Sałatka z ogórków do słoików
- Ogórek (2000 g)
- Marchewka - 2 duże sztuki (300 g)
- Papryka czerwona - 1 duża sztuka (250 g)
- Cebula - 1 duża sztuka (150 g)
- Czosnek - 6 ząbków (30 g)
- Cukier - 10 płaskich łyżek stołowych (100 g)
- Ocet spirytusowy - 1 szklanka (250 ml)
Przepis na sałatkę z ogórków do słoików krok po kroku
Ogórki dokładnie umyj i pokrój w cienkie plastry.
Marchew obierz, umyj i pokrój w cienkie plastry.
Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
Cebulę obierz i pokrój w piórka.
Warzywa włóż do dużej miski i dokładnie wymieszaj.
Do wyparzonych słoików włóż po jednym liściu laurowym, kilka ziaren gorczycy, pieprzu i ziela angielskiego, obrane ząbki czosnku oraz koper.
Do słoików przełóż pokrojone warzywa.
W garnku zagotuj 5 szklanek wody, cukier, 3 płaskie łyżki soli oraz ocet.
Do słoików wlej zalewę do pełna i zakręć je.
Słoiki pasteryzuj w garnku przez 15 minut od momentu zagotowania się wody.
Następnie słoiki wyciągnij z garnka i pozostaw do wystudzenia.
Gotową sałatkę z ogórków przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.
-
Ogórki małosolne
-
Ogórki kiszone
-
Ogórki konserwowe
-
Ogórki na zimę
-
Ogórki z curry
-
Ogórki z chili
-
Ogórki w musztardzie
-
Pikle z ogórków
-
Ogórki z kurkumą
-
Ogórki małosolne na sucho
-
Ogórki z miodem
-
Zalewa na korniszony
-
Ogórki kwaszone
-
Ogórki kanapkowe w zalewie słodko-kwaśnej
-
Sok z kiszonych ogórków
-
Ogórki po kozacku
-
Ogórki z papryką
-
Sałatka ziemniaczana z ogórkiem
-
Przetwory z ogórków
Więcej informacji na temat sałatki z ogórków do słoików
Sałatka z ogórków do słoików to doskonała propozycja na pyszne przetwory na zimę. Smaczna, domowa sałatka świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadów, gdy ograniczony jest dostęp do świeżych warzyw. Przepis na sałatkę z ogórków do słoików jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania sałatki potrzebne będą następujące produkty spożywcze: ogórki, marchew, papryka czerwona, cebula, czosnek, cukier, ocet, sól, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty, gorczyca oraz koper.
A jak zrobić sałatkę z ogórków w zalewie octowej? Ogórki dokładnie umyj i pokrój w cienkie plastry. Marchew obierz, umyj i pokrój w cienkie plastry. Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Warzywa włóż do dużej miski i dokładnie wymieszaj. Do wyparzonych słoików włóż po jednym liściu laurowym, kilka ziaren gorczycy, pieprzu i ziela angielskiego, obrane ząbki czosnku oraz koper. Do słoików przełóż pokrojone warzywa. W garnku zagotuj 5 szklanek wody, cukier, 3 płaskie łyżki soli oraz ocet. Do słoików wlej zalewę do pełna i zakręć je. Słoiki pasteryzuj w garnku przez 15 minut od momentu zagotowania się wody. Następnie słoiki wyciągnij z garnka i pozostaw do wystudzenia.
Ogórek zielony to warzywo, które w 90% składa się z wody. Z tego względu ogórek nie jest wypełniony składnikami odżywczymi w takim stopniu jak inne warzywa. Jednak w jego składzie znajdziemy witaminę C, niektóre witaminy z grupy B oraz składniki mineralne (wapń, żelazo, magnez, fosfor oraz potas). Ogórek zawiera również enzym o nazwie askorbinaza, który utlenia witaminę C. Obecny w ogórkach błonnik pokarmowy oraz potas może przyczyniać się do wspomagania regulacji ciśnienia krwi.
Podsumowując: pyszna sałatka z ogórków w plastrach świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu. Sałatka z ogórków to doskonała propozycja na przetwory do słoików. Sałatka jest dobra do spożycia dopiero po kilku dniach. Wystudzone słoiki warto przechowywać w chłodnym i zaciemnionym miejscu. Produkty niezbędne do przygotowania sałatki dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Alergeny w sałatce z ogórków do słoików
Lista alergenów dla sałatki z ogórków do słoików przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- gorczyca
Wartości odżywcze sałatki z ogórków do słoików
Sałatka z ogórków do słoików to doskonała propozycja na pyszne przetwory do słoików. Warzywa wykorzystane do przygotowania sałatki stanowią doskonałe źródło cennych składników odżywczych, dlatego warto wykorzystać sałatkę jako dodatek do obiadu.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.