Sałatka z mozzarellą i jajkiem

Opublikowano: 08.11.2021 r., 14:27 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kolorowa sałatka z mozzarellą
Sałatka z mozzarellą i jajkiem
Szybka i smaczna sałatka z mozzarellą i jajkiem idealna na imprezę albo na święta. Pyszne warzywa, kremowy sos, jajka i mozzarella – oto sałatka dobra na każdy dzień.
Przygotowanie 15 min
225 kcal
Kcal w porcji
190 g
Wielkość porcji
19
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Sałata lodowa (200 g)
  • Jajko (6 szt.)
  • Ser mozzarella light (250 g)
  • Kukurydza konserwowa (70 g)
  • Papryka czerwona (100 g)
  • Majonez light (70 g)
  • Jogurt naturalny 2% (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, bazylia, suszone pomidory z chilli
Sprzęt kuchenny
garnek, duża miska

Przepis na sałatkę z mozzarellą i jajkiem krok po kroku

Ugotuj jajka na twardo.

Umyj warzywa. Z kukurydzy wylej zalewę.

Sałatę podrzyj na mniejsze kawałki.

Paprykę pokrój w drobną kostkę.

Pokrój ser w kostkę.

Ugotowane i obrane jajka pokrój w kostkę.

Wszystkie składniki połącz ze sobą oraz z majonezem, jogurtem i wszystkimi przyprawami.

Jak oceniasz przepis na sałatkę z mozzarellą i jajkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,1% osób

Więcej informacji na temat sałatki z mozzarellą i jajkiem

Szybka i smaczna sałatka z mozzarellą i jajkiem idealna na imprezę albo na święta. Pyszne warzywa, kremowy sos, jajka i mozzarella – oto sałatka dobra na każdy dzień. Jest zdrowa i lekka, więc także sprawdzi się dla osób, które chcą schudnąć lub zadbać o zdrowie. Jest bardzo prosta i szybka. Zrobienie przepisu na sałatkę z mozzarellą i jajkiem zajmie Ci zaledwie kilkanaście minut. Jest więc dobrym pomysłem na danie na szybko. Jak zrobisz sałatkę z mozzarellą i jajkiem możesz ją podawać od razu po przygotowaniu.

Sałatka z mozzarellą i jajkiem to dobry pomysł na smaczną potrawę, która nie tylko nadaje się na co dzień, lecz także na święta lub na imprezę. Jak zrobić sałatkę z mozzarellą i jajkiem? Na początku najlepiej jest zacząć od ugotowania jajek na twardo. W tym czasie można zaoszczędzić czas i przygotować resztę sałatki, a jajka dodać na końcu. Sałatę i paprykę umyj, a z kukurydzy wylej zalewę. Sałatę najlepiej jest podrzeć dłońmi na mniejsze kawałki, zaś paprykę pokrój na niewielką kostkę. Mozzarellę dobrze jest pokroić na nie za małe kawałki. Fajnie sprawdzi się mozzarella mini (w kuleczkach – wtedy pomiń krojenie). Dodaj wszystkie składniki do miski: sałatę, paprykę, mozzarellę oraz kukurydzę. Do tych produktów dodaj majonez i jogurt. Przypraw wszystko solą, pieprzem, bazylią oraz suszonymi pomidorami z chilli. Gdy jajka będą ugotowane obierz je i pokrój w nie za małą kostkę. Wszystkie składniki wymieszaj.

Przepis na sałatkę z mozzarellą i jajkiem możesz przygotować wykorzystując inne ulubione warzywa. Bardzo dobrze pasowały by pomidory koktajlowe, ogórek świeży, kiszony albo konserwowy czy nawet papryka konserwowa zamiast świeżej. Sałatę lodową możesz zastąpić mixem sałat. Jeżeli nie chcesz dodawać majonezu zawsze możesz zastąpić go w całości jogurtem naturalnym albo śmietaną. Będzie tak samo smaczna, a jednocześnie będzie miała troszkę mniej kilokalorii. Majonez jednak nadaje fajną konsystencję.

Sałatka z mozzarellą i jajkiem jest pyszna jako samodzielny posiłek. Zawiera smaczne warzywa, jajko, ser, sos i przyprawy. Jak zrobić sałatkę z mozzarellą i jajkiem, by była dobra w smaku? Oprócz samych składników sałatki poleca się podawać sałatkę z ulubionymi dodatkami. Przepis na sałatkę z mozzarellą i jajkiem świetnie smakuje z tostami i grzankami. Można dodać do sałatki prażone ziarna lub orzechy. Sałatka z mozzarellą i jajkiem to smaczny pomysł na przystawkę zaserwowaną w święta lub na imprezie. Poza tym, że jest pyszna i prosta, także nie wymaga skomplikowanych składników.

Alergeny w sałatce z mozzarellą i jajkiem

Lista alergenów dla sałatki z mozzarellą i jajkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser mozzarella light
    • Jogurt naturalny 2%
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light

Wartości odżywcze sałatki z mozzarellą i jajkiem

na 100g gotowej potrawy

Zdrowa sałatka, która jest bogata w białko. Nie zawiera zbyt wysokiej ilości węglowodanów i ma niski indeks glikemiczny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(190g)
Energia (kcal)
118.78
225.68
Białko (g)
10.10
19.18

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(190g)
Węglowodany (g)
4.54
8.63
Węglowodany przyswajalne (g)
4.06
7.72
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.48
0.91

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(190g)
Tłuszcz (g)
6.79
12.90
Tłuszcze nasycone (g)
3.98
7.55
Tłuszcze nienasycone (g)
2.82
5.35
Cholesterol (mg)
120.96
229.83

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(190g)
Witamina C (mg)
12.19
23.16
Brak danych dla: ser mozzarella light.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.59
1.12
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(190g)
Sód (mg)
309.35
587.76
Potas (mg)
94.05
178.70
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
194.71
369.96
Żelazo (mg)
0.66
1.25
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z mozzarellą i jajkiem 19
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z mozzarellą i jajkiem

Koszt składników
33.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Sałata lodowa
200 g
5.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 200 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Ser mozzarella light
250 g
4.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 2
8.00
Za 250 g
Kukurydza konserwowa
70 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
0.72
Za 70 g
Papryka czerwona
100 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 100 g
Majonez light
70 g
5.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
1.30
Za 70 g
Jogurt naturalny 2%
100 g
1.30
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
0.87
Za 100 g
Koszt składników
33.30