Sałatka z papryką konserwową

Opublikowano: 26.11.2024 r., 13:55 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
papryka czerwona
Sałatka z papryką konserwową
Sałatka z papryką konserwową świetnie sprawdzi się jako dodatek do kanapek lub obiadu. Koniecznie sprawdź nasz przepis!
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 10 min
380 kcal
Kcal w porcji
270 g
Wielkość porcji
20
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Papryka konserwowa (marynowana) - 3 plastry (100 g)
  • Kukurydza konserwowa - 1 mała puszka (80 g)
  • Jajko - 1 sztuka (50 szt.)
  • Ser gouda - 1 plaster (30 g)
  • Majonez - 1 lyżeczka (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
garnek mały

Przepis na sałatkę z papryką konserwową krok po kroku

Jajko ugotuj na twardo.

Ugotowane jajko ostudź, obierz i pokrój w kostkę.

Paprykę pokrój w drobną kostkę lub cienkie paski.

Ser pokrój w kostkę lub zetrzyj na tarce.

Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki.

Jak oceniasz przepis na sałatkę z papryką konserwową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób

Więcej informacji na temat sałatki z papryką konserwową

Lubisz domowe przetwory i zastanawiasz się, jak wpleść je w codzienne posiłki? Jeśli tak, jesteś w odpowiednim miejscu. Przedstawiamy przepis na sałatkę z papryką konserwową, którą przygotujesz w dosłownie kilka minut. Jest to pyszna, domowa sałatka, dobra jako dodatek do wielu dań lub samodzielna przekąska. Świetnie sprawdzi się np. do kanapek lub obiadu. Jej przygotowanie jest bardzo proste i na pewno poradzisz sobie z nim, nawet jeśli nie masz dużego doświadczenia, czy zapału kulinarnego. Co więcej, potrzebujesz jedynie kilku prostych, tanich, łatwo dostępnych składników. Co jest potrzebne, aby powstała ta najlepsza sałatka z papryką konserwową? Jaja, kukurydza w puszce, ser gouda i oczywiście papryka. Możesz wykorzystać zapasy ze swojej zimowej spiżarni lub kupić paprykę konserwową w sklepie. Aby cieszyć się jej wyjątkowym smakiem wystarczy ugotować jajka, pokroić wszystkie składniki, a następnie wymieszać ze sobą. Jako sos wystarczy oliwa, majonez lub musztarda. Wybierz to, co lubisz najbardziej. W tych kilku prostych krokach powstaje smaczna sałatka z papryką konserwową. Dzięki obecności jajka i sera jest dobrym źródłem białka, a dodatek warzyw wzbogaca ją w witaminy, minerały i inne prozdrowotne związki. To świetny, prosty przepis dla każdego, kto szuka pomysłów na ciekawe, ale jednocześnie niewymagające w przygotowaniu posiłki. Jej zaletą jest również to, że świetnie smakuje i na ciepło i na zimno, dlatego śmiało możesz zabrać ją na wynos do pracy. Musisz jej spróbować. Koniecznie czytaj dalej. Sprawdź, jak zrobić sałatkę z papryką konserwową.

Alergeny w sałatce z papryką konserwową

Lista alergenów dla sałatki z papryką konserwową przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser gouda
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez

Wartości odżywcze sałatki z papryką konserwową

na 100g gotowej potrawy

Produkty marynowane mogą powodować dolegliwości żołądkowo jelitowe u osób z problemami gastrologicznymi. Warto stosować wtedy ich mniejsze ilości.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(270g)
Energia (kcal)
140.89
380.41
Białko (g)
11.96
32.29

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(270g)
Węglowodany (g)
1.32
3.57
Węglowodany przyswajalne (g)
1.25
3.38
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.07
0.20

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(270g)
Tłuszcz (g)
9.36
25.26
Tłuszcze nasycone (g)
3.89
10.51
Tłuszcze nienasycone (g)
5.46
14.75
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.53
9.53
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.94
5.23
Cholesterol (mg)
345.74
933.49
Brak danych dla: papryka konserwowa (marynowana).
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(270g)
Witamina A (µg (mcg))
150.74
407.01
Witamina B6 (mg)
0.17
0.45
Witamina B12 (µg (mcg))
0.84
2.27
Witamina C (mg)
1.69
4.56
Witamina D (µg (mcg))
1.86
5.02
Brak danych dla: papryka konserwowa (marynowana).
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.99
2.66
Brak danych dla: papryka konserwowa (marynowana).
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
149.86
404.61
Tiamina (mg)
0.04
0.11
Ryboflawina (mg)
0.43
1.17
Niacyna (mg)
0.12
0.32
Foliany (µg (mcg))
45.50
122.85
Beta karoten (µg (mcg))
0.15
0.40
Brak danych dla: papryka konserwowa (marynowana).
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(270g)
Sód (mg)
195.05
526.64
Potas (mg)
137.19
370.41
Wapń (mg)
60.44
163.18
Fosfor (mg)
190.67
514.81
Magnez (mg)
12.18
32.89
Żelazo (mg)
1.66
4.48
Cynk (mg)
1.26
3.39
Miedź (mg)
0.07
0.19
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z papryką konserwową 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z papryką konserwową

Koszt składników
70.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Papryka konserwowa (marynowana)
100 g
3 plastry
5.00
Za 720,0 g
Liczba opakowań 1
0.69
Za 100 g
Kukurydza konserwowa
80 g
1 mała puszka
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
0.82
Za 80 g
Jajko
50 szt.
1 sztuka
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 9
50.00
Za 50 szt.
Ser gouda
30 g
1 plaster
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
0.84
Za 30 g
Majonez
10 g
1 lyżeczka
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 10 g
Koszt składników
70.70