Sałatka z mozzarellą

Opublikowano: 27.04.2021 r., 20:37 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sałatka z mozzarellą i sosem
Sałatka z mozzarellą
Sałatka z mozzarellą to pyszna, letnia sałatka z pomidorami i z sałatą. Idealnym dodatkiem jest bazyliowy sos do sałatki, który dobrze komponuje się z serem mozzarella.
Przygotowanie 10 min
268 kcal
Kcal w porcji
175 g
Wielkość porcji
28
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Ser Mozzarella - najlepiej mini mozzarella (70 g)
  • Pomidor - 2 garści (200 g)
  • Sałata (40 g)
  • Oliwa z oliwek - 3 łyżki (30 ml)
  • Bazylia świeża - garść (5 g)
  • Sok z cytryny - 1 łyżka (6 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek
Sprzęt kuchenny
blender

Przepis na sałatkę z mozzarellą krok po kroku

Pomidorki przekrój na pół. Jeżeli używasz dużej mozzarelli to pokrój ją w kostkę

Do miski wrzuć szpinak, pomidorki i mozzarelle.

Przygotuj sos. Zblenduj ze sobą ząbek czosnku, garść świeżej bazylii, oliwę, sok z cytryny, szczyptę soli i pieprzu.

Do miski z sałatką wlej sos i dokładnie wymieszaj.

Skrop octem balsamicznym lub kremem z octu balsamicznego

Jak oceniasz przepis na sałatkę z mozzarellą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,1% osób

Więcej informacji na temat sałatki z mozzarellą

Przepis na sałatkę z mozzarellą jest szybki i smaczny. Ta letnia sałatka będzie z pomidorami, oczywiście z serem mozzarella, kiełkami rzodkiewki oraz z sałatą, a bazyliowy sos do sałatki będzie pysznym i aromatycznym dodatkiem.

Sałatka z mozzarellą oczywiście musi zawierać mozzarellę, czyli ser wytwarzany z mleka bawolego lub krowiego. Pochodzi z Włoch i jest serem podpuszczkowym, parzonym i niedojrzewającym. Zwykle formowany jest w kulki o białej barwie i przechowywany w solance. Najciekawszy jest chyba sposób, w jaki wytwarza się ten ser.

Z mleka pod wpływem podpuszczki powstaje masa serowa, która podgrzewana jest w temperaturze 80-90 stopni Celsjusza. Następnie masa serowa jest ugniatana i rozciągana, aby uzyskać charakterystyczną nitkowatą strukturę. Z takiego plastycznego sera najczęściej formuje się różnej wielkości kule. Taki ser zależnie od użytego mleka zawiera około 255-300 kcal na 100 g.

Możesz zrobić go też w domu. Przede wszystkim musisz mieć mleko pasteryzowane, nie UHT, i podpuszczkę, czyli zwierzęce enzymy trawienne, występujące w śluzówce żołądka cieląt, koźląt i jagniąt. Podpuszczkę możesz bez problemu kupić w sklepach internetowych. Mleko należy podgrzać do temperatury około 40 stopni Celsjusza, ponieważ jest to optymalna temperatura działania podpuszczki. Do mleka dodajemy wymieszaną z odrobiną wody podpuszczkę i dokładnie mieszamy. Następnie zostawiamy całość w ciepłym miejscu na około 15 minut. Powstały skrzep tniemy w kostkę. Teraz należy odcedzić serwatkę i zalać ser gorącą wodą z solą, aby skrzep zaczął się rozpuszczać i nabrał gładkiej, plastycznej konsystencji. Skrzep należy mieszać i wyrabiać, kształtując kulki z masy serowej. Następnie kulki wrzucamy do chłodnej wody, aby masa serowa "zastygła”. W ten sposób powstaje nasza pyszna, domowa mozzarella.

Moja szybka sałatka z mozzarellą jest robiona ze sklepowe mozzarelli, więc spokojnie, nie musisz robić jej samodzielnie.

Alergeny w sałatce z mozzarellą

Lista alergenów dla sałatki z mozzarellą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Mozzarella

Wartości odżywcze sałatki z mozzarellą

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(175g)
Energia (kcal)
153.21
268.12
Białko (g)
5.13
8.98

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(175g)
Węglowodany (g)
3.18
5.56
Węglowodany przyswajalne (g)
2.32
4.06
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.86
1.50

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(175g)
Tłuszcz (g)
13.11
22.94
Tłuszcze nasycone (g)
4.43
7.75
Tłuszcze nienasycone (g)
8.68
15.19
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.57
13.25
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.11
1.95
Cholesterol (mg)
15.75
27.57

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(175g)
Witamina A (µg (mcg))
105.56
184.72
Witamina B6 (mg)
0.07
0.12
Witamina B12 (µg (mcg))
0.45
0.80
Witamina C (mg)
9.77
17.10
Witamina D (µg (mcg))
0.08
0.14
Witamina E (mg)
1.59
2.78
Retinol (µg (mcg))
34.70
60.73
Tiamina (mg)
0.04
0.07
Ryboflawina (mg)
0.08
0.14
Niacyna (mg)
0.42
0.73
Foliany (µg (mcg))
15.58
27.27
Beta karoten (µg (mcg))
817.97
1431.44

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(175g)
Sód (mg)
103.21
180.61
Potas (mg)
178.36
312.12
Wapń (mg)
113.22
198.14
Fosfor (mg)
88.51
154.90
Magnez (mg)
12.75
22.32
Żelazo (mg)
0.43
0.76
Cynk (mg)
0.71
1.25
Miedź (mg)
0.05
0.08
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z mozzarellą 28
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z mozzarellą

Koszt składników
41.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ser Mozzarella
70 g
najlepiej mini mozzarella
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
2.52
Za 70 g
Pomidor
200 g
2 garści
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.67
Za 200 g
Sałata
40 g
4.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 40 g
Oliwa z oliwek
30 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Bazylia świeża
5 g
garść
8.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 5 g
Sok z cytryny
6 ml
1 łyżka
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.30
Za 6 ml
Koszt składników
41.50