Sałatka z mozzarellą i pomidorami
- Rukola - Garść (30 g)
- Ser Mozzarella - Około 1/4 kulki (30 g)
- Pomidory koktajlowe - Garść (100 g)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki (24 ml)
- Ocet balsamiczny - 1 łyżeczka (5 ml)
Przepis na sałatkę z mozzarellą i pomidorami krok po kroku
Rukolę przełóż na talerz lub do miseczki.
Pomidory umyj i osusz. Pokrój w połówki i przełóż do naczynia z rukolą.
Odlej zalewę z mozzarelli, oddziel 1/4 i rozdrobnij palcami wprost na rukolę. Jeśli używasz mini mozzarelli, odsącz 1/4 kuleczek i połóż na rukolę.
Oliwę z oliwek wymieszaj rózgą z octem balsamicznym, solą oraz pieprzem.
Sałatkę polewaj sosem tuż przed podaniem.
-
Sałatka gyros
-
Sałatka z winogronem i kurczakiem
-
Sałatka cezar
-
Sałatka z rukoli
-
Mizeria
-
Sałatka z makreli
-
Sałata ze śmietaną
-
Sałatka big mac
-
Sałatka z rzodkiewki
-
Sałatki z brokułami i kurczakiem
-
Sałatka z ogórków kiszonych
-
Sałatka ziemniaczana do grilla
-
Sałatka z truskawkami
-
Sałatka z kiszonych ogórków
-
Sałatka kebab gyros
-
Sałatka z makaronem ryżowym i szynką
-
Sałatka z grillowanym kurczakiem
-
Sałatka z tortellini i szynką
-
Sałatki na grilla
Więcej informacji na temat sałatki z mozzarellą i pomidorami
Sałatka z mozzarellą i pomidorami to idealny dodatek do śniadania, obiadu, kolacji czy dań grillowych. Przepis na sałatkę z mozzarellą i pomidorami jest łatwy i szybki w przygotowaniu. Sałatkę wykonasz z łatwo dostępnych składników. Do zrobienia dania będzie potrzebna rukola, pomidory lub pomidory koktajlowe i mozzarella. Aby zaoszczędzić czas, sałatkę możesz wykonać z mini mozzarellą. Sos jest równie szybki i prosty w przygotowaniu jak sałatka. Wystarczy, że zmieszasz oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, sól i pieprz. Jeśli nie lubisz rukoli, dobrym zamiennikiem będzie sałata, możesz również wykorzystać miks sałat z rukolą lub pomieszać sałatę i rukolę. W tym daniu nie powinien zostać użyty ogórek ponieważ jest to sałatka włoska z mozzarellą i pomidorami. Ogórek jest nieodłączną częścią sałatki greckiej, we Włoszech nie jest on tak popularny.
Sałatka dzięki użyciu świeżych warzyw jest bardzo zdrowa i komponuje się z dietą fit. Spożywając 100 gramów rukoli, która jest podstawą dania, dostarczysz 100% dziennego zapotrzebowania na witaminę K, pokrywa 50% zapotrzebowania na witaminę A oraz po 25% na witaminę C oraz foliany. Zawiera witaminy z grupy B, wapń, magnez, żelazo, potas i mangan. Jest produktem niskokalorycznym ale przy tym bogatym w błonnik, dzięki temu polecana jest w trakcie procesu odchudzania. Wysoka zawartość witaminy K wspiera układ kostny a w połączeniu z witaminą C uszczelnia ściany naczyń krwionośnych. Wykazuje działanie bakteriobójcze i detoksykujące, wzmacnia odporność, poprawia kondycję włosów i skóry. Ser mozzarella, ta niepozorna, biała kuleczka jest źródłem wielu składników pokarmowych. Mimo iż zawiera sporo tłuszczu, w jego skład wchodzi kwas linolowy, inaczej nazywany CLA. Należy on do grupy kwasów tłuszczowych omega-6. Jego główną cechą jest nasilanie procesu lipolizy, czyli spalania tkanki tłuszczowej, wykazuje działanie antybakteryjne i pomaga budować tkankę mięśniową. Mozzarella zawiera bardzo dużo wapnia oraz dostarcza sporo cynku, magnezu, selenu, fosforu i potasu. Spożywanie tego sera dostarcza do organizmu witaminy z grupy B, witaminę A, witaminę D oraz witaminę E. . Pomidory są bogatym źródłem witaminy C oraz potasu, dostarczają również witaminę A, E i K, witaminy z grupy B, wapń, żelazo oraz magnez. Pomidory przede wszystkim są źródłem likopeny i beta-karotenu. Owoce te posiadają właściwości przeciwmiażdżycowe, antynowotworowe, moczopędne, wspomagają trawienie, wpływają pozytywnie na odporność, poprawiają pracę układu nerwowego, wzmacniają włosy, skórę i paznokcie oraz neutralizują szkodliwe działanie promieni ultrafioletowych.
Sałatka z mozzarellą i pomidorami to doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych. Przy okazji jest lekka, dietetyczna i możesz ją podać do wielu dań.
Alergeny w sałatce z mozzarellą i pomidorami
Lista alergenów dla sałatki z mozzarellą i pomidorami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Mozzarella
Wartości odżywcze sałatki z mozzarellą i pomidorami
Energia i białka
(183g)
Węglowodany
(183g)
Tłuszcze
(183g)
Witaminy
(183g)
Składniki mineralne
(183g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.