Sałatka z pieczarkami i jajkiem
- Jajko (4 szt.)
- Pieczarki marynowane (150 g)
- Ogórki konserwowe (150 g)
- Cebula czerwona (100 g)
- Majonez light (70 g)
- Jogurt naturalny (70 ml)
Przepis na sałatkę z pieczarkami i jajkiem krok po kroku
Ugotuj jajka na twardo.
Pieczarki pokrój na pół, a następnie w plasterki.
Obraną cebulę pokrój w bardzo drobną kostkę.
Ogórki przekrój wzdłuż na krzyż, po tym w plasterki.
Gdy jajka się ugotują obierz je i pokrój w większą kostkę.
Do jajek dodaj wszystkie składniki i wymieszaj je.
Sałatkę dopraw według uznania.
Gotową sałatkę posyp świeżym szczypiorkiem.
-
Sałatka z pieczarek i jajek
-
Sałatka z pieczarek marynowanych
-
Sałatka z pieczarkami marynowanymi
-
Sałatki z pieczarkami i jajkiem
-
Sałatka z selerem naciowym i jajkiem oraz papryką
-
Pieczarki z cebulą
-
Sałatka pieczarkowa z jajkiem
-
Sałatka z pieczarkami i porem
-
Sałatka z pora i pieczarek
-
Sałatka z jajkiem i pieczarkami
-
Sałatka z jajkiem i pieczarkami
-
Sałatka z pieczarkami konserwowymi
-
Sałatka z pieczarek marynowanych i sera żółtego
-
Sałatka z pieczarkami marynowanymi warstwowa
-
Sałatka pieczarkowa z porem
-
Sałatka na krakersach z pieczarkami i jajkiem
-
Kotlet schabowy zapiekany z serem i pieczarkami, ziemniaki oraz sałatka wiosenna
-
Sałatka z białej fasoli i pieczarek marynowanych
-
Sałatki z pieczarkami
Więcej informacji na temat sałatki z pieczarkami i jajkiem
Pyszna, prosta i szybka sałatka z pieczarkami i jajkiem idealna na imprezę czy na święta. Genialna w smaku, a do tego gotowa w niecałe pół godziny. Przepis na sałatkę z pieczarkami i jajkiem jest bardzo dobry w smaku, ponieważ dodaje się do niej pieczarki oraz ogórki konserwowe. Nie jest więc to sałatka nudna, mimo, że składa się tylko z kilku prostych produktów. Jak zrobisz sałatkę z pieczarkami i jajkiem to będzie znakomita przystawka na imprezę, która oczaruje wszystkich gości. Zrób ją kilka godzin wcześniej i posyp szczypiorkiem.
Szybka i dobra sałatka z pieczarkami i jajkiem wymaga tylko paru składników. Jak zrobić sałatkę z pieczarkami i jajkiem? Ugotuj jajka na twardo. Jak je ugotujesz, przed obieraniem, umieść jajka na kilka chwil w lodowatej wodzie. Jajka powinny się lepiej obierać. W tym czasie gdy jajka się gotują możesz wykonać resztę kroków. Wystarczy tylko pokroić jajka, ogórki, cebulkę oraz pieczarki. Sposób krojenia jest dowolny. Niektórzy lubią duże kawałki w sałatce, inni zaś mniejsze. W przepisie na sałatkę z pieczarkami i jajkiem kawałki nie są za małe i nie są za duże. Na końcu wszystkie składniki włącznie z majonezem oraz jogurtem należy wymieszać i całość doprawić według gustu. Wystarczy sól i pieprz. Zamiast majonezu można użyć samego jogurtu naturalnego lub śmietany.
Przepis na sałatkę z pieczarkami i jajkiem to pyszny sposób na wykorzystanie zalegających produktów w lodówce. Nie trzeba bowiem ograniczać się tylko do ogórka i pieczarek. Jak zrobić sałatkę z pieczarkami i jajkiem, by była jeszcze smaczniejsza? Można wzbogacić skład sałatki o kukurydzę lub groszek konserwowy, które będą świetnie pasować do tej sałatki. Jeżeli nie przepadasz za cebulą – pomiń ją lub daj zwykłą. Zamiast ogórka konserwowego dobra opcja to dodanie ogórków kiszonych. Pyszna jest sałatka także jeśli zrobisz do niej pieczarki podsmażone na maśle w zamian za marynowane.
Sałatka z pieczarkami i jajkiem jest fantastyczna, ale koniecznie zrób ją minimum kilka godzin wcześniej. Dzięki temu sałatka z pieczarkami i jajkiem będzie o wiele lepsza, ponieważ wszystko połączy się w całość. Nie tylko na imprezie się sprawdzi, na co dzień to jest także smaczna propozycja. Świeży szczypiorek najlepiej jest podać na końcu, sałatka wtedy prezentuje się ładnie i kolorowo. Możesz mieć szybką przystawkę, która jest prosta i przesmaczna. Do sałatki pasuje świeże pieczywo. Można ją jeść z mięsami lub rybami na zimno albo z kanapkami. Krótko ujmując: jest to sałatka pasująca do wielu potraw.
Alergeny w sałatce z pieczarkami i jajkiem
Lista alergenów dla sałatki z pieczarkami i jajkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Ogórki konserwowe
- majonez light
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- majonez light
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny
Wartości odżywcze sałatki z pieczarkami i jajkiem
Sałatka ma niski indeks gikemiczny. Zawiera sporą ilość tłuszczu, trochę białka i mało węglowodanów.
Energia i białka
(190g)
Węglowodany
(190g)
Tłuszcze
(190g)
Witaminy
(190g)
Składniki mineralne
(190g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.