Sałatka z makaronem kokardki
- Makaron kokardki (150 g)
- Tuńczyk w oleju (150 g)
- Kukurydza konserwowa (200 g)
- Fasola konserwowa (200 g)
Przepis na sałatkę z makaronem kokardki krok po kroku
Makaron ugotuj w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.
Ugotowany makaron umieść na sitku i przepłucz go zimną wodą.
Kukurydzę i fasolę odsącz z zalewy.
Makaron, odsączoną kukurydzę i fasolę, tuńczyka z olejem i przyprawy wsyp wymieszaj w jednej misce.
Sałatkę odstaw na około 2 godziny do lodówki. Podawaj schłodzoną.
-
Sałatka z makaronem
-
Sałatki z makaronem ryżowym
-
Sałatka tortellini
-
Sałatka z kurczakiem i makaronem
-
Sałatka z makaronem i kurczakiem
-
Sałatka z makaronem ryżowym
-
Sałatka z zupek chińskich z kurczaka
-
Cannelloni ze szpinakiem i fetą
-
Sałatka z tuńczykiem i makaronem
-
Makaron z łososiem i szpinakiem
-
Sałatka makaronowa z kurczakiem
-
Makaron z pesto i kurczakiem
-
Sałatka z makaronu chińskiego
-
Sałatka z makaronu tortellini
-
Sałatka z tortellini i kurczakiem
-
Sałatka z makaronem ryżowym i kurczakiem
-
Sałatka z kolorowym makaronem
-
Sałatka makaronowa z szynką
-
Sałatka makaronowa
Więcej informacji na temat sałatki z makaronem kokardki
Sałatka z makaronem kokardki to idealny pomysł na przekąskę na grilla, spotkanie rodzinne czy ze znajomymi. Przepisy na sałatki z makaronem są bardzo proste, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przyrządzić. Jest szybka do zrobienia, wystarczy około 15 minut. Przygotuj następujące produkty spożywcze: makaron kokardki lub wstążki, tuńczyka w oleju, kukurydzę z puszki, fasolę czerwoną, majonez oraz przyprawy (bazylię, oregano oraz sól).
Sałatka dostarczy nam wielu cennych składników odżywczych i pokarmowych. Tuńczyk jest rybą niskokaloryczną i bogatobiałkową, dlatego będzie dobrym wyborem w diecie osób odchudzających się lub sportowców. Znajdziemy tu również nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które wspierają układ odpornościowy i zmniejszają poziom cholesterolu LDL. Jest to źródło witaminy D, B6, niacyny, tiaminy, selenu, magnezu, fosforu i potasu. Wybór tuńczyka w puszce, który nie wymaga obróbki termicznej, pozwala na oszczędzenie czasu i pieniędzy. Ma także dłuższy termin przydatności niż surowe ryby, dlatego jednorazowo możesz zaopatrzyć się w ich większą ilość.
Fasola czerwona jest jednym z najlepszych źródeł białka roślinnego. Jest również bogata w błonnik, który pozytywnie wpływa na prawidłowe działanie przewodu pokarmowego oraz wiąże cholesterol i usprawnia jego usuwanie z organizmu. Dodatkowo spożywanie tego strączku obniża ryzyko zawału serca, stabilizuje poziom cukru we krwi, przeciwdziała anemii oraz dba o dobre dotlenienie wszystkich komórek ciała. Obecność flawonoli w tym produkcie przeciwdziała niektórym rodzajom nowotworów.
Podsumowując sałatka na grilla z makaronem i majonezem to idealne rozwiazanie na szybką przekąskę. Nie jest trudna w przygotowaniu a produkty, których potrzebujesz nie są drogie. Idealnie sprawdzi się jako posiłek do włączenia do diety ryb oraz roślin strączkowych. Rezygnacja z dodatku majonezu do sałatki obniży jej kaloryczność i będzie idealnym rozwiązaniem dla osób na diecie redukcyjnej. Koniecznie wypróbuj ten przepis jako dodatek do dań z grilla.
Alergeny w sałatce z makaronem kokardki
Lista alergenów dla sałatki z makaronem kokardki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makaron kokardki
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Tuńczyk w oleju
Wartości odżywcze sałatki z makaronem kokardki
Energia i białka
(140g)
Węglowodany
(140g)
Tłuszcze
(140g)
Witaminy
(140g)
Składniki mineralne
(140g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.