Przepis na sałatkę z mortadeli krok po kroku
- Mortadela 250 g
- Ser gouda 150 g W kostce
- Ogórki kiszone 150 g 3 ogórki
- Musztarda 20 g 1 łyżka
- Majonez 50 g 2 łyżki
- Jogurt naturalny 25 ml 1 łyżka
Mortadelę, ser żółty i ogórki kiszone pokrój w kostkę.
Musztardę, majonez i jogurt wymieszaj, a potem dodaj do reszty składników. Dopraw solą i pieprzem do smaku i całość dobrze wymieszaj.
Sałatkę umieść w lodówce i podawaj schłodzoną.
-
Sałatka z tuńczykiem
-
Sałatka z kurczakiem
-
Sałatka cezar
-
Sałatka na grilla
-
Sałatka z cukinii
-
Sałatki z makaronem ryżowym
-
Sałatka warzywna
-
Sałatka z rukoli
-
Sałatka z wędzonym kurczakiem
-
Sałatka z ananasem
-
Sałatka na sylwestra
-
Sałatka z jajkiem
-
Sałatka z buraków i jajka
-
Sałatka z pora i jajek
-
Sałatka z ryżu i tuńczyka
-
Sałatka z tuńczykiem i ryżem
-
Sałatka z bobem
-
Sałatka z selera konserwowego
-
Sałatki na imprezę

(liczba kalorii)
Sałatka z mortadeli - cechy przepisu
Więcej o sałatce z mortadeli
Sałatka z mortadeli jest prosta do przygotowania i bardzo szybko możną ją zrobić, ponieważ nie trzeba poddawać obróbce termicznej żadnych składników. Wszystkie produkty są gotowe, więc tak naprawdę wystarczy je odpowiedni przygotować (pokroić), a potem ze sobą wymieszać. Oryginalny przepis na sałatkę z mortadeli zawiera w sobie ziemniaki. Ta niemiecka sałatka podawana jest do dań z grilla. Jednak warto mieć na uwadze to, że nie każdy lubi jeść zimne ziemniaki.
Ten przepis na sałatkę z mortadeli możesz dowolnie modyfikować, aby dopasować do swojego gustu smakowego. Ogórki kiszone możesz zamienić na ogórki konserwowe. Odpowiednim dodatkiem do tej sałatki będzie cebula. Możesz ją dodać surową, wtedy sałatka będzie miała ostrzejszy smak. Możesz też zdecydować się na przysmażenie cebuli. Dobra będzie zarówno cebula biała, jak i cebula czerwona. Możesz pokusić się na dodanie szczypiorku lub koperku. Na koniec do sałatki możesz dodać 1-2 łyżki soku po ogórkach.
Zamiast majonezu z jogurtem i musztardą możesz zdecydować się na sos czosnkowy. Najlepiej zrobić go dzień wcześniej, ponieważ wtedy smaki na pewno zdążą się już przegryźć. Możesz też zrezygnować z musztardy lub zdecydować się na sos śmietanowy. Ciekawe smaki uzyskasz za sprawą sosu z serka topionego.
Możesz też zdecydować się na warstwową sałatkę z mortadeli. Warto wtedy dodać: zielonego ogórka, kukurydzę i groszek z puszki, czerwoną paprykę. Ta szybka sałatka z mortadeli może być z majonezem lub z majonezem wymieszanym ze śmietaną. Na górę możesz zetrzeć ugotowane jajko lub samo żółtko. Na wierzch takiej warstwowej sałatki dobrym pomysłem będzie także starty ser żółty.
Sałatka z mortadeli i ogórków kiszonych sprawdzi się w różnych sytuacjach. Ta sałatka składa się z produktów, które zwykle ma się w lodówce lub w spiżarni, więc można ją przygotować także dla niespodziewanych gości. Jeżeli chcesz, to do tej sałatki możesz dodać ugotowane i ostudzone ziemniaki. Ciekawym dodatkiem będzie także ugotowane na twardo jajko. Możesz je pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce.
Wartości odżywcze sałatki z mortadeli
Energia i białka
(215g)
Węglowodany w sałatce z mortadeli
(215g)
Tłuszcze
(215g)
Witaminy w przepisie na sałatkę z mortadeli
(215g)
Składniki mineralne w przepisie na sałatkę z mortadeli
(215g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w sałatce z mortadeli
Lista alergenów dla sałatki z mortadeli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser gouda
- Jogurt naturalny
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda
- Majonez
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez