Sałatka z makaronem i majonezem

Opublikowano: 19.03.2021 r., 22:43 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sałatka makaronowa z majonezem
Sałatka z makaronem i majonezem
Sałatka z makaronem i majonezem to doskonały pomysł na sałatkę imprezową. Zaskoczy swoim smakiem każdą osobę, która jej spróbuje. Każdy zgłosi się po dokładkę.
Przygotowanie 15 min
295 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Makaron świderki (200 g)
  • Kapusta pekińska - 1 mała sztuka (250 g)
  • Papryka czerwona - 1 duża sztuka (200 g)
  • Kukurydza konserwowa (200 g)
  • Ogórek - 1 mała sztuka (100 g)
  • Szynka konserwowa (200 g)
  • Majonez (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, sitko

Przepis na sałatkę z makaronem i majonezem krok po kroku

Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Przelej go na sitku zimną wodą z kranu i pozostaw do wystygnięcia.

Kapustę pekińską umyj, osusz i poszatkuj.

Paprykę i ogórka umyj. Z papryki wytnij gniazda nasienne. Przygotowane warzywa pokrój w kostkę.

Szynkę konserwową pokrój w kostkę.

Wszystkie składniki wsyp do miski, przypraw i wymieszaj z majonezem.

Jak oceniasz przepis na sałatkę z makaronem i majonezem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,2% osób

Więcej informacji na temat sałatki z makaronem i majonezem

Sałatka z makaronem i majonezem oraz z warzywami to idealna propozycja na przekąskę na imprezę. Przepis nie jest wymagający, dlatego twoje doświadczenie kulinarne nie musi być duże. Czas przygotowania wynosi około 15 minut. Produkty potrzebne do zrobienia tej przekąski są przystępne cenowo i zaliczymy do nich makaron świderki, kapustę pekińską, paprykę czerwoną, kukurydzę, ogórka zielonego, szynkę konserwową, majonez oraz przyprawy.

Kapusta pekińska jest bogatym źródłem witaminy C, która pozytywnie wpływa na układ odpornościowy oraz jest niezbędna do syntezy kolagenu i niektórych hormonów. Dodatkowo zwiększa wchłanianie żelaza, wspomaga detoksykację oraz chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. W kapuście znajdziemy również witaminę A, która wspomaga proces prawidłowego widzenie oraz chroni przed działaniem wolnych rodników. Zawartość kwasu foliowego zapobiega wystąpieniu niedokrwistości megaloblastycznej oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia wad wrodzonych cewy nerwowej u płodów.

Ogórek składa się głównie z wody, dlatego jest dobrym źródłem tego składnika w naszej diecie. Spożywanie go w upalne dni poprawia nawodnienie organizmu. Ogórki są niskokaloryczne, dlatego świetnie sprawdzają się w diecie redukcyjnej. Ponadto działają moczopędnie i odkwaszają organizm. W ogórkach występują również stanole roślinne, które korzystanie wpływają na układ sercowo-naczyniowy, ponieważ obniżają poziom cholesterolu LDL we krwi. Obecność potasu i magnezu wpływają na regulację ciśnienia krwi. Ich indeks glikemiczny wynosi 15, dlatego mogą być bez ograniczeń spożywane przez osoby chorujące na cukrzycę.

Tania sałatka makaronowa na szybko to idealne rozwiązanie na przekąskę spędzając czas w gronie najbliższych. Jest daniem dość kalorycznym, dlatego osoby na diecie redukcyjnej powinny uważać z jej spożywaniem. Aby obniżyć kaloryczność sałatki zamiast majonezu tradycyjnego możemy użyć majonezu typu light lub gęstego jogurtu. Poza wysoką podażą energii sałatka dostarczy nam również wielu cennych składników odżywczych, w tym witaminy C, która korzystnie wpływa na naszą odporność.

Alergeny w sałatce z makaronem i majonezem

Lista alergenów dla sałatki z makaronem i majonezem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron świderki
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez

Wartości odżywcze sałatki z makaronem i majonezem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
147.62
295.25
Białko (g)
5.78
11.56

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
17.34
34.67
Węglowodany przyswajalne (g)
16.00
32.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.33
2.67

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
6.32
12.65
Tłuszcze nasycone (g)
1.81
3.62
Tłuszcze nienasycone (g)
4.51
9.03
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.12
4.25
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.39
4.78
Tłuszcze trans (g)
0.01
0.02
Brak danych dla: szynka konserwowa.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
11.58
23.17

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
73.71
147.42
Witamina B6 (mg)
0.18
0.37
Witamina B12 (µg (mcg))
0.16
0.32
Witamina C (mg)
31.66
63.32
Witamina D (µg (mcg))
0.12
0.25
Witamina E (mg)
0.48
0.96
Retinol (µg (mcg))
0.62
1.25
Tiamina (mg)
0.14
0.29
Ryboflawina (mg)
0.08
0.17
Niacyna (mg)
1.37
2.73
Foliany (µg (mcg))
32.88
65.75
Beta karoten (µg (mcg))
834.29
1668.58

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
283.67
567.33
Potas (mg)
210.92
421.83
Wapń (mg)
30.04
60.08
Fosfor (mg)
78.92
157.83
Magnez (mg)
21.08
42.17
Żelazo (mg)
0.68
1.35
Cynk (mg)
0.76
1.51
Miedź (mg)
0.07
0.15
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z makaronem i majonezem 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z makaronem i majonezem

Koszt składników
35.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron świderki
200 g
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 200 g
Kapusta pekińska
250 g
1 mała sztuka
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 250 g
Papryka czerwona
200 g
1 duża sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 200 g
Kukurydza konserwowa
200 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
2.06
Za 200 g
Ogórek
100 g
1 mała sztuka
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Szynka konserwowa
200 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
8.00
Za 200 g
Majonez
50 g
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.74
Za 50 g
Koszt składników
35.00