Sałatka z melonem
- Olej rzepakowy (50 ml)
- Miód (20 g)
- Melon miodowy (250 g)
- Rukola (100 g)
- Ser mozzarella light (150 g)
- Pomidory koktajlowe (100 g)
- Słonecznik nasiona łuskane (30 g)
Przepis na sałatkę z melonem krok po kroku
Olej wymieszaj z miodem i sokiem z cytryny.
Melona przekrój na pół, usuń z niego pestki, obierz ze skóry i pokrój w kostkę.
Mozzarellę odsącz z zalewy i pokrój w mniejsze kawałki.
Pomidorki umyj i przekrój na pół.
Słonecznik upraż na suchej patelni.
Wszystkie składniki włóż do jednej miski, zalej sosem miodowo-cytrynowym i dokładnie wymieszaj.
-
Sałatka gyros
-
Sałatka jarzynowa
-
Sałatka z tuńczykiem
-
Sałatka z winogronem i kurczakiem
-
Sałatka z kurczakiem
-
Sałatka cezar
-
Sałatka z makaronem
-
Sałatka z zupek chińskich
-
Sałatka na grilla
-
Sałatka z burakiem
-
Sałatka z porem
-
Sałatka z cukinii
-
Sałatka z brokułem
-
Sałatki z makaronem ryżowym
-
Sałatka ziemniaczana
-
Sałatka z selera naciowego
-
Sałatka warzywna
-
Sałatka z rukoli
-
Sałatki
Więcej informacji na temat sałatki z melonem
Sałatka z melonem, rukolą i mozzarellą to doskonała propozycja na szybką przekąskę, lunchbox do pracy lub przystawkę na spotkania rodzinne czy ze znajomymi. Jest to delikatna sałatka ze smacznym słodko-pikantnym smakiem (pikantność zawdzięczamy dodatkowi musztardy do sosu). Sałatka z melona żółtego z pomidorami jest bardzo prosta w przygotowaniu. W dalszej części dowiesz się w jaki sposób ją przygotować. Produkty spożywcze niezbędne do jej zrobienia to olej rzepakowy, miód pszczeli, melon miodowy, rukola, ser mozzarella light, pomidory koktajlowe, nasiona słonecznika oraz sok z cytryny.
Na początek przygotuj dressing: połącz olej z miodem i sokiem z cytryny. Następnie obierz melona, wydrąż z niego nasiona i owoc pokrój w kostkę. Pomidorki i mozzarellę pokrój na miejsce części a słonecznik upraż na suchej patelni. Wszystkie te składniki połącz w jednej misce, dodaj do niej dressing i delikatnie wymieszaj. Czas, który musisz poświęcić na jej przygotowanie jest bardzo krótki, dlatego warto wypróbować nasz przepis w swoim jadłospisie.
Sałatka z rukolą i melonem świetnie sprawdzi się w wielu dietach. Możemy ją wykorzystać w diecie wegetariańskiej, niskokalorycznej, redukcyjnej oraz z niskim indeksem glikemicznym. Sprawia to, że w większości przypadków możemy urozmaicić swój zwyczajowy sposób żywienia i włączyć do naszego jadłospisu smaczną i zdrową sałatkę, która dostarczy do naszego organizmu wielu składników mineralnych i witamin. W melonie znajdziemy spore ilości beta-karotenu (prowitaminy witaminy A), który zaliczany jest do przeciwutleniaczy. Spożywanie tych związków przyczyna się do zmniejszenia ryzyka zachorowania na niektóre nowotwory oraz zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy.
Podsumowując sałata zielona z melonem to idealna propozycja na przekąskę, przystawkę na imprezy lub lunchbox do pracy. Sałatka ta łączy w sobie węglowodany, białka oraz tłuszcze, dlatego sprzyja dłuższemu uczuciu sytości po takim posiłku. Świetnie sprawdzi się również jako lekka kolacja. Dressing do sałatki jest bardzo smaczny i podkreślający smak wszystkich użytych produktów.
Alergeny w sałatce z melonem
Lista alergenów dla sałatki z melonem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser mozzarella light
Wartości odżywcze sałatki z melonem
Energia i białka
(175g)
Węglowodany
(175g)
Tłuszcze
(175g)
Witaminy
(175g)
Składniki mineralne
(175g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.