Sałatka z makaronem ryżowym i jajkiem

Opublikowano: 29.11.2021 r.
Makaron ryżowy, soczyste piersi kurczaka, kukurydza konserwowa, papryka czerwona i gotowane jajka – oto główne składniki pysznej sałatki, która zadowoli podniebienia zarówno na lunch, jak i na kolację. Wszystko skąpane w lekkim majonezie light i delikatnej oliwie z oliwek, podkręcone świeżym szczypiorkiem. Idealne połączenie smaków i tekstur!
Składniki dla 6 porcji:
- Makaron ryżowy - 200 g
 - Piersi kurczaka bez skóry - 500 g
 - Kukurydza konserwowa - 340 g
 - Papryka czerwona - 120 g
 - Szczypiorek - 20 g (4 łyżki)
 - Oliwa z oliwek - 20 ml (2 łyżki)
 - Majonez light - 75 g (3 łyżki)
 - Białko jajka - 4 szt.
 - Przyprawy - sól, pieprz, papryka ostra, czosnek granulowany, pieprz ziołowy
 
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- garnek, miska, patelnia, metalowe sito
 
Przepis krok po kroku
- Makaron ryżowy ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z opisem na opakowaniu.
 - Mięso z kurczaka kroimy w kostkę i doprawiamy. Smażymy na rozgrzanej oliwie.
 - Usmażone mięso odstawiamy do wystudzenia.
 - Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek i kroimy w drobną kostkę.
 - Z papryki usuwamy gniazdo nasienne i kroimy ją w kostkę.
 - Kukurydzę z puszki odcedzamy.
 - Wszystkie składniki przekładamy do jednej miski, dodajemy majonez oraz posiekany szczypior.
 - Doprawiamy solą i pieprzem.
 - Dokładnie mieszamy.
 - Przed podaniem schłodź sałatkę w lodówce.
 
Komentarz dietetyka
Sałatka jest przygotowana z majonez, który zawiera dużą ilość tłuszczu dlatego warto wybierać produkt light, czyli o obniżonej zawartości tłuszczu.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk