Sałatka z makaronem i brokułami i fetą

Opublikowano: 25.04.2022 r., 13:11 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sałatka z makronem i brokułami i fetą w pomarańczowej miseczce
Sałatka z makronem i brokułami i fetą
Sałatka z makaronem i brokułami i fetą to pyszny pomysł na obiad, kolację lub danie na imprezę. Jest niezwykle szybka w wykonaniu i niesamowicie smakuje.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Gotowanie na parze 20 min
295 kcal
Kcal w porcji
190 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Makaron fusilli (100 g)
  • Brokuły (500 g)
  • Ser Feta (100 g)
  • Migdały - płatki (50 g)
  • Oliwa z oliwek (10 ml)
  • Czosnek (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, zioła prowansalskie
Sprzęt kuchenny
garnek, patelnia mała, naczynie do gotowania na parze, sitko

Przepis na sałatkę z makaronem i brokułami i fetą krok po kroku

Na suchej patelni podpraż płatki migdałów, aż ładnie się zarumienią i będą orzechowo pachnieć.

Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu, następnie odsącz i przelej zimną wodą.

Brokuła podziel na małe różyczki, umyj i ugotuj na parze przez 7-10 minut.

W miseczce wymieszaj oliwę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i łyżeczką ziół prowansalskich.

W szklanej misce umieść makaron, brokuła, pokruszony ser feta.

Wierzch posyp płatkami migdałowymi i polej przygotowanym sosem.

Jak oceniasz przepis na sałatkę z makaronem i brokułami i fetą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,9% osób

Więcej informacji na temat sałatki z makaronem i brokułami i fetą

Sałatka z makaronem i brokułami i fetą to pyszny pomysł na obiad, kolację lub danie na imprezę. Jest niezwykle łatwa w wykonaniu i niesamowicie smakuje.

Przekonajcie się sami, że przepis na sałatkę z makaronem, brokułami i fetą jest szybki w wykonaniu. Jednocześnie ugotujcie makaron według instrukcji na opakowaniu, a brokuły na parze. Żeby jeszcze wszystko przyspieszyć możecie na garnek z gotującym się makaron ułożyć specjalny koszyczek do gotowania na parze i równocześnie ugotować brokuły. Na suchej patelni podsmażcie płatki migdałów, dzięki czemu nabiorą orzechowego smaku. Ser typu feta pokruszcie, dzięki czemu fajnie wmiesza się w brokuła i makaron. Całość polejcie sosem z oliwy, czosnku i ziół prowansalskich. Mam nadzieję, że wiecie już jak zrobić sałatkę z makaronem, brokułami i fetą. Sami widzicie, że ta sałatka jest niezwykle prosta i szybka w przygotowaniu.

Brokuły to warzywo, które spotkać można w sklepach przez cały rok. Znaleźć można również różne jego rodzaje. Wyglądem przypomina małe drzewo. Różyczki, najczęściej spożywana część brokuła, to tak naprawdę nierozwinięte kwiaty, które nie zdążyły zakwitnąć. Brokuły są szczególnie doceniane za występowanie w nich kaempferolu, czyli przeciwutleniacza działającego przeciwzapalnie. Są również bogatym źródłem witaminy K i A. Ze względu na swoją niską kaloryczność i bogactwo błonnika często wykorzystywany jest w dietach redukcyjnych. Brokuły można jeść również na surowo, ale najczęściej w polskiej kuchni są one gotowane. W przypadku długiego gotowania dochodzi do utraty wartości odżywczych, dlatego najlepiej jest je ugotować na parze.

Odpowiednio zbilansowana dieta, która dostarcza przynajmniej 400 g warzyw dziennie, przyczynia się do zmniejszenia ryzyka chorób m.in. choroby nowotworowej lub chorób układu sercowego. Wynika to z tego, że warzywa są niezwykle bogate w błonnik, witaminy i składniki mineralne. Żaden suplement nie zapewni tego, co odpowiednio zbilansowana dieta bogata w warzywa. Dlatego ta dobra sałatka to świetny pomysł na uzupełnienie diety w warzywa.

Alergeny w sałatce z makaronem i brokułami i fetą

Lista alergenów dla sałatki z makaronem i brokułami i fetą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron fusilli
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Feta
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Migdały - płatki

Wartości odżywcze sałatki z makaronem i brokułami i fetą

na 100g gotowej potrawy

Tradycyjny makaron można wymienić na makaron bezglutenowy.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(190g)
Energia (kcal)
155.69
295.81
Białko (g)
6.82
12.96

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(190g)
Węglowodany (g)
16.35
31.06
Węglowodany przyswajalne (g)
13.41
25.47
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.94
5.59

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(190g)
Tłuszcz (g)
7.77
14.77
Tłuszcze nasycone (g)
2.97
5.65
Tłuszcze nienasycone (g)
4.80
9.12
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.64
6.92
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.16
2.20
Cholesterol (mg)
11.56
21.96

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(190g)
Witamina A (µg (mcg))
36.36
69.09
Witamina B6 (mg)
0.21
0.41
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
58.33
110.82
Witamina D (µg (mcg))
0.02
0.04
Witamina E (mg)
2.42
4.60
Retinol (µg (mcg))
16.23
30.84
Tiamina (mg)
0.09
0.18
Ryboflawina (mg)
0.27
0.51
Niacyna (mg)
1.01
1.92
Foliany (µg (mcg))
50.30
95.57
Beta karoten (µg (mcg))
234.94
446.38

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(190g)
Sód (mg)
170.57
324.09
Potas (mg)
295.03
560.55
Wapń (mg)
117.10
222.50
Fosfor (mg)
144.39
274.34
Magnez (mg)
40.84
77.60
Żelazo (mg)
1.00
1.90
Cynk (mg)
1.04
1.98
Miedź (mg)
0.14
0.28
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z makaronem i brokułami i fetą 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z makaronem i brokułami i fetą

Koszt składników
51.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron fusilli
100 g
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 100 g
Brokuły
500 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Ser Feta
100 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 100 g
Migdały - płatki
50 g
7.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
4.69
Za 50 g
Oliwa z oliwek
10 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Czosnek
10 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Koszt składników
51.50