Sałatka z pęczakiem

Opublikowano: 30.08.2023 r., 17:57 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kolorowa sałatka z pęczakiem
Sałatka z pęczakiem
Sałatka to rodzaj dania, które przygotujesz w krótkim czasie, a doda Ci sytości na cały dzień, szczególnie gdy dodasz do niej kaszę pęczak.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 10 min
104 kcal
Kcal w porcji
120 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Kasza jęczmienna pęczak - 1 woreczek (100 g)
  • Ogórek - 1 sztuka (200 g)
  • Papryka czerwona - 1 sztuka (220 g)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Oliwki zielone marynowane konserwowe - 4 łyżki (40 g)
  • Pomidory koktajlowe - 1 szklanka (250 g)
  • Ser Feta (100 g)
  • Natka pietruszki - 1/2 pęczka (50 g)
  • Sok z cytryny - 2 łyżki (20 ml)
  • Oliwa z oliwek - 1 łyżka (10 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na sałatkę z pęczakiem krok po kroku

Dodatkowo przygotuj 2 łyżki wody. Wymieszaj wodę z sokiem z cytryny i oliwą z oliwek to będzie nasz dressing.

Kaszę ugotuj w wodzie do miękkości.

W dużej misce połącz pokrojony ogórek, czerwoną paprykę, cebulę, pomidory koktajlowe i czarne oliwki.

Do warzyw dodaj ostudzoną kaszę oraz posiekaną pietruszkę.

Dodaj pokrojony ser feta i wymieszaj sałatkę.

Polej sałatkę przygotowanym dressingiem i delikatnie wymieszaj, aby składniki się połączyły i wszystko zostało pokryte sosem.

Jak oceniasz przepis na sałatkę z pęczakiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 81,7% osób

Więcej informacji na temat sałatki z pęczakiem

Szybka sałatka z pęczakiem to idealne danie, które przygotujesz w krótkim czasie, zawiera świeże i zdrowe produkty, które łączą w sobie sycący pęczak z kolorowymi warzywami oraz aromatycznymi dodatkami. Jest to lekka i smaczna potrawa z warzywami i serem typu feta, która doskonale nadaje się jako danie główne lub zdrowa przekąska, szczególnie w ciepłe dni.

Koniecznie poznaj mój przepis na sałatkę z pęczakiem i przekonaj się, jaka jest smaczna, z całą pewnością posmakuje każdemu.

Do jej przygotowania będziesz potrzebować podstawowe składniki takie jak: kasza pęczak, ulubione warzywa u mnie to cebula, pomidorki koktajlowe, sałatka będzie z ogórkiem, papryką, oliwkami, ser feta oraz oliwa z oliwek, sok z cytryny, woda do przygotowania dressingu.

Zatem jak zrobić sałatkę z kaszą pęczak?

Poznaj mój prosty przepis.

Dodatkowo przygotuj 2 łyżki wody. Wymieszaj wodę z sokiem z cytryny i oliwą z oliwek to będzie nasz dressing. Kaszę ugotuj w wodzie do miękkości. W dużej misce połącz pokrojony ogórek, czerwoną paprykę, cebulę, pomidory koktajlowe i czarne oliwki. Do warzyw dodaj ostudzoną kaszę oraz posiekaną pietruszkę. Dodaj pokrojony ser feta i wymieszaj sałatkę. Polej sałatkę przygotowanym dressingiem i delikatnie wymieszaj, aby składniki się połączyły i wszystko zostało pokryte sosem.

Nasza pyszna sałatka jest dobra do spożycia.

Przygotuj ją i przekonaj się, jaka jest smaczna nie tylko na kolację.

Kasza pęczak nie zawiera glutenu, który jest białkiem obecnym w niektórych zbóż, takich jak pszenica, jęczmień, żyto i ich pochodne. Kasza pęczak jest produkowana z orkiszu, który jest innym gatunkiem zboża i nie zawiera glutenu.

Dla osób z nietolerancją glutenu, takich jak celiakia, kasza pęczak może być bezpiecznym wyborem. Jednakże, podczas zakupów zawsze warto sprawdzić etykietę produktu, aby upewnić się, że kasza pęczak nie była narażona na zanieczyszczenie glutenem w trakcie procesu produkcji lub pakowania.

Alergeny w sałatce z pęczakiem

Lista alergenów dla sałatki z pęczakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Kasza jęczmienna pęczak
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Feta

Wartości odżywcze sałatki z pęczakiem

na 100g gotowej potrawy

Do sałatki możesz dodać swoje ulubione warzywa.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kcal)
86.83
104.19
Białko (g)
3.01
3.61

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany (g)
11.76
14.11
Węglowodany przyswajalne (g)
9.16
10.99
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.59
3.11

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz (g)
3.57
4.29
Tłuszcze nasycone (g)
1.87
2.24
Tłuszcze nienasycone (g)
1.70
2.04
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.41
1.70
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.29
0.35
Cholesterol (mg)
8.17
9.80

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina A (µg (mcg))
73.73
88.48
Witamina B6 (mg)
0.16
0.20
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
36.92
44.31
Witamina D (µg (mcg))
0.02
0.02
Witamina E (mg)
0.56
0.67
Retinol (µg (mcg))
11.47
13.76
Tiamina (mg)
0.07
0.08
Ryboflawina (mg)
0.12
0.15
Niacyna (mg)
0.94
1.13
Foliany (µg (mcg))
28.14
33.77
Beta karoten (µg (mcg))
681.53
817.84

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód (mg)
137.68
165.21
Potas (mg)
196.29
235.55
Wapń (mg)
66.32
79.59
Fosfor (mg)
71.93
86.31
Magnez (mg)
19.79
23.75
Żelazo (mg)
1.03
1.24
Cynk (mg)
0.66
0.79
Miedź (mg)
0.09
0.10
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z pęczakiem 60
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z pęczakiem

Koszt składników
61.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kasza jęczmienna pęczak
100 g
1 woreczek
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 100 g
Ogórek
200 g
1 sztuka
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Papryka czerwona
220 g
1 sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.96
Za 220 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Oliwki zielone marynowane konserwowe
40 g
4 łyżki
6.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
0.69
Za 40 g
Pomidory koktajlowe
250 g
1 szklanka
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 250 g
Ser Feta
100 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 100 g
Natka pietruszki
50 g
1/2 pęczka
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 2
3.33
Za 50 g
Sok z cytryny
20 ml
2 łyżki
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 ml
Oliwa z oliwek
10 ml
1 łyżka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Koszt składników
61.50