Sałatka z ogórków z curry
- Ogórek (1000 g)
- Ocet spirytusowy (80 ml)
- Sól (10 g)
- Cukier (300 g)
- Cebula (150 g)
Przepis na sałatkę z ogórków z curry krok po kroku
Ogórki umyj i pokrój w plasterki razem z cebulą.
Do słoików włóż po kilka ziaren gorczycy i ułóż pokrojone warzywa, tak, by w słoiku zostało jeszcze miejsce na zalewę.
Do garnka wlej 800 ml wody, dodaj ocet, sól, cukier i 1 łyżkę curry. Doprowadź do zagotowania i wyłącz. Całość ostudź.
Ostudzoną zalewą zalej warzywa w słoikach.
Zakręć zakrętki słoików.
Słoiki pasteryzuj 10 minut, a następnie ostudź.
-
Ogórki małosolne
-
Ogórki kiszone
-
Ogórki konserwowe
-
Ogórki na zimę
-
Ogórki z curry
-
Ogórki z chili
-
Ogórki w musztardzie
-
Pikle z ogórków
-
Ogórki z kurkumą
-
Ogórki małosolne na sucho
-
Sałatka z ogórków do słoików
-
Ogórki z miodem
-
Zalewa na korniszony
-
Ogórki kwaszone
-
Ogórki kanapkowe w zalewie słodko-kwaśnej
-
Sok z kiszonych ogórków
-
Ogórki po kozacku
-
Ogórki z papryką
-
Przetwory z ogórków
Więcej informacji na temat sałatki z ogórków z curry
Sałatka z ogórków z curry to doskonały sposób na wspaniały dodatek do wielu potraw. Ogórki są nieco kwaśne i bardzo aromatyczne. Idealne dla fanów kuchni orientalnej.
Przepis na sałatkę z ogórków z curry to doskonały pomysł na pyszne przetwory, które świetnie sprawdzą się na zimę do słoików. Ich tajnym składnikiem jest doskonała zalewa. Robi się ją podobnie jak do tradycyjnych pikli, również na bazie octu, jednak z dodatkiem przypraw, dzięki czemu jest bardziej aromatyczna i kolorowa. To świetny wybór na co dzień. Konserwowanie w occie jest znane już od bardzo dawna. To wspaniała metoda na przedłużenie świeżości warzyw i owoców. Wystarczy tylko odpowiednia zalewa. Zalewa do przygotowania tego dania jest niezwykle prosta, a najważniejsze są w niej odpowiednie proporcje. Dzięki nim całość zyskuje odpowiedniego smaku. Ocet i woda muszą znaleźć się w odpowiednich ilościach, podobnie jak cukier, by stworzyć najlepszą kompozycje smakową. Wszystkie składniki można łatwo znaleźć w każdym sklepie. To dobra i bardzo smaczna propozycja na zimę.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sałatkę z ogórków z curry, by była smaczna, szybka i prosta, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. Pikle to jedne z ulubionych dodatków Polaków. Jednak te tradycyjne bardzo często się nudzą. Na szczęście jest na to doskonały sposób! Wystarczy tylko nieco urozmaicić zalewę, by powstał zupełnie nowy dodatek, o innym smaku i zapachu. Ogórki w zalewie curry, to coś dla prawdziwych miłośników orientu. To właśnie nim pachnie ta mieszanka przypraw. Można użyć dowolnej ulubionej. Choć curry, które dodaje się do zalewy, traktowane jest tylko jako smaczny dodatek, to mało kto wie, że ma też wiele właściwości zdrowotnych. To ze względu na dużą liczbę składników, których używa się do jej przygotowania. Jednym z nich jest kurkuma, przyprawa o przeciwzapalnych właściwościach. Inne składniki, to chociażby cynamon, czy imbir. Wszystkie składniki mają bardzo duży potencjał antyoksydacyjny, więc dobrze by gościły na co dzień w menu.
Alergeny w sałatce z ogórków z curry
Lista alergenów dla sałatki z ogórków z curry przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- gorczyca
Wartości odżywcze sałatki z ogórków z curry
To opcja zdrowa, powinny na nią uważać osoby z chorobami układu pokarmowego.
Energia i białka
(193g)
Węglowodany
(193g)
Tłuszcze
(193g)
Witaminy
(193g)
Składniki mineralne
(193g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.