Sałatka z ogórków z curry

Opublikowano: 09.10.2022 r., 10:12 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sałatka z ogórków z curry podana na desce do krojenia.
Sałatka z ogórków z curry
Sałatka z ogórków z curry to doskonały sposób na wspaniały dodatek do wielu potraw. Ogórki są nieco kwaśne i bardzo aromatyczne. Idealne dla fanów kuchni orientalnej.
Przygotowanie 25 min
Gotowanie 15 min
172 kcal
Kcal w porcji
193 g
Wielkość porcji
56
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 8 porcji
  • Ogórek (1000 g)
  • Ocet spirytusowy (80 ml)
  • Sól (10 g)
  • Cukier (300 g)
  • Cebula (150 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
curry, gorczyca
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, słoiki

Przepis na sałatkę z ogórków z curry krok po kroku

Ogórki umyj i pokrój w plasterki razem z cebulą.

Do słoików włóż po kilka ziaren gorczycy i ułóż pokrojone warzywa, tak, by w słoiku zostało jeszcze miejsce na zalewę.

Do garnka wlej 800 ml wody, dodaj ocet, sól, cukier i 1 łyżkę curry. Doprowadź do zagotowania i wyłącz. Całość ostudź.

Ostudzoną zalewą zalej warzywa w słoikach.

Zakręć zakrętki słoików.

Słoiki pasteryzuj 10 minut, a następnie ostudź.

Jak oceniasz przepis na sałatkę z ogórków z curry
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,7% osób

Więcej informacji na temat sałatki z ogórków z curry

Sałatka z ogórków z curry to doskonały sposób na wspaniały dodatek do wielu potraw. Ogórki są nieco kwaśne i bardzo aromatyczne. Idealne dla fanów kuchni orientalnej.

Przepis na sałatkę z ogórków z curry to doskonały pomysł na pyszne przetwory, które świetnie sprawdzą się na zimę do słoików. Ich tajnym składnikiem jest doskonała zalewa. Robi się ją podobnie jak do tradycyjnych pikli, również na bazie octu, jednak z dodatkiem przypraw, dzięki czemu jest bardziej aromatyczna i kolorowa. To świetny wybór na co dzień. Konserwowanie w occie jest znane już od bardzo dawna. To wspaniała metoda na przedłużenie świeżości warzyw i owoców. Wystarczy tylko odpowiednia zalewa. Zalewa do przygotowania tego dania jest niezwykle prosta, a najważniejsze są w niej odpowiednie proporcje. Dzięki nim całość zyskuje odpowiedniego smaku. Ocet i woda muszą znaleźć się w odpowiednich ilościach, podobnie jak cukier, by stworzyć najlepszą kompozycje smakową. Wszystkie składniki można łatwo znaleźć w każdym sklepie. To dobra i bardzo smaczna propozycja na zimę.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sałatkę z ogórków z curry, by była smaczna, szybka i prosta, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. Pikle to jedne z ulubionych dodatków Polaków. Jednak te tradycyjne bardzo często się nudzą. Na szczęście jest na to doskonały sposób! Wystarczy tylko nieco urozmaicić zalewę, by powstał zupełnie nowy dodatek, o innym smaku i zapachu. Ogórki w zalewie curry, to coś dla prawdziwych miłośników orientu. To właśnie nim pachnie ta mieszanka przypraw. Można użyć dowolnej ulubionej. Choć curry, które dodaje się do zalewy, traktowane jest tylko jako smaczny dodatek, to mało kto wie, że ma też wiele właściwości zdrowotnych. To ze względu na dużą liczbę składników, których używa się do jej przygotowania. Jednym z nich jest kurkuma, przyprawa o przeciwzapalnych właściwościach. Inne składniki, to chociażby cynamon, czy imbir. Wszystkie składniki mają bardzo duży potencjał antyoksydacyjny, więc dobrze by gościły na co dzień w menu.

Alergeny w sałatce z ogórków z curry

Lista alergenów dla sałatki z ogórków z curry przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • gorczyca

Wartości odżywcze sałatki z ogórków z curry

na 100g gotowej potrawy

To opcja zdrowa, powinny na nią uważać osoby z chorobami układu pokarmowego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(193g)
Energia (kcal)
89.57
172.87
Białko (g)
0.53
1.02

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(193g)
Węglowodany (g)
22.67
43.76
Węglowodany przyswajalne (g)
22.18
42.81
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.49
0.95

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(193g)
Tłuszcz (g)
0.14
0.28
Tłuszcze nasycone (g)
0.11
0.22
Tłuszcze nienasycone (g)
0.03
0.06
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(193g)
Witamina A (µg (mcg))
3.25
6.27
Witamina B6 (mg)
0.04
0.07
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
2.54
4.90
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.02
0.04
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.02
0.05
Ryboflawina (mg)
0.03
0.05
Niacyna (mg)
0.08
0.15
Foliany (µg (mcg))
6.40
12.34
Beta karoten (µg (mcg))
36.46
70.37

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(193g)
Sód (mg)
253.94
490.09
Potas (mg)
110.22
212.73
Wapń (mg)
13.29
25.65
Fosfor (mg)
18.62
35.93
Magnez (mg)
9.47
18.28
Żelazo (mg)
0.22
0.42
Cynk (mg)
0.15
0.29
Miedź (mg)
0.03
0.06
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z ogórków z curry 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z ogórków z curry

Koszt składników
21.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ogórek
1000 g
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 4
10.00
Za 1000 g
Ocet spirytusowy
80 ml
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.48
Za 80 ml
Sól
10 g
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 10 g
Cukier
300 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Cebula
150 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Koszt składników
21.50