Sałatka z pomidorów
- Pomidor - 5 szt (850 g)
- Cebula - 1,5 szt (150 g)
- Oliwa z oliwek - 3 łyżki (45 ml)
Przepis na sałatkę z pomidorów krok po kroku
Pomidory umyj i pokrój w dużą kostkę. Włóż do dużej miski.
Cebulę obierz i pokrój w piórka, dodaj do pomidorów.
Oliwę z oliwek wlej do małej miseczki, dodaj pieprz, sól, czosnek, tymianek i drobno posiekaną bazylie. Wszystko razem dokładnie wymieszaj. Sosem polej sałatkę.
-
Pasta z awokado
-
Sałatka na grilla
-
Filet z kurczaka
-
Pasztet z królika
-
Kapusta wigilijna
-
Ceviche
-
Kotlety z soczewicy
-
Dorsz pieczony
-
Bataty z piekarnika
-
Pałki z kurczaka
-
Pieczone buraki
-
Ryba z piekarnika
-
Kaszotto z warzywami w pomidorowym sosie z posypką z orzeszków
-
Sałatka z kurczakiem i mango
-
Sałatka z tuńczykiem i jajkiem
-
Koktajl sirt
-
Makaron z fasolką szparagową, kurczakiem i pesto
-
Łosoś z patelni
-
Dietetyczna kolacja
Więcej informacji na temat sałatki z pomidorów
Sałatka z pomidorów to świetny dodatek do obiadu. Idealnie współgra z daniami mięsnymi i warzywnymi, podkreślając ich smak. To surówka jest bardzo prosta i można wykonać ją w kwadrans, a wygląda i smakuje naprawdę przepysznie. Na pewno przypadnie do gustu miłośnikom tradycyjnej, prostej kuchni, a także dań diety śródziemnomorskiej, która nie bez powodu nazywana jest najzdrowszą kuchnią świata. Wszystko to ze względu na świeże warzywa i dużą ilość oliwy z oliwek, wspierającej układ krwionośny.
Przepis na sałatkę z pomidorów jest niezwykle prosty. Ta sałatka składa się z niewielu składników i nie wymaga obróbki termicznej, dzięki czemu jej wykonanie zajmuje naprawdę niewiele czasu. Idealnie sprawdzi się jako surówka dla zabieganych, czy w awaryjnych sytuacjach, gdyż składniki potrzebne do jej wykonania zwykle znajdują się w domowej spiżarni, a sama surówka jest bardzo szybka w wykonaniu.
To naprawdę pyszna sałatka, która pozwala przenieść odrobinę włoskiej kuchni do każdego domu. Dzięki wspaniałemu połączeniu smakowemu świeżych pomidorów z oliwą i bazylią. Polskiego charakteru nadaje jej dodatek ostrej cebuli, która podkreśla delikatny i słodki smak pomidorów.
To bardzo szybka i prosta sałatka z pomidorów, która najlepiej smakuje latem, ze względu na większą dostępność i lepszą jakość tych warzyw. Najlepiej użyć do niej świeżej bazylii, dzięki czemu ta letnia sałatka nabiera bardziej śródziemnomorskiego charakteru.
Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić sałatkę z pomidorów, która będzie pyszna, a przy okazji bardzo łatwa w wykonaniu i naprawdę zdrowa, to ten przepis będzie idealną inspiracją. Dzięki niemu w kilka minut wyczarujesz wspaniałą sałatkę, która świetnie nada się jako pomysł na surówkę do letniego obiadu, czy dodatek do mięsnych dań z grilla.
Jest tak dobra, że nie trzeba nikogo namawiać do jej spróbowania, w ekspresowym tempie znika ze stołu. W dodatku przepięknie się prezentuje na stole ze względu na przepiękne połączenie kolorystyczne. W tej sałatce kontrastuje ze sobą zieleń bazylii, biel cebuli i czerwień pomidorów, co tworzy spójną całość.
Alergeny w sałatce z pomidorów
Lista alergenów dla sałatki z pomidorów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na sałatkę z pomidorów
Wartości odżywcze sałatki z pomidorów
Energia i białka
(261g)
Węglowodany
(261g)
Tłuszcze
(261g)
Witaminy
(261g)
Składniki mineralne
(261g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.