Sałatka z paluszkami krabowymi i selerem naciowym
- Paluszki krabowe - 1 opakowanie (250 g)
- Seler naciowy (200 g)
- Ananas (200 g)
- Kukurydza konserwowa (100 g)
- Majonez light (75 g)
- Śmietana 12% (100 g)
Przepis na sałatkę z paluszkami krabowymi i selerem naciowym krok po kroku
Pokrój ananasa w niewielką kostkę.
Seler pokrój w plasterki.
Surimi pokrój na niewielkie kawałki.
Wymieszaj pokrojone składniki z kukurydzą, majonezem, śmietaną, łyżeczką curry, solą i pieprzem do smaku.
-
Sałatka z selera naciowego
-
Surówka z selera naciowego
-
Sałatka z selera naciowego z kurczakiem
-
Sałatka z selerem naciowym i jajkiem oraz papryką
-
Sałatka z selera naciowego z żurawiną
-
Sałatka z selera naciowego z ananasem
-
Sałatka z selerem naciowym i jajkiem
-
Sałatka z selera naciowego z jabłkiem
-
Sałatka z pora i pieczarek
-
Sałatka warstwowa z selera
-
Sałatka z selera naciowego fit
-
Sałatka z tuńczykiem i selerem naciowym
-
Sałatka z selerem naciowym i szynką
-
Sałatki z selera naciowego
Więcej informacji na temat sałatki z paluszkami krabowymi i selerem naciowym
Cudna sałatka z paluszkami krabowymi i selerem naciowym z ananasem, kukurydzą i curry. To prosty przepis na znakomitą potrawę o oryginalnym smaku. Przepis na sałatkę z paluszkami krabowymi i selerem naciowym wprawia w zachwyt. Dzięki dodatkowi przyprawy curry, sałatka ma orientalny aromat. Sałatka jest szybka i niezwykle pyszna. Jeżeli lubisz połączenie smaku słodkiego ze słonym, taki pomysł na dobre danie jest świetnym rozwiązaniem. Zobacz, jak zrobić sałatkę z paluszkami krabowymi i selerem naciowym.
Sałatka z paluszkami krabowymi i selerem naciowym to łatwa potrawa o nieco orientalnym smaku. Łączy smak słony i słodki, co ma swoich zarówno wielbicieli, jak i wrogów. Jeśli należysz do pierwszej grupy, przepis na sałatkę z paluszkami krabowymi i selerem naciowym będzie dobrym pomysłem na coś pysznego i łatwego. W sałatce z paluszkami krabowymi i selerem naciowym znajdziesz takie składniki jak: seler naciowy, ananas, paluszki krabowe (znane też pod nazwa surimi), kukurydza. Dodatkowo występuje tu majonez, śmietana, sól, pieprz i curry. Jak zrobisz sałatkę z paluszkami krabowymi i selerem naciowym, dobrze komponuje się ona z podpieczoną na rumiany kolor bagietką czosnkową. Tym prostym przepisem otrzymasz najlepszy pomysł na imprezową przystawkę.
Ten prosty przepis wykorzystaj na najbliższej imprezie. Gwarantuję, że dobra sałatka z paluszkami krabowymi i selerem naciowym szybko zniknie z talerzy gości. Jak zrobić sałatkę z paluszkami krabowymi i selerem naciowym? Przygotuj składniki sałatki. Do przepisu na sałatkę z paluszkami krabowymi i selerem naciowym najlepiej jest użyć ananasa świeżego. Pokrój go w niedużą kostkę, tak samo, jak paluszki krabowe i selera. Do powyższych składników dodaj kukurydzę konserwową bez zalewy. Wymieszaj wszystko z majonezem, śmietaną, przyprawą curry. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Jest to pyszna, szybka i łatwa sałatka, która posmakuje każdemu, kto lubi takie smaki.
*Zamiast świeżego ananasa możesz wykorzystać ananasa z puszki. Sałatka będzie tak samo dobra.
*Dla zwiększenia pikanterii możesz dodać świeżą, posiekaną papryczkę chilli.
Paluszki krabowe nazywane są także surimi. W skrócie, paluszki krabowe to produkt wysokoprzetworzony, który ma przypominać luksusowe nogi kraba. Prawdziwe nogi krabowe są bardzo drogie, dlatego niewiele osób może sobie na nie pozwolić. Paluszki krabowe są bardzo tanie i składają się z niewielkiego procenta ryb białych (na przykład dorsza). Mięso ryb to zwykle niespełna 1/3 składu surimi. Resztę stanowią konserwanty, aromaty itp.
Alergeny w sałatce z paluszkami krabowymi i selerem naciowym
Lista alergenów dla sałatki z paluszkami krabowymi i selerem naciowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Paluszki krabowe
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Paluszki krabowe
- majonez light
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Paluszki krabowe
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler naciowy
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- majonez light
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 12%
Wartości odżywcze sałatki z paluszkami krabowymi i selerem naciowym
Paluszki krabowe, które można kupić w sklepach, nie należą do produktów nieprzetworzonych. Są właśnie wysokoprzetworzone, bo z krabem nie mają nic wspólnego (wygląd ma tylko imitować jego nogi). Są zrobione z ryb, ale w składzie jest ich 1/3, reszta to dodatki (konserwanty, przyprawy i tym podobne).
Energia i białka
(230g)
Węglowodany
(230g)
Tłuszcze
(230g)
Witaminy
(230g)
Składniki mineralne
(230g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.