Sałatka z mozzarellą
- Ser Mozzarella - najlepiej mini mozzarella (70 g)
- Pomidor - 2 garści (200 g)
- Sałata (40 g)
- Oliwa z oliwek - 3 łyżki (30 ml)
- Bazylia świeża - garść (5 g)
- Sok z cytryny - 1 łyżka (6 ml)
Przepis na sałatkę z mozzarellą krok po kroku
Pomidorki przekrój na pół. Jeżeli używasz dużej mozzarelli to pokrój ją w kostkę
Do miski wrzuć szpinak, pomidorki i mozzarelle.
Przygotuj sos. Zblenduj ze sobą ząbek czosnku, garść świeżej bazylii, oliwę, sok z cytryny, szczyptę soli i pieprzu.
Do miski z sałatką wlej sos i dokładnie wymieszaj.
Skrop octem balsamicznym lub kremem z octu balsamicznego
-
Sałatka z tuńczykiem
-
Sałatka z kurczakiem
-
Sałatka cezar
-
Sałatka z porem
-
Sałatka z cukinii
-
Sałatki z makaronem ryżowym
-
Sałatka warzywna
-
Sałatka z rukoli
-
Sałatka z wędzonym kurczakiem
-
Sałatka z ananasem
-
Sałatka z jajkiem
-
Sałatka na sylwestra
-
Sałatka z pora i jajek
-
Sałatka z buraków i jajka
-
Sałatka z ryżu i tuńczyka
-
Mizeria
-
Sałatka z tuńczykiem i ryżem
-
Sałatka z bobem
-
Sałatki na imprezę
Więcej informacji na temat sałatki z mozzarellą
Przepis na sałatkę z mozzarellą jest szybki i smaczny. Ta letnia sałatka będzie z pomidorami, oczywiście z serem mozzarella, kiełkami rzodkiewki oraz z sałatą, a bazyliowy sos do sałatki będzie pysznym i aromatycznym dodatkiem.
Sałatka z mozzarellą oczywiście musi zawierać mozzarellę, czyli ser wytwarzany z mleka bawolego lub krowiego. Pochodzi z Włoch i jest serem podpuszczkowym, parzonym i niedojrzewającym. Zwykle formowany jest w kulki o białej barwie i przechowywany w solance. Najciekawszy jest chyba sposób, w jaki wytwarza się ten ser.
Z mleka pod wpływem podpuszczki powstaje masa serowa, która podgrzewana jest w temperaturze 80-90 stopni Celsjusza. Następnie masa serowa jest ugniatana i rozciągana, aby uzyskać charakterystyczną nitkowatą strukturę. Z takiego plastycznego sera najczęściej formuje się różnej wielkości kule. Taki ser zależnie od użytego mleka zawiera około 255-300 kcal na 100 g.
Możesz zrobić go też w domu. Przede wszystkim musisz mieć mleko pasteryzowane, nie UHT, i podpuszczkę, czyli zwierzęce enzymy trawienne, występujące w śluzówce żołądka cieląt, koźląt i jagniąt. Podpuszczkę możesz bez problemu kupić w sklepach internetowych. Mleko należy podgrzać do temperatury około 40 stopni Celsjusza, ponieważ jest to optymalna temperatura działania podpuszczki. Do mleka dodajemy wymieszaną z odrobiną wody podpuszczkę i dokładnie mieszamy. Następnie zostawiamy całość w ciepłym miejscu na około 15 minut. Powstały skrzep tniemy w kostkę. Teraz należy odcedzić serwatkę i zalać ser gorącą wodą z solą, aby skrzep zaczął się rozpuszczać i nabrał gładkiej, plastycznej konsystencji. Skrzep należy mieszać i wyrabiać, kształtując kulki z masy serowej. Następnie kulki wrzucamy do chłodnej wody, aby masa serowa "zastygła”. W ten sposób powstaje nasza pyszna, domowa mozzarella.
Moja szybka sałatka z mozzarellą jest robiona ze sklepowe mozzarelli, więc spokojnie, nie musisz robić jej samodzielnie.
Alergeny w sałatce z mozzarellą
Lista alergenów dla sałatki z mozzarellą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Mozzarella
Wartości odżywcze sałatki z mozzarellą
Energia i białka
(175g)
Węglowodany
(175g)
Tłuszcze
(175g)
Witaminy
(175g)
Składniki mineralne
(175g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.