Sałatka z pomidorów do słoika
- Pomidor - 10 średnich sztuk (2000 g)
- Cebula - 5 małych sztuk (250 g)
- Olej rzepakowy (100 ml)
- Ocet spirytusowy (100 ml)
- Sól - 3 płaskie łyżeczki (15 g)
- Cukier - 4 łyżki stołowe (40 g)
Przepis na sałatkę z pomidorów do słoika krok po kroku
Cebule obierz i pokrój w plastry.
Pomidory umyj dokładnie i pokrój w plastry (końcówki pomidorów wyrzuć).
W garnku przygotuj zalewę: wlej do niego litr wody, ocet, sól, cukier, 5 liści laurowych, 9 ziarenek ziela angielskiego oraz 18 ziarenek pieprzu. Składniki dokładnie wymieszaj i zagotuj.
W wyparzonych słoikach ułóż kilka warstw pomidorów i przełóż je cebulą (sałatka powinna sięgać około 1 cm poniżej górnej części słoika).
Do każdego słoika włóż po kawałku liścia laurowego, ziarenko ziela angielskiego oraz 2 ziarenka pieprzu z zalewy.
Następnie do słoików wlej zalewę i na wierzch wlej po łyżce stołowej oleju.
Słoiki zakręć i pasteryzuj przez około 5 minut we wrzącej wodzie.
Pasteryzowane słoiki wyciągnij z garnka i pozostaw do przestudzenia.
Wystudzone słoiki z sałatką z pomidorów przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.
-
Passata pomidorowa
-
Pomidory w słoikach
-
Sałata z zielonych pomidorów na zimę
-
Pomidory z cebulą w słoiku
-
Ostre ogórki meksykańskie
-
Pomidory do słoików
-
Sałatka ukraińska z zielonych pomidorów
-
Pomidory koktajlowe na zimę
-
Sałatka z zielonych pomidorów i papryki
-
Pomidory koktajlowe w słoikach na zimę
-
Pomidory w słoikach na zimę
-
Sałatka z zielonych pomidorów i ogórków
-
Sos pomidorowy na zimę
-
Pomidorki koktajlowe w zalewie
-
Przecier z pomidorów na zimę
-
Pomidory w kawałkach na zimę
-
Pomidory na zimę do kanapek
-
Pomidory na zupę do słoików
-
Pomidory do słoików na zimę
Więcej informacji na temat sałatki z pomidorów do słoika
Sałatka z pomidorów do słoika to doskonała propozycja na przetwory na zimę. Pyszna sałatka świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu, gdy ograniczony jest dostęp do świeżych warzyw. Sprawdzony przepis na sałatkę z pomidorów do słoika jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przepisu potrzebne będą następujące produkty spożywcze: pomidory, cebula, olej rzepakowy, ocet spirytusowy, sól, cukier, ziele angielskie, liść laurowy oraz pieprz w ziarnach.
A jak zrobić sałatkę z pomidorów do słoika? Cebule obierz i pokrój w plastry. Pomidory umyj dokładnie i pokrój w plastry (końcówki pomidorów wyrzuć). W garnku przygotuj zalewę: wlej do niego litr wody, ocet, sól, cukier, 5 liści laurowych, 9 ziarenek ziela angielskiego oraz 18 ziarenek pieprzu. Składniki dokładnie wymieszaj i zagotuj. W wyparzonych słoikach ułóż kilka warstw pomidorów i przełóż je cebulą (sałatka powinna sięgać około 1 cm poniżej górnej części słoika). Do każdego słoika włóż po kawałku liścia laurowego, ziarenko ziela angielskiego oraz 2 ziarenka pieprzu z zalewy. Następnie do słoików wlej zalewę i na wierzch wlej po łyżce stołowej oleju. Słoiki zakręć i pasteryzuj przez około 5 minut we wrzącej wodzie. Pasteryzowane słoiki wyciągnij z garnka i pozostaw do przestudzenia. Wystudzone słoiki z sałatką z pomidorów przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.
Pomidory to doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych. Znajdziemy w nich przede wszystkim likopen, który zaliczany jest do silnych przeciwutleniaczy. Pomidory są również niskokaloryczne. Do witamin obecnych w pomidorach możemy zaliczyć witaminę A, E, C oraz niektóre witaminy z grupy B. Natomiast do składników mineralnych, które zawierają pomidory, zaliczymy wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód oraz cynk.
Podsumowując: wiesz już, jak się robi sałatkę z pomidorów do słoików. Smaczna sałatka świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu. Najlepsza sałatka z pomidorów oraz cebuli jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu, jednak warto wykorzystać ją w okresie zimowym, gdy ograniczony jest dostęp do świeżych warzyw i owoców. Zalewa do sałatki przygotowywana jest na bazie wody, octu, soli, cukru, liści laurowych, ziela angielskiego oraz pieprzu ziarnistego.
Alergeny w sałatce z pomidorów do słoika
Lista alergenów dla sałatki z pomidorów do słoika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na sałatkę z pomidorów do słoika
Wartości odżywcze sałatki z pomidorów do słoika
Sałatka z pomidorów do słoika to doskonała propozycja na smaczny dodatek do dań obiadowych. Pomidory stanowią doskonałe źródło wielu składników odżywczych.
Energia i białka
(375g)
Węglowodany
(375g)
Tłuszcze
(375g)
Witaminy
(375g)
Składniki mineralne
(375g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.