Sałatka z pomidorków koktajlowych

Opublikowano: 23.04.2021 r., 20:22 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Biały talerz z sałatką z pomidorków koktajlowych z kozim serem. Obok talerza znajdują się kawałki czerwonej cebuli, pomidorki koktajlowe, listek sałaty, miseczka z kukurydzą oraz szara ściereczka.
Sałatka z pomidorków koktajlowych
Sałatka z pomidorków koktajlowych idealnie pasuje jako dodatek do obiadu. Jest lekka, kolorowa i orzeźwiająca. Jej przygotowanie zajmie Ci maksymalnie 10 minut.
Przygotowanie 10 min
215 kcal
Kcal w porcji
220 g
Wielkość porcji
39
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Sałata (35 g)
  • Pomidory koktajlowe (100 g)
  • Cebula czerwona 1/4 cebuli (25 g)
  • Kukurydza konserwowa 2 łyżki (30 g)
  • Ser kozi twardy 1,5 łyżki (22 g)
  • Oliwa z oliwek 1 łyżeczka (5 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
pieprz

Przepis na sałatkę z pomidorków koktajlowych krok po kroku

Pomidorki koktajlowe przekrój na pół lub na cztery, a cebulę w piórka.

Na talerz włóż szpinak, pokrojone warzywa i kukurydzę.

Dodaj oliwę oraz szczyptę pieprzu i dokładnie wymieszaj.

Wyłóż na wierzch kawałki sera koziego.

Jak oceniasz przepis na sałatkę z pomidorków koktajlowych
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,5% osób

Więcej informacji na temat sałatki z pomidorków koktajlowych

Pomidory są bardzo popularnym w Polsce warzywem. Możemy podzielić je między innymi ze względu na ich wielkość i kształt. Pomidorki koktajlowe zaliczamy do odmiany drobnoowocowej o lekko wydłużonym kształcie. Ich średnica wynosi około 3-4 cm. Pomidorki te możesz spotkać w różnych barwach, od zielonej, przez żółtą do czerwonobrązowej. Najczęściej w sklepach dostępne są pomidorki w kolorze czerwonym. Ich smak i aromat jest intensywniejszy niż zwykłych, dużych pomidorów, co sprawia, że wiele osób chętniej po nie sięga. Często są nazywane także pomidorkami cherry, ponieważ oba te rodzaje zaliczają się do odmiany drobnoowocowej, lecz pomidorki cherry, tak jak wskazuje ich nazwa, przypominają kształtem wiśnie i są to pomidory typu okrągłego, a nie tak jak pomidorki koktajlowe, lekko wydłużonego.

Ze względu na ich rozmiar świetnie sprawdzają się jako element dekoracyjny lub szybka przekąska, którą łatwo zjeść w biegu, rękami. Dodatkowo idealnie nadają się do marynowania i sałatek.

100 g pomidorków koktajlowych zawiera około 19 kcal, a co za tym idzie, świetnie sprawdzają się w diecie osób chcących zredukować masę ciała. Głównie są źródłem węglowodanów (2,9 g/100 g), błonnika pokarmowego (1,2 g/100 g) i białka (0,9 g//100 g). Poza tym zawierają witaminy z grupy B, witaminę A, C, E i K, a także składniki mineralne, takie jak: potas, fosfor, magnez, cynk sód itd. Zależnie od odmiany oraz sposobu i miejsca uprawy ilość poszczególnych składników może się zmieniać, lecz zwykle są to niewielkie zmiany i bez względu na wybraną odmianę, warto po nie sięgać. Zawarte w nich witaminy są przeciwutleniaczami, które chronią nasze organizmy przed różnymi chorobami, a także opóźniają proces starzenia. Istnieje hipoteza, która mówi, że przyczyną starzenia się jest nagromadzenie wolnych rodników, które powodują uszkodzenia, między innymi w białkach, lipidach i DNA. Denham Harman, twórca tej teorii, sugerował, że odpowiednie ilości antyoksydantów, mogą spowolnić proces starzenia. Wierzył on, że aktywna, zdrowa osoba, której dieta jest bogata w przeciwutleniacze, których źródłem są między innymi warzywa i owoce, może wydłużyć swoje życie o 5-10 lat. Dlatego warto dodawać do swojego posiłku różne warzywa oraz owoce.

Przedstawiony przepis na sałatkę z pomidorów koktajlowych jest idealny do obiadu. Mimo że zgodnie z nazwą jest to sałatka z pomidorków koktajlowych, to możesz też przygotować ją z pomidorkami cherry — ta drobna różnica w ich kształcie nie zepsuje sałatki ;) Użyjemy do niej także różnokolorowych warzyw, aby już sam jej wygląd pobudzał apetyt. Jeżeli chcesz ją jeść jako samodzielne danie, to dodaj do niej także jakiś produkt, będący źródłem białka, np. kurczaka, wędzoną rybę, tofu itp. Jej dużym plusem jest szybkie przygotowanie, które zajmie Ci maksymalnie 10 minut, bo jest to bardzo prosta sałatka z pomidorkami koktajlowymi.

Alergeny w sałatce z pomidorków koktajlowych

Lista alergenów dla sałatki z pomidorków koktajlowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • ser kozi twardy

Wartości odżywcze sałatki z pomidorków koktajlowych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(220g)
Energia (kcal)
98.18
215.99
Białko (g)
4.04
8.88
Fenyloalanina (mg)
0.16
0.35
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(220g)
Węglowodany (g)
5.83
12.82
Węglowodany przyswajalne (g)
4.74
10.42
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.09
2.40

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(220g)
Tłuszcz (g)
6.09
13.39
Tłuszcze nasycone (g)
3.14
6.92
Tłuszcze nienasycone (g)
2.94
6.47
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.54
5.58
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.41
0.89
Cholesterol (mg)
10.65
23.42

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(220g)
Witamina A (µg (mcg))
128.30
282.27
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.07
0.15
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.01
0.03
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
8.91
19.59
Witamina D (µg (mcg))
0.07
0.16
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.36
0.80
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
48.46
106.61
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.11
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.15
0.33
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.71
1.56
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
19.67
43.27
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
932.41
2051.29
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(220g)
Sód (mg)
85.83
188.84
Potas (mg)
161.85
356.07
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń (mg)
103.34
227.35
Fosfor (mg)
95.18
209.39
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez (mg)
14.71
32.37
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.51
1.12
Cynk (mg)
0.35
0.76
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.22
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.13
0.28
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z pomidorków koktajlowych 39
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z pomidorków koktajlowych

Koszt składników
43.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Sałata
35 g
4.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.70
Za 35 g
Pomidory koktajlowe
100 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Cebula czerwona
25 g
1/4 cebuli
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 25 g
Kukurydza konserwowa
30 g
2 łyżki
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 30 g
Ser kozi twardy
22 g
1,5 łyżki
10.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 22 g
Oliwa z oliwek
5 ml
1 łyżeczka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.20
Za 5 ml
Koszt składników
43.50