porem
-
Sałatki z pora
Więcej informacji na temat sałatki z pora i jabłka
Zdrowa sałatka z pora i jabłka to doskonała propozycja na dodatek do obiadu, ale nie tylko. Smaczna i łatwa sałatka świetnie sprawdzi się jako dodatek do dań z grilla lub jako przekąska podczas imprez rodzinnych. Przepis na sałatkę z pora i jabłka jest bardzo prosty, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do jej wykonania potrzebne będą następujące składniki: por, jabłka, majonez light, jogurt naturalny, sól oraz pieprz. Produkty te są dostępne w większości sklepów spożywczych, a ich ceny są przystępne.
Jak zrobić sałatkę z pora i jabłka? Por umyj i pokrój w półplasterki, następnie wrzuć go do miski. Jabłko obierz ze skórki i zetrzyj na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Wstępnie dodaj je do miski z porem. Do miski dodaj również majonez, jogurt naturalny oraz przyprawy. Składniki dokładnie wymieszaj. Gotową sałatkę odstaw pod przykryciem do lodówki na kilka godzin, aby składniki dobrze się przegryzły — sałatka będzie wtedy najlepsza, jednak bez obawy możesz podać ją bezpośrednio po przygotowaniu. Gotowa sałatka będzie miała delikatnie pikantny smak, ze względu na wykorzystanie pora.
Por jest warzywem niskokalorycznym, które cechuje się wysoką zawartością witamin oraz składników mineralnych — witaminy i składniki mineralne spożywane w odpowiedniej ilości pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. W porze znajdziemy witaminę C, witaminę A, witaminę E, witaminę K, niektóre witaminy z grupy B. Por jest bogatym źródłem związku o nazwie allicyna. Por zawiera spore ilości witaminy C, która spożywana w odpowiedniej ilości wpływa na poprawę funkcjonowania naszego układu odpornościowego.
Podsumowując pyszna i szybka w przygotowaniu sałatka z pora i jabłka świetnie sprawdzi się jako przekąska lub dodatek do obiadu. Prosty przepis nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Sałatka będzie dobra po kilku godzinach, ponieważ smaki przegryzą się — jednak bez obawy możesz podać ją bezpośrednio po przygotowaniu. Obecność jabłka przełamuje delikatnie smak sałatki i nadaje jej odrobinę słodkości.
Alergeny w sałatce z pora i jabłka
Lista alergenów dla sałatki z pora i jabłka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- majonez light
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- majonez light
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny 2%
Wartości odżywcze sałatki z pora i jabłka
Sałatka z pora i jabłek to doskonały dodatek do dań mięsnych i bezmięsnych. Sałatka stanowi doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych oraz witamin.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.