Sałatka z makaronem ryżowym i ogórkiem
- Makaron ryżowy (200 g)
- Ogórek (200 g)
- Ogórek konserwowy (100 g)
- Kukurydza konserwowa (200 g)
- Papryka konserwowa (marynowana) (200 g)
- Ser Mozzarella (120 g)
- Majonez light - 3 łyżki (30 g)
Przepis na sałatkę z makaronem ryżowym i ogórkiem krok po kroku
Makaron ryżowy gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
Ogórka świeżego oraz konserwowego kroimy w drobną kostkę. Tę samą czynność powtarzamy z papryką.
Ugotowany makaron przekładamy do miski. Dodajemy pokrojone składniki oraz tary ser mozzarella. Z kukurydzy usuwamy zalewę i również ją dodajemy.
Całość doprawiamy. Na koniec dodajemy majonez. Składniki mieszamy.
Sałatkę podajemy schłodzoną.
-
Sałatka z makaronem
-
Sałatki z makaronem ryżowym
-
Sałatka tortellini
-
Sałatka z kurczakiem i makaronem
-
Sałatka z makaronem i kurczakiem
-
Sałatka z makaronem ryżowym
-
Sałatka z zupek chińskich z kurczaka
-
Cannelloni ze szpinakiem i fetą
-
Sałatka z tuńczykiem i makaronem
-
Makaron z łososiem i szpinakiem
-
Sałatka makaronowa z kurczakiem
-
Makaron z pesto i kurczakiem
-
Sałatka z makaronem kokardki
-
Sałatka z makaronu tortellini
-
Sałatka z makaronu chińskiego
-
Sałatka z tortellini i kurczakiem
-
Sałatka z makaronem ryżowym i kurczakiem
-
Sałatka z kolorowym makaronem
-
Sałatka makaronowa
Więcej informacji na temat sałatki z makaronem ryżowym i ogórkiem
Pyszna sałatka z makaronem ryżowym i ogórkiem to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na śniadanie, II śniadanie, podwieczorek lub kolację. Makaron ryżowy w połączeniu z warzywami, przyprawami oraz majonezem light jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Najlepsza sałatka zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz uzupełnić ją o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić sałatkę z makaronem ryżowym i ogórkiem? Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Na początku makaron ryżowy gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Ogórka świeżego oraz konserwowego kroimy w drobną kostkę. Tę samą czynność powtarzamy z papryką. Ugotowany makaron przekładamy do miski. Dodajemy pokrojone składniki oraz tary ser mozzarella. Z kukurydzy usuwamy zalewę i również ją dodajemy. Całość doprawiamy. Na koniec dodajemy majonez. Składniki mieszamy. Sałatkę podajemy schłodzoną.
Sprawdzony przepis na sałatkę z makaronem ryżowym i ogórkiem nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z papryki czerwonej, która ma wiele cennych właściwości zdrowotnych. Papryka to bogactwo witaminy C. Jej spożycie wpływa między innymi na regulację procesów trawiennych oraz pobudza apetyt. Ponadto chroni nas przed zwapnieniem naczyń krwionośnych oraz pomaga przy bólach głowy. Zawiera likopen, który chroni nasze oczy. Dodatkowo to doskonałe źródło witamin z grupy B, potasu, żelaza czy magnezu. Wszystkie składniki są bardzo istotne dla naszego zdrowia. Warto wybierać czerwoną paprykę, ponieważ jest bardziej dojrzała, dzięki czemu dostarcza nam więcej wartości odżywczych.
Zielony ogórek w połączeniu z makaronem ryżowy i dodatkami odpowiednio przygotowany posiada wiele właściwości zdrowotnych. Sałatka jest szybka i łatwa w przygotowaniu oraz dobra w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na pewno ułatwi Ci jej przygotowanie.
Alergeny w sałatce z makaronem ryżowym i ogórkiem
Lista alergenów dla sałatki z makaronem ryżowym i ogórkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- ogórek konserwowy
- majonez light
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Mozzarella
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- majonez light
Wartości odżywcze sałatki z makaronem ryżowym i ogórkiem
Sałatka posiada niski IG, dzięki czemu możemy ją na co dzień wprowadzić do menu.
Energia i białka
(170g)
Węglowodany
(170g)
Tłuszcze
(170g)
Witaminy
(170g)
Składniki mineralne
(170g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.