Sałatka z pora do obiadu

Opublikowano: 19.04.2022 r., 19:24 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Biała miska z sałatką porową
Sałatka z pora do obiadu
Sałatka z pora do obiadu jest bardzo smaczna. Wykorzystanie pora nadaje jej charakterystyczny, lekko pikantny smak. Koniecznie wypróbuj naszego prostego przepisu.
Przygotowanie 20 min
91 kcal
Kcal w porcji
130 g
Wielkość porcji
24
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Por - 1 średnia sztuka (400 g)
  • Marchewka - 1 duża sztuka (150 g)
  • Jogurt naturalny 2% (50 g)
  • Majonez light (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
tarka, miska

Przepis na sałatkę z pora do obiadu krok po kroku

Marchew obierz, zetrzyj na tarce jarzynowej o grubych oczkach i włóż do miski.

Pora umyj, pokrój w cienkie pół plasterki i dodaj do miski.

Do sałatki dodaj sól, pieprz, majonez oraz jogurt naturalny.

Składniki dokładnie wymieszaj.

Gotową sałatkę podawaj z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na sałatkę z pora do obiadu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,9% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat sałatki z pora do obiadu

Sałatka z pora do obiadu, jak sama nazwa wskazuje, będzie najlepsza z daniami obiadowymi. Smaczna i zdrowa sałatka z pora doskonale sprawdzi się jako dodatek do mięsa i dań bezmięsnych (np. klusek śląskich z sosem pieczarkowym). Przepis na sałatkę z pora do obiadu jest bardzo prosty, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do jej wykonania potrzebne będą następujące produkty spożywcze: por, marchew, jogurt naturalny, majonez light, sól i pieprz. Produkty te są dostępne w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Jak zrobić sałatkę z pora? Marchew obierz, zetrzyj na tarce jarzynowej o grubych oczkach i włóż do miski. Pora umyj, pokrój w cienkie pół plasterki i dodaj do miski. Do sałatki dodaj sól, pieprz, majonez oraz jogurt naturalny. Składniki dokładnie wymieszaj. Gotową sałatkę podawaj z ulubionymi dodatkami. Wykorzystanie mieszanki jogurtu naturalnego oraz majonezu light sprawia, że sałatka jest mniej kaloryczna niż z użyciem samego majonezu. Dodatkowo jogurt naturalny sprawia, że sałatka będzie miała delikatniejszy smak.

Por to warzywo niskokaloryczne. Jest również doskonałym źródłem wielu witamin oraz składników mineralnych, które spożywane w odpowiedniej ilości pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. W porze znajdziemy witaminę C, witaminę A, witaminę E, witaminę K, niektóre witaminy z grupy B. Por jest bogatym źródłem związku o nazwie allicyna. To dzięki niemu po uszkodzeniu tkanek por ma charakterystyczny drażniący zapach. Dodatkowo allicyna korzystnie wpływa na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi. Por zawiera spore ilości witaminy C, która spożywana w odpowiedniej ilości wpływa na poprawę funkcjonowania naszego układu odpornościowego.

Podsumowując prosty przepis na sałatkę z pora świetnie sprawdzi się, gdy nie mamy za wiele czasu na przygotowanie dodatków do obiadu. Szybka i pyszna sałatka będzie stanowiła doskonały dodatek do dań mięsnych. Wykorzystanie pora nada jej charakterystyczny, lekko pikantny smak. Dobra sałatka jest najlepsza po kilku godzinach spędzonych w lodówce, jednak bez obawy możesz zaserwować ją bezpośrednio po przygotowaniu.

Alergeny w sałatce z pora do obiadu

Lista alergenów dla sałatki z pora do obiadu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 2%
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light

Wartości odżywcze sałatki z pora do obiadu

na 100g gotowej potrawy

Sałatka z pora do obiadu to doskonały dodatek do dań mięsnych. Sałatka stanowi doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych oraz witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(130g)
Energia (kcal)
70.38
91.50
Białko (g)
1.54
2.00

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(130g)
Węglowodany (g)
12.14
15.78
Węglowodany przyswajalne (g)
10.38
13.50
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.75
2.28

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(130g)
Tłuszcz (g)
2.12
2.75
Tłuszcze nasycone (g)
0.60
0.79
Tłuszcze nienasycone (g)
1.51
1.97
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.39
0.50
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.13
1.47
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.05
0.06
Cholesterol (mg)
2.08
2.70

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(130g)
Witamina A (µg (mcg))
244.38
317.70
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.17
0.23
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
8.75
11.37
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.72
0.93
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.38
0.50
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.07
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.03
0.04
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.47
0.61
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
44.08
57.30
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
2529.62
3288.50
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(130g)
Sód (mg)
101.69
132.20
Potas (mg)
187.00
243.10
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
57.92
75.30
Fosfor (mg)
30.77
40.00
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
20.15
26.20
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.37
1.78
Cynk (mg)
0.13
0.17
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.11
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z pora do obiadu 24
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z pora do obiadu

Koszt składników
16.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Por
400 g
1 średnia sztuka
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
5.33
Za 400 g
Marchewka
150 g
1 duża sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Jogurt naturalny 2%
50 g
1.30
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
0.43
Za 50 g
Majonez light
50 g
5.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.93
Za 50 g
Koszt składników
16.80