Sałatka z makaronem kokardki

Opublikowano: 19.03.2021 r., 16:27 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sałatka kokardki z kurczakiem
Sałatka z makaronem kokardki
Urządzasz grilla albo wybierasz się do znajomych? Koniecznie wypróbuj przepisu na prostą i smaczną sałatkę z makaronu kokardki. Jest idealnym dodatkiem do dań z grilla.
Przygotowanie 15 min
229 kcal
Kcal w porcji
140 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Makaron kokardki (150 g)
  • Tuńczyk w oleju (150 g)
  • Kukurydza konserwowa (200 g)
  • Fasola konserwowa (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, oregano, bazylia
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, sitko

Przepis na sałatkę z makaronem kokardki krok po kroku

Makaron ugotuj w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.

Ugotowany makaron umieść na sitku i przepłucz go zimną wodą.

Kukurydzę i fasolę odsącz z zalewy.

Makaron, odsączoną kukurydzę i fasolę, tuńczyka z olejem i przyprawy wsyp wymieszaj w jednej misce.

Sałatkę odstaw na około 2 godziny do lodówki. Podawaj schłodzoną.

Jak oceniasz przepis na sałatkę z makaronem kokardki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,6% osób

Więcej informacji na temat sałatki z makaronem kokardki

Sałatka z makaronem kokardki to idealny pomysł na przekąskę na grilla, spotkanie rodzinne czy ze znajomymi. Przepisy na sałatki z makaronem są bardzo proste, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przyrządzić. Jest szybka do zrobienia, wystarczy około 15 minut. Przygotuj następujące produkty spożywcze: makaron kokardki lub wstążki, tuńczyka w oleju, kukurydzę z puszki, fasolę czerwoną, majonez oraz przyprawy (bazylię, oregano oraz sól).

Sałatka dostarczy nam wielu cennych składników odżywczych i pokarmowych. Tuńczyk jest rybą niskokaloryczną i bogatobiałkową, dlatego będzie dobrym wyborem w diecie osób odchudzających się lub sportowców. Znajdziemy tu również nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które wspierają układ odpornościowy i zmniejszają poziom cholesterolu LDL. Jest to źródło witaminy D, B6, niacyny, tiaminy, selenu, magnezu, fosforu i potasu. Wybór tuńczyka w puszce, który nie wymaga obróbki termicznej, pozwala na oszczędzenie czasu i pieniędzy. Ma także dłuższy termin przydatności niż surowe ryby, dlatego jednorazowo możesz zaopatrzyć się w ich większą ilość.

Fasola czerwona jest jednym z najlepszych źródeł białka roślinnego. Jest również bogata w błonnik, który pozytywnie wpływa na prawidłowe działanie przewodu pokarmowego oraz wiąże cholesterol i usprawnia jego usuwanie z organizmu. Dodatkowo spożywanie tego strączku obniża ryzyko zawału serca, stabilizuje poziom cukru we krwi, przeciwdziała anemii oraz dba o dobre dotlenienie wszystkich komórek ciała. Obecność flawonoli w tym produkcie przeciwdziała niektórym rodzajom nowotworów.

Podsumowując sałatka na grilla z makaronem i majonezem to idealne rozwiazanie na szybką przekąskę. Nie jest trudna w przygotowaniu a produkty, których potrzebujesz nie są drogie. Idealnie sprawdzi się jako posiłek do włączenia do diety ryb oraz roślin strączkowych. Rezygnacja z dodatku majonezu do sałatki obniży jej kaloryczność i będzie idealnym rozwiązaniem dla osób na diecie redukcyjnej. Koniecznie wypróbuj ten przepis jako dodatek do dań z grilla.

Alergeny w sałatce z makaronem kokardki

Lista alergenów dla sałatki z makaronem kokardki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron kokardki
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tuńczyk w oleju

Wartości odżywcze sałatki z makaronem kokardki

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(140g)
Energia (kcal)
164.21
229.90
Białko (g)
10.47
14.66
Fenyloalanina (mg)
0.39
0.55
Brak danych dla: fasola konserwowa.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(140g)
Węglowodany (g)
25.18
35.25
Brak danych dla: tuńczyk w oleju.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne (g)
22.81
31.93
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.37
3.32
Brak danych dla: tuńczyk w oleju.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(140g)
Tłuszcz (g)
2.42
3.39
Tłuszcze nasycone (g)
0.65
0.91
Tłuszcze nienasycone (g)
1.78
2.49
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.83
1.16
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.95
1.33
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: tuńczyk w oleju.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
6.64
9.30

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(140g)
Witamina A (µg (mcg))
1.07
1.50
Brak danych dla: fasola konserwowa.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.17
0.24
Witamina B12 (µg (mcg))
0.47
0.66
Witamina C (mg)
1.31
1.84
Brak danych dla: fasola konserwowa.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.54
0.76
Retinol (µg (mcg))
1.07
1.50
Brak danych dla: fasola konserwowa.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.06
Ryboflawina (mg)
0.05
0.07
Niacyna (mg)
3.25
4.55
Foliany (µg (mcg))
17.79
24.90
Brak danych dla: fasola konserwowa.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
0.29
0.40
Brak danych dla: fasola konserwowa.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(140g)
Sód (mg)
283.57
397.00
Potas (mg)
251.43
352.00
Wapń (mg)
16.50
23.10
Fosfor (mg)
141.71
198.40
Magnez (mg)
33.79
47.30
Żelazo (mg)
0.99
1.39
Cynk (mg)
0.77
1.08
Miedź (mg)
0.14
0.20
Mangan (mg)
0.32
0.44
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z makaronem kokardki 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z makaronem kokardki

Koszt składników
18.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron kokardki
150 g
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 150 g
Tuńczyk w oleju
150 g
6.00
Za 170,0 g
Liczba opakowań 1
5.29
Za 150 g
Kukurydza konserwowa
200 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
2.06
Za 200 g
Fasola konserwowa
200 g
4.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 200 g
Koszt składników
18.00