Sałatka z marchewki do słoików
- Marchewka - 5 dużych sztuk (1000 g)
- Papryka czerwona - 1 duża sztuka (250 g)
- Cebula - 1 duża sztuka (200 g)
- Olej rzepakowy (20 ml)
- Ketchup - pikantny (60 g)
- Ocet spirytusowy - ćwierć szklanki (70 ml)
- Cukier - pół szklanki (100 g)
Przepis na sałatkę z marchewki do słoików krok po kroku
Marchew dokładnie umyj i ugotuj w skorce do miękkości.
Ugotowaną marchew ostudź, obierz i pokój w plastry.
Celuję obierz i pokrój w kostkę.
Paprykę umyj, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w kostkę.
Cebulę i paprykę podsmaż na rozgrzanym oleju.
Do warzyw na patelni dodaj ketchup, ćwierć szklanki wody, ocet, cukier oraz płaską łyżeczkę soli. Składniki zagotuj.
Następnie na patelnię dodaj marchew i składniki duś około 5 minut.
Gotową sałatkę przełóż do wyparzonych słoików i zakręć je.
Słoiki z sałatką pasteryzuj przez około 10 minut, następnie słoiki wyciągnij, ostudź i przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.
Więcej informacji na temat sałatki z marchewki do słoików
Sałatka z marchewki do słoików to doskonała propozycja na przetwory na zimę. Pyszna sałatka świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu. Przepis na sałatkę z marchewki do słoików jest bardzo prosty, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania sałatki potrzebne będą następujące produkty spożywcze: marchewka, papryka czerwona, cebula, olej rzepakowy, keczup pikantny, ocet spirytusowy, cukier oraz sól. Produkty te są przystępne cenowo oraz dostępne w większości sklepów spożywczych.
Jak zrobić sałatkę z marchewki do słoików? Marchew dokładnie umyj i ugotuj w skorce do miękkości. Ugotowaną marchew ostudź, obierz i pokój w plastry. Celuję obierz i pokrój w kostkę. Paprykę umyj, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Cebulę i paprykę podsmaż na rozgrzanym oleju. Do warzyw na patelni dodaj ketchup, ćwierć szklanki wody, ocet, cukier oraz płaską łyżeczkę soli. Składniki zagotuj. Następnie na patelnię dodaj marchew i składniki duś około 5 minut. Gotową sałatkę przełóż do wyparzonych słoików i zakręć je. Słoiki z sałatką pasteryzuj przez około 10 minut, następnie słoiki wyciągnij, ostudź i przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.
Marchewka jest źródłem karotenoidów, które nadają jej kolor. Marchew zawiera zdecydowanie najwięcej beta-karotenu (prowitaminy A), który przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania wzroku oraz poprawia koloryt naszej skóry. Zawartość witaminy A poprawia także odporność organizmu. Obecność witaminy C hamuje syntezę cholesterolu i usprawnia jego metabolizm, zapobiegając przy tym osadzaniu się blaszki miażdżycowej. Dodatkowo witamina C spożywana w odpowiedniej ilości pozytywnie wpływa na funkcje układu odpornościowego. Przeciwutleniacze (witaminy A, E oraz C) ograniczają produkcję wolnych rodników i opóźniają proces starzenia się skóry.
Podsumowując gotowana marchewka, z której przygotowana jest sałatka, stanowi doskonałe źródło wielu cennych substancji odżywczych, które spożywane w odpowiedniej ilości pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Dobra sałatka stanowi doskonały pomysł na dodatek do obiadu.
Alergeny w sałatce z marchewki do słoików
Lista alergenów dla sałatki z marchewki do słoików przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na sałatkę z marchewki do słoików
Wartości odżywcze sałatki z marchewki do słoików
Sałatka z marchewki do słoików to doskonały pomysł na smaczny dodatek do obiadu. Sałatka jest aromatyczna i pyszna.
Energia i białka
(340g)
Węglowodany
(340g)
Tłuszcze
(340g)
Witaminy
(340g)
Składniki mineralne
(340g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.