Sałatka z pieczarek marynowanych
- Pieczarki marynowane konserwowe (400 g)
- Ogórek - 2 średnie sztuki (300 g)
- Papryka czerwona - 2 małe sztuki (300 g)
- Cebula - 2 duże sztuki (200 g)
- Jajko (6 szt.)
- Majonez (150 g)
- Szczypiorek (30 g)
- Kukurydza konserwowa (250 g)
Przepis na sałatka z pieczarek marynowanych krok po kroku
Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupki i pokrój w kostkę.
Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i posiekaj drobno.
Ogórek pokrój w półksiężyce.
Cebulę obierz z łupiny i pokrój w drobną kostkę.
Posiekaj szczypior.
Wszystkie składniki umieść w misce, dodaj majonez, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
Podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa.
-
Sałatka z pieczarek i jajek
-
Sałatka z pieczarkami marynowanymi
-
Sałatka z pieczarkami i jajkiem
-
Sałatki z pieczarkami i jajkiem
-
Sałatka z selerem naciowym i jajkiem oraz papryką
-
Pieczarki z cebulą
-
Sałatka pieczarkowa z jajkiem
-
Sałatka z pieczarkami i porem
-
Sałatka z pora i pieczarek
-
Sałatka z jajkiem i pieczarkami
-
Sałatka z jajkiem i pieczarkami
-
Sałatka z pieczarkami konserwowymi
-
Sałatka z pieczarek marynowanych i sera żółtego
-
Sałatka z pieczarkami marynowanymi warstwowa
-
Sałatka pieczarkowa z porem
-
Sałatka na krakersach z pieczarkami i jajkiem
-
Sałatka z białej fasoli i pieczarek marynowanych
-
Kotlet schabowy zapiekany z serem i pieczarkami, ziemniaki oraz sałatka wiosenna
-
Sałatki z pieczarkami
Więcej informacji na temat sałatki z pieczarek marynowanych
Sałatka z pieczarek marynowanych to świetny pomysł na imprezę w gronie znajomych oraz na lunch do pracy. Sałatka z pieczarek w occie jest wyrazista w smaku. Przepis na sałatkę z pieczarek marynowanych jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia sałatki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: pieczarki marynowane, ogórek świeży, jajka, cebula, papryka czerwona, kukurydza, majonez, szczypior, sól, pieprz.
Jak zrobić sałatkę z pieczarek marynowanych? Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupki i pokrój w kostkę. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i posiekaj drobno. Ogórek pokrój w półksiężyce. Cebulę obierz z łupiny i pokrój w drobną kostkę. Posiekaj szczypior. Wszystkie składniki umieść w misce, dodaj majonez, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa.
Pieczarki to grzyby hodowlane bardzo często występujące w naszej kuchni. Kupując grzyby z hodowli, zawsze mamy pewność, że są one zdatne do spożycia i nie zawierają trujących substancji tak jak grzyby leśne. Pieczarki są stosunkowo tanie i dostępne w każdym supermarkecie. Pieczarki są nisko kaloryczne i zawierają sporą ilość błonnika pokarmowego. Pieczarki mają niski indeks glikemiczny i są bardzo dobrym składnikiem w diecie diabetyków. Jajka dodane do sałatki są świetnym źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego. Jajka zawierają także dużą ilość składników mineralnych i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Staraj się wybierać jajka pochodzące od wiejskich kur, żyjących na wolności.
Podsumowując szybka i prosta do zrobienia sałatka świetnie sprawdzi się na kolację lub drugie śniadanie. Sałatkę możesz przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Sałatka jest łatwa do zrobienia i może być przygotowana podczas spotkania ze znajomymi, gdy na stole zabraknie jedzenia. Sałatki są dobrym pomysłem na posiłek, można w nich przemycić wiele cennych składników odżywczych. Sałatki są różnorodne i dodając różne składniki, można przygotowywać bardzo ciekawe dania.
Alergeny w sałatce z pieczarek marynowanych
Lista alergenów dla sałatki z pieczarek marynowanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Pieczarki marynowane konserwowe
- Majonez
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
Wartości odżywcze sałatki z pieczarek marynowanych
Sałatka z pieczarek marynowanych to doskonałe źródło błonnika pokarmowego. Sałatka jest dość kaloryczna, możesz ograniczyć ilość kalorii, zamieniając połowę objętości majonezu na jogurt naturalny. Sałatka jest dobrym źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych.
Energia i białka
(320g)
Węglowodany
(320g)
Tłuszcze
(320g)
Witaminy
(320g)
Składniki mineralne
(320g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.