Sałatka z pieczarek marynowanych i sera żółtego
- Jajko (4 szt.)
- Por (100 g)
- Szynka wiejska - 1 kawałek (200 g)
- Ser gouda - 1 kawałek (200 g)
- Majonez - 5 łyżek (50 g)
- Pieczarki marynowane - 1 słoiczek (200 g)
- Musztarda - 2 łyżki (20 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
Przepis na sałatkę z pieczarek marynowanych i sera żółtego krok po kroku
Jajka ugotuj w lekko osolone wodzie.
Szynkę, ser, cebulę i por pokrój w kostkę.
Jajka obierz ze skorupy i pokrój w kostkę, wymieszaj z resztą składników.
Wymieszaj z majonezem i musztardą, całość dopraw do smaku.
Dodaj przekrojone na pół marynowane pieczarki.
-
Sałatka z tuńczykiem
-
Sałatka z kurczakiem
-
Sałatka cezar
-
Sałatka z porem
-
Sałatka z cukinii
-
Sałatki z makaronem ryżowym
-
Sałatka warzywna
-
Sałatka z rukoli
-
Sałatka z wędzonym kurczakiem
-
Sałatka z ananasem
-
Sałatka z jajkiem
-
Sałatka na sylwestra
-
Sałatka z pora i jajek
-
Sałatka z buraków i jajka
-
Sałatka z ryżu i tuńczyka
-
Mizeria
-
Sałatka z tuńczykiem i ryżem
-
Sałatka z bobem
-
Sałatki na imprezę
Więcej informacji na temat sałatki z pieczarek marynowanych i sera żółtego
Sałatka z pieczarek marynowanych i sera żółtego to pomysł na szybki i pożywny lunch w ciągu dnia.
Po takiej propozycji pozostaniesz lekki, ale będziesz najedzony i na pewno dostarczysz sobie energii na resztę dnia. Poznaj przepis na sałatkę z pieczarek marynowanych i sera żółtego.
Będziesz potrzebować jedynie kilku składników, kilka jajek, marynowane grzybki u mnie będą to pieczarki, ale możesz skorzystać z innego rodzaju. Wybierz swoje ulubione. Potrzebne będą jajka, ser żółty w kostce, szynka, por, majonez i musztarda.
Jajka gotuję w lekko osolonej wodzie na twardo, pamiętaj aby po ugotowaniu pozostawić je w zimnej wodzie. Skorupka będzie łatwiej odchodzić.
Pozostałe warzywa pokrój w kostkę i wymieszaj.
Cebulę natomiast pokrój w plastry lub pióra. Pamiętaj, że warto dodawać takie warzywa jak cebula i czosnek do wielu dań obojętnie czy są one na ciepło, czy na zimno. Warzywa te mają właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe, co pozwoli zachować nam odporność, szczególnie w okresie jesienno – zimowym. Na samym końcu dodaj marynowane grzybki w całości lub przekrojone na pół.
Całość wymieszaj z musztardą i majonezem. Jeśli chcesz postawić na delikatniejszą wersję sałatki, zamiast majonezu wybierz jogurt naturalny lub wymieszaj odrobinę majonezu z jogurtem. Dokładnie wymieszaj całość tak aby sos pokrył wszystkie warzywa. Nie zapomnij o przyprawach. Tutaj najlepszym rozwiązaniem będzie po prostu sól i pierz. Sam przyznaj, że to prosty przepis. Sałatkę robi się ekspresowo, nie zajmie Ci ona więcej czasu niż ten, który poświęcisz na gotowanie jajka. Pamiętaj aby to było ugotowane na twardo. Sałatka jest szybka przygotowaniu i tania. Na składniki nie wydasz więcej niż 20 złotych.
Sałatka sprawdzi się jako przekąska w ciągu dnia w pracy, szkole czy na uczelni, a także jako dobra przystawka na imprezę. Pamiętaj o tym przepisie przed następnymi odwiedzinami u znajomych. Na pewno każdy chętnie sięgnie po Twoją sałatkę. W moim przepisie uwzględniona jest porcja na cztery osoby, dlatego, jeśli będziesz przygotowywać ją na większą liczbę osób, pamiętaj o powiększeniu liczby składników. Sałatka sprawdzi się idealnie w wielu miejscach, jest po prostu pyszna, dobra będzie także następnego dnia, więc śmiało możesz ją zapakować i przechowywać w lodówce.
Już wiesz, jak zrobić sałatkę z pieczarek marynowanych i sera żółtego, zatem życzę Ci smacznego!
Alergeny w sałatce z pieczarek marynowanych i sera żółtego
Lista alergenów dla sałatki z pieczarek marynowanych i sera żółtego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser gouda
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
- Musztarda
Wartości odżywcze sałatki z pieczarek marynowanych i sera żółtego
Do sałatki możesz dodać swoje ulubione warzywa.
Energia i białka
(120g)
Węglowodany
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Witaminy
(120g)
Składniki mineralne
(120g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.