Sałatka z makaronem ryżowym i jajkiem
- Makaron ryżowy (200 g)
- Piersi kurczaka bez skóry (500 g)
- Kukurydza konserwowa (340 g)
- Papryka czerwona (120 g)
- Szczypiorek - 4 łyżki (20 g)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)
- Majonez light - 3 łyżki (75 g)
- Białko jajka (4 szt.)
Przepis na sałatkę z makaronem ryżowym i jajkiem krok po kroku
Makaron ryżowy ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z opisem na opakowaniu.
Mięso z kurczaka kroimy w kostkę i doprawiamy. Smażymy na rozgrzanej oliwie.
Usmażone mięso odstawiamy do wystudzenia.
Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek i kroimy w drobną kostkę.
Z papryki usuwamy gniazdo nasienne i kroimy ją w kostkę.
Kukurydzę z puszki odcedzamy.
Wszystkie składniki przekładamy do jednej miski, dodajemy majonez oraz posiekany szczypior.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Dokładnie mieszamy.
Przed podaniem schłodź sałatkę w lodówce.
-
Sałatka z makaronem
-
Sałatki z makaronem ryżowym
-
Sałatka tortellini
-
Sałatka z kurczakiem i makaronem
-
Sałatka z makaronem i kurczakiem
-
Sałatka z makaronem ryżowym
-
Sałatka z zupek chińskich z kurczaka
-
Cannelloni ze szpinakiem i fetą
-
Sałatka z tuńczykiem i makaronem
-
Makaron z łososiem i szpinakiem
-
Sałatka makaronowa z kurczakiem
-
Makaron z pesto i kurczakiem
-
Sałatka z makaronem kokardki
-
Sałatka z makaronu tortellini
-
Sałatka z makaronu chińskiego
-
Sałatka z tortellini i kurczakiem
-
Sałatka z makaronem ryżowym i kurczakiem
-
Sałatka z kolorowym makaronem
-
Sałatka makaronowa
Więcej informacji na temat sałatki z makaronem ryżowym i jajkiem
Pyszna sałatka z makaronem ryżowym i jajkiem to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na śniadanie, podwieczorek lub kolacje. Sałatka jest bardzo dobra, dzięki składnikom, które dodawane są do niej. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Posiłek zachwyci każdego i gwarantuję, że zniknie w mgnieniu oka. Potrawę możesz doprawić do smaku ulubionymi przyprawami, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić sałatkę z makaronem ryżowym i jajkiem? Przygotowanie jej jest proste. Na początku należy ugotować makaron w osolonej wodzie zgodnie z opisem na opakowaniu. Następnie pierś z kurczaka kroimy w kostkę i doprawiamy ją. Na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek podsmażamy mięso. Gotowe odstawiamy do wystudzenia. Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek i kroimy w drobną kostkę. W międzyczasie z papryki usuwamy gniazdo nasienne i kroimy ją w kostkę, a kukurydze z puszki odcedzamy. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy szczypior i majonez. Doprawiamy solą i pieprzem. Składniki dokładnie mieszamy. Dobra sałatka przed podaniem powinna zostać schłodzona.
Przepis na sałatkę z makaronem ryżowym i jajkiem nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się między innymi z papryki czerwonej, która posiada wiele cennych właściwości zdrowotnych. Papryka ma wyjątkowe zastosowanie, ponieważ podczas obróbki termicznej nie tracą cennych witamin i składników odżywczych. Papryka to bogactwo witaminy C. Jej spożycie wpływa między innymi na regulację procesów trawiennych oraz pobudza apetyt. Ponadto chroni nas przed zwapnieniem naczyń krwionośnych, a także pomaga przy bólach głowy. Zawierają również likopen, który chroni nasze oczy. Dodatkowo to doskonałe źródło witamin z grupy B oraz potasu, żelaza czy magnezu. Wszystkie składniki są bardzo istotne dla naszego zdrowia. Warto wypierać czerwoną paprykę, ponieważ jest bardziej dojrzała, dzięki czemu dostarcza nam więcej wartości odżywczych.
Smaczna sałatka makaronowa z kurczakiem i jajkiem posiada wiele właściwości zdrowotnych dla naszego organizmu. Danie jest łatwe i szybkie w przygotowaniu oraz pyszne. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty i dobry przepis na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.
Alergeny w sałatce z makaronem ryżowym i jajkiem
Lista alergenów dla sałatki z makaronem ryżowym i jajkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- majonez light
- Białko jajka
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- majonez light
- pieprz ziołowy
Wartości odżywcze sałatki z makaronem ryżowym i jajkiem
Sałatka jest przygotowana z majonez, który zawiera dużą ilość tłuszczu dlatego warto wybierać produkt light, czyli o obniżonej zawartości tłuszczu.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.