Sałatka z pieczonym burakiem
- Burak - 2 szt (210 g)
- Rukola - 4 garści (80 g)
- Gruszka - 1 sztuka (130 g)
- Ser Feta - 4 plastry (40 g)
- Jajko (2 szt.)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki (30 ml)
Przepis na sałatkę z pieczonym burakiem krok po kroku
Piekarnik nagrzej do 200 stopni i wyłóż papierem do pieczenia. Na blachę połóż 2 umyte buraki i piecz przez 60 minut, po tym czasie sprawdź, czy są już miękkie. Jeżeli buraki są gotowe, wyciągnij je, ostudź i obierz. Pokrój w drobną kostkę.
Rukolę umyj i ułóż na dnie naczynia.
Gruszkę obierz i pokrój w drobną kostkę, umieść ją w misce na rukoli. Na gruszkę połóż pokrojone buraki.
Ser feta porwij drobno i porozrzucaj na buraki.
Jajka ugotuj na twardo. Ostudź je i obierz. Pokrój na cząstki i umieść na sałatce.
W małej miseczce zmieszaj ze sobą oliwę, sok z cytryny, sól, pieprz, chili i dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki. Gotowym sosem polej sałatkę.
-
Sałatka gyros
-
Sałatka jarzynowa
-
Sałatka z tuńczykiem
-
Sałatka z winogronem i kurczakiem
-
Sałatka z kurczakiem
-
Sałatka cezar
-
Sałatka z makaronem
-
Sałatka z zupek chińskich
-
Sałatka na grilla
-
Sałatka z burakiem
-
Sałatka z porem
-
Sałatka z cukinii
-
Sałatka z brokułem
-
Sałatki z makaronem ryżowym
-
Sałatka ziemniaczana
-
Sałatka z selera naciowego
-
Sałatka warzywna
-
Sałatka z rukoli
-
Sałatki
Więcej informacji na temat sałatki z pieczonym burakiem
Sałatka z pieczonym burakiem to przepyszna i bardzo zdrowa, a przy tym naprawdę sycąca potrawa. Świetnie sprawdzi się jako przepyszna i szybka kolacja, szczególnie dla zabieganych osób. Pięknie i bardzo dekoracyjnie się prezentuje. Jest tak dobra, że znika z talerza w mgnieniu oka.
Sałatka z burakiem i kozim serem jest pysznym i bardzo zdrowym pomysłem na posiłek. Robi się ją w ekspresowym tempie. Swój wyjątkowy smak zawdzięcza głównie połączeniu buraków z pysznym kozim serem. Najlepiej wybierać ser w formie delikatnych roladek, który można łatwo pokruszyć. Taka konsystencja świetnie prezentuje się w sałatce i jeszcze lepiej smakuje. Osoby, które nie przepadają za serem z mleka koziego mogą sałatkę podać z serem fetą lub mozzarellą, będą smakować równie wybornie, choć trochę inaczej.
Sałatka z burakiem i jajkiem jest bardzo lekką potrawą. Ma stosunkowo niewiele kalorii, za to obfituje w białko i zdrowe tłuszcze. Oliwa z oliwek, która stanowi bazę sosu do sałatki zawiera mnóstwo niezbędnych nienasyconych tłuszczów, które pozytywnie wpływają na zdrowie układu krążenia i nerwowego. Dodatek tłuszczu pozwala też wchłonąć wszystkie witaminy, których dostarcza ta potrawa.
Ta sałatka z burakiem i gruszką zaskakuje niesamowitą głębią smaku. Współgrają w niej słodkie gruszki i buraki, słony ser i ostry sos. Wszystko to tworzy niesamowitą kompozycję smakową, obok której ciężko przejść obojętnie.
Sałatka podana jest na rukoli zmieszanej ze szpinakiem, co sprawia że smakuje nawet lepiej. Rukola znana jest ze swojego orzechowego smaku, który świetnie miesza się z neutralnym szpinakiem. Duża ilość zielonych liści pozwala dostarczyć z sałatką odpowiedniej ilości kwasu foliowego, który jest ważny dla prawidłowego funkcjonowania całego organizmu, zwłaszcza dla kobiet jest to istotny element diety.
Sałatka prezentuje się naprawdę oszałamiająco. Przyciąga wzrok mnogością barw, które się w niej znajdują. Czerwony burak pięknie kontrastuje z zielonymi liśćmi szpinaku i rukoli, a wszystko dopełnia biały ser kozi i jajka.
Alergeny w sałatce z pieczonym burakiem
Lista alergenów dla sałatki z pieczonym burakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Feta
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze sałatki z pieczonym burakiem
Energia i białka
(295g)
Węglowodany
(295g)
Tłuszcze
(295g)
Witaminy
(295g)
Składniki mineralne
(295g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.