Sałatka z polędwiczką wieprzową

Opublikowano: 04.09.2023 r., 16:11 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sałatka z mięsem w misce
Sałatka z polędwiczką wieprzową
Sałatka z polędwiczką wieprzową to doskonała opcja na niezwykle smaczną przekąskę z dużą zawartością białka, a przez to bardzo odżywczą. Idealna na lunch.
Przygotowanie 25 min
Smażenie 15 min
216 kcal
Kcal w porcji
208 g
Wielkość porcji
45
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Polędwiczki wieprzowe (300 g)
  • Mix sałat (150 g)
  • Ogórek (50 g)
  • Papryka czerwona (70 g)
  • Papryka żółta (70 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Olej rzepakowy (30 ml)
  • Musztarda (10 g)
  • Sok cytrynowy (5 ml)
  • Bazylia świeża (15 g)
  • Natka pietruszki (15 g)
  • Szczypiorek (15 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek, duża miska

Przepis na sałatkę z polędwiczką wieprzową krok po kroku

Mięso umyj, osusz i dopraw solą i pieprzem z każdej strony. Pokrój na mniejsze kawałki. Smaż na rozgrzanej patelni z dodatkiem łyżki oleju.

Jajka ugotuj na twardo. Warzywa umyj i pokrój na mniejsze kawałki.

Na talerz lub miskę wyłóż mix sałat, dodaj warzywa oraz pokrojone jajka i ostudzone polędwiczki.

W osobnej miseczce wymieszaj olej, musztardę, sok z cytryny, oraz poszatkowane zioła. Dopraw solą i pieprzem. Zblenduj na gładki sos.

Gotowym sosem polej przygotowaną sałatkę.

Jak oceniasz przepis na sałatkę z polędwiczką wieprzową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 76,9% osób

Więcej informacji na temat sałatki z polędwiczką wieprzową

Sałatka z polędwiczką wieprzową to doskonała opcja na niezwykle smaczną przekąskę z dużą zawartością białka, a przez to bardzo odżywczą. Idealna na lunch.

Przepis na sałatkę z polędwiczką wieprzową to doskonała opcja na kolację. Robi się ją z polędwiczkami smażonymi, a także dużą ilością warzyw. To doskonały sposób na włączenie ich do swojej diety w naprawdę prosty sposób. Głównym składnikiem jest jednak polędwiczka. W porównaniu z innymi mięsem polędwiczka wieprzowa charakteryzuje się sporą zawartością magnezu, potasu, witaminy B1 i witaminy B2. Zawiera też sporo białka. Wieprzowina jest jednym z najpopularniejszych mięs wybieranych w Polsce. Jednak ze względu na dużą zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych oraz żelaza ma właściwości prozapalne i nie powinno gościć w menu zbyt często. Jednak w takiej wersji jak w tym przepisie z dużą ilością warzyw nie ma negatywnego wpływu na zdrowie. Jest za to naprawdę zdrowym wyborem. Duża zawartość białka syci na długo, a polifenole z warzyw pozytywnie wpływają na zdrowie całego organizmu.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sałatkę z polędwiczkami, by była szybka, smaczna i odżywcza, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Do jej przygotowania nie potrzeba zbyt wielu składników. Całość zabiera tylko kilka chwil. Jeśli chcesz przyspieszyć cały proces, możesz mięso usmażyć wcześniej lub wykorzystać to, które zostało z obiadu. Polędwiczki wieprzowe to mięso niezwykle delikatne i bardzo smaczne, nie potrzebuje zbyt dużo dodatków. I doskonale sprawdza się z różnymi przyprawami. Doskonale komponuje się z sałatą i warzywami. W sałatce świetnie sprawdza się papryka i ogórek, jednak możesz też sięgnąć po inne składniki. Idealnie sprawdzi się, chociażby cebula, oliwki, czy suszone pomidory. W sałatkach najlepsze jest to, że niezwykle łatwo je modyfikować. Dlatego, jeśli nie posiadasz jakiegoś składnika lub nie lubisz któregoś warzywa, możesz z powodzeniem zamienić je na inne. To doskonała opcja na to, by urozmaicać swoją dietę i nie nudzić się prostymi daniami.

Alergeny w sałatce z polędwiczką wieprzową

Lista alergenów dla sałatki z polędwiczką wieprzową przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

Wartości odżywcze sałatki z polędwiczką wieprzową

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która dostarczy dużo witamin i składników mineralnych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(208g)
Energia (kcal)
103.98
216.28
Białko (g)
9.59
19.94

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(208g)
Węglowodany (g)
2.21
4.60
Węglowodany przyswajalne (g)
1.53
3.19
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.68
1.41

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(208g)
Tłuszcz (g)
6.23
12.96
Tłuszcze nasycone (g)
1.44
3.00
Tłuszcze nienasycone (g)
4.79
9.96
Brak danych dla: papryka żółta, musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.33
6.94
Brak danych dla: papryka żółta, musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.46
3.03
Brak danych dla: papryka żółta, musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
71.93
149.61

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(208g)
Witamina A (µg (mcg))
55.80
116.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.35
0.73
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.30
0.63
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
30.57
63.58
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.37
0.77
Witamina E (mg)
0.40
0.83
Brak danych dla: papryka żółta, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
20.95
43.58
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.38
0.78
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.21
0.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.61
5.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
23.76
49.41
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
395.33
822.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(208g)
Sód (mg)
53.80
111.90
Potas (mg)
250.45
520.94
Wapń (mg)
23.20
48.25
Fosfor (mg)
126.29
262.67
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
18.63
38.75
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.95
1.99
Cynk (mg)
0.96
2.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z polędwiczką wieprzową 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z polędwiczką wieprzową

Koszt składników
61.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Polędwiczki wieprzowe
300 g
20.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.00
Za 300 g
Mix sałat
150 g
4.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Ogórek
50 g
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 50 g
Papryka czerwona
70 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.26
Za 70 g
Papryka żółta
70 g
1.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
0.70
Za 70 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Musztarda
10 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 10 g
Sok cytrynowy
5 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.25
Za 5 ml
Bazylia świeża
15 g
8.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 15 g
Natka pietruszki
15 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 15 g
Szczypiorek
15 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 15 g
Koszt składników
61.50