Sałatka z makaronem i ogórkiem

Opublikowano: 15.03.2021 r., 1:56 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sałatka makaronowa z warzywami i fetą
Sałatka z makaronem i ogórkiem
Sałatka z makaronem i ogórkiem może być posypana koperkiem. Możesz ją przygotować z majonezem czy z serem feta. Sprawdź, jak zrobić sałatkę ze świeżym ogórkiem zielonym!
Przygotowanie 35 min
518 kcal
Kcal w porcji
290 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Oliwki czarne - 9 sztuk (42 g)
  • Pomidory koktajlowe - 9 sztuk (90 g)
  • Ser Feta (150 g)
  • Ogórek - 1 ogórek, bez nasion i skórki (150 g)
  • Makaron fusilli (150 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
pieprz
Sprzęt kuchenny
garnek

Przepis na sałatkę z makaronem i ogórkiem krok po kroku

Makaron ugotuj według zaleceń znajdujących się na opakowaniu.

Ogórek obierz, wytnij gniazdo nasienne i pokrój w kostkę. Możesz też w pokroić go w plastry bez wycinania środka.

Ser feta pokrój w kostkę.

Pomidorki koktajlowe opłucz i przekrój na pół.

Do misek rozdziel makaron, następnie dodaj przygotowane składniki oraz udekoruj całość oliwkami.

Jak oceniasz przepis na sałatkę z makaronem i ogórkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,0% osób

Więcej informacji na temat sałatki z makaronem i ogórkiem

Sałatka z makaronem i ogórkiem może być przygotowana na różne sposoby. Wszystko zależy od tego, na jakie składniki się zdecydujesz. Istotny jest także sposób jej podania. Ten przepis jest bardzo prosty, a do tego smaczny. Nie potrzebujesz dużej liczby produktów ani akcesoriów kuchennych, aby zrobić tę sałatkę.

Możesz nieco zmodyfikować ten przepis, jeżeli zajdzie taka potrzeba. Nie ma w nim sosu, ponieważ do tej sałatki pasują różne. Jeżeli chcesz, całość możesz polać zwykłą oliwą z oliwek lub sosem winegret na bazie soku z cytryny albo octu winnego.

Sałatka z ogórkiem i makaronem będzie dobrze smakować z przysmażonymi pieczarkami. Jako kolorowe dodatki możesz wykorzystać paprykę (zieloną, czerwoną, żółtą), rzodkiewkę i kukurydzę. Jeżeli lubisz makaron z sałatą, możesz zdecydować się na sałatę karbowaną zieloną i czerwoną lub sałatę lodówą. Możesz dodać także przypieczonego na patelni kurczaka w ulubionej przyprawie. Trzeba tylko wziąć pod uwagę to, że wtedy czas przygotowania tej potrawy nieco się wydłuży.

Jeżeli zależy ci na sałatce z ogórkiem, która będzie bardziej przypominać sałatkę jarzynową, możesz ją przygotować z małym makaronem muszelki. Do tego możesz dodać pokrojony w kostkę zielony ogórek i jajka. Gdy już połączysz te kilka składników z majonezem, całość możesz posypać drobno posiekanym świeżym koperkiem.

Sałatka ze świeżym ogórkiem zielonym nadaje się jako posiłek do pracy. Przygotowaną potrawę możesz przechowywać w lodówce i nie trzeba jej podgrzewać. Aby przygotować tę sałatkę, będziesz potrzebować jedynie garnek do ugotowania makaronu, miskę na sałatkę i deskę do krojenia składników.

Sugerowana ilość produktów powinna starczyć na dwie większe porcje, więc jeśli chcesz zrobić sałatkę dla kilku osób, pamiętaj o tym, aby dodać większą ilość składników. Tak przygotowane danie możesz podawać bez sosu, aby z każdy z gości wybrał ten, na który najbardziej ma ochotę. Sos winegret warto przygotować tuż przed podaniem sałatki, ale sos jogurtowo-czosnkowy lepiej zrobić dzień wcześniej, aby smaki mogły się dobrze przegryźć.

Alergeny w sałatce z makaronem i ogórkiem

Lista alergenów dla sałatki z makaronem i ogórkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Feta
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron fusilli

Wartości odżywcze sałatki z makaronem i ogórkiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(290g)
Energia (kcal)
178.94
518.92
Białko (g)
7.37
21.39

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(290g)
Węglowodany (g)
22.23
64.45
Węglowodany przyswajalne (g)
20.97
60.82
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.25
3.64

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(290g)
Tłuszcz (g)
6.78
19.65
Tłuszcze nasycone (g)
4.62
13.40
Tłuszcze nienasycone (g)
2.16
6.25
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.79
5.20
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.36
1.05
Cholesterol (mg)
22.94
66.52

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(290g)
Witamina A (µg (mcg))
41.23
119.56
Witamina B6 (mg)
0.17
0.49
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
2.91
8.42
Witamina D (µg (mcg))
0.05
0.13
Witamina E (mg)
0.26
0.75
Retinol (µg (mcg))
32.22
93.43
Tiamina (mg)
0.08
0.22
Ryboflawina (mg)
0.24
0.70
Niacyna (mg)
0.81
2.36
Foliany (µg (mcg))
17.01
49.33
Beta karoten (µg (mcg))
98.93
286.89

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(290g)
Sód (mg)
349.69
1014.10
Potas (mg)
148.57
430.84
Wapń (mg)
144.49
419.04
Fosfor (mg)
145.68
422.47
Magnez (mg)
23.90
69.30
Żelazo (mg)
1.07
3.10
Cynk (mg)
1.20
3.48
Miedź (mg)
0.12
0.35
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z makaronem i ogórkiem brak danych
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z makaronem i ogórkiem

Koszt składników
29.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Oliwki czarne
42 g
9 sztuk
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.84
Za 42 g
Pomidory koktajlowe
90 g
9 sztuk
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 90 g
Ser Feta
150 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
9.00
Za 150 g
Ogórek
150 g
1 ogórek, bez nasion i skórki
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 150 g
Makaron fusilli
150 g
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 150 g
Koszt składników
29.00