Sałatka z marchewki do słoików

Opublikowano: 12.06.2022 r., 15:02 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sałatka z marchewki w słoikach.
Sałatka z marchewki do słoików
Sałatka z marchewki do słoików do doskonała propozycja na pyszne weki na zimę. Sałatka doskonale smakuje jako dodatek do dań obiadowych. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Pasteryzacja 20 min
238 kcal
Kcal w porcji
340 g
Wielkość porcji
52
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 5 porcji
  • Marchewka - 5 dużych sztuk (1000 g)
  • Papryka czerwona - 1 duża sztuka (250 g)
  • Cebula - 1 duża sztuka (200 g)
  • Olej rzepakowy (20 ml)
  • Ketchup - pikantny (60 g)
  • Ocet spirytusowy - ćwierć szklanki (70 ml)
  • Cukier - pół szklanki (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, duży garnek, słoik

Przepis na sałatkę z marchewki do słoików krok po kroku

Marchew dokładnie umyj i ugotuj w skorce do miękkości.

Ugotowaną marchew ostudź, obierz i pokój w plastry.

Celuję obierz i pokrój w kostkę.

Paprykę umyj, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w kostkę.

Cebulę i paprykę podsmaż na rozgrzanym oleju.

Do warzyw na patelni dodaj ketchup, ćwierć szklanki wody, ocet, cukier oraz płaską łyżeczkę soli. Składniki zagotuj.

Następnie na patelnię dodaj marchew i składniki duś około 5 minut.

Gotową sałatkę przełóż do wyparzonych słoików i zakręć je.

Słoiki z sałatką pasteryzuj przez około 10 minut, następnie słoiki wyciągnij, ostudź i przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.

Jak oceniasz przepis na sałatkę z marchewki do słoików
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,6% osób

Więcej informacji na temat sałatki z marchewki do słoików

Sałatka z marchewki do słoików to doskonała propozycja na przetwory na zimę. Pyszna sałatka świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu. Przepis na sałatkę z marchewki do słoików jest bardzo prosty, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania sałatki potrzebne będą następujące produkty spożywcze: marchewka, papryka czerwona, cebula, olej rzepakowy, keczup pikantny, ocet spirytusowy, cukier oraz sól. Produkty te są przystępne cenowo oraz dostępne w większości sklepów spożywczych.

Jak zrobić sałatkę z marchewki do słoików? Marchew dokładnie umyj i ugotuj w skorce do miękkości. Ugotowaną marchew ostudź, obierz i pokój w plastry. Celuję obierz i pokrój w kostkę. Paprykę umyj, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Cebulę i paprykę podsmaż na rozgrzanym oleju. Do warzyw na patelni dodaj ketchup, ćwierć szklanki wody, ocet, cukier oraz płaską łyżeczkę soli. Składniki zagotuj. Następnie na patelnię dodaj marchew i składniki duś około 5 minut. Gotową sałatkę przełóż do wyparzonych słoików i zakręć je. Słoiki z sałatką pasteryzuj przez około 10 minut, następnie słoiki wyciągnij, ostudź i przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.

Marchewka jest źródłem karotenoidów, które nadają jej kolor. Marchew zawiera zdecydowanie najwięcej beta-karotenu (prowitaminy A), który przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania wzroku oraz poprawia koloryt naszej skóry. Zawartość witaminy A poprawia także odporność organizmu. Obecność witaminy C hamuje syntezę cholesterolu i usprawnia jego metabolizm, zapobiegając przy tym osadzaniu się blaszki miażdżycowej. Dodatkowo witamina C spożywana w odpowiedniej ilości pozytywnie wpływa na funkcje układu odpornościowego. Przeciwutleniacze (witaminy A, E oraz C) ograniczają produkcję wolnych rodników i opóźniają proces starzenia się skóry.

Podsumowując gotowana marchewka, z której przygotowana jest sałatka, stanowi doskonałe źródło wielu cennych substancji odżywczych, które spożywane w odpowiedniej ilości pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Dobra sałatka stanowi doskonały pomysł na dodatek do obiadu.

Alergeny w sałatce z marchewki do słoików

Lista alergenów dla sałatki z marchewki do słoików przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na sałatkę z marchewki do słoików

Wartości odżywcze sałatki z marchewki do słoików

na 100g gotowej potrawy

Sałatka z marchewki do słoików to doskonały pomysł na smaczny dodatek do obiadu. Sałatka jest aromatyczna i pyszna.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(340g)
Energia (kcal)
70.19
238.64
Białko (g)
0.86
2.92

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(340g)
Węglowodany (g)
14.45
49.12
Węglowodany przyswajalne (g)
12.28
41.76
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.17
7.37

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(340g)
Tłuszcz (g)
1.40
4.75
Tłuszcze nasycone (g)
0.21
0.70
Tłuszcze nienasycone (g)
1.19
4.04
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.79
2.67
Brak danych dla: ocet spirytusowy, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.40
1.37
Brak danych dla: ocet spirytusowy, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: ketchup.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(340g)
Witamina A (µg (mcg))
515.18
1751.62
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.14
0.49
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
23.27
79.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.62
2.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.06
0.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.79
2.67
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
20.49
69.68
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
5123.62
17420.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(340g)
Sód (mg)
73.80
250.92
Potas (mg)
246.56
838.30
Wapń (mg)
23.98
81.54
Fosfor (mg)
28.91
98.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
10.50
35.70
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.28
0.96
Cynk (mg)
0.20
0.70
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.04
0.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z marchewki do słoików 52
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z marchewki do słoików

Koszt składników
27.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Marchewka
1000 g
5 dużych sztuk
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 1000 g
Papryka czerwona
250 g
1 duża sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 250 g
Cebula
200 g
1 duża sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Ketchup
60 g
pikantny
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 60 g
Ocet spirytusowy
70 ml
ćwierć szklanki
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.42
Za 70 ml
Cukier
100 g
pół szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Koszt składników
27.50