Sałatka z makaronem i brokułami i fetą
- Makaron fusilli (100 g)
- Brokuły (500 g)
- Ser Feta (100 g)
- Migdały - płatki (50 g)
- Oliwa z oliwek (10 ml)
- Czosnek (10 g)
Przepis na sałatkę z makaronem i brokułami i fetą krok po kroku
Na suchej patelni podpraż płatki migdałów, aż ładnie się zarumienią i będą orzechowo pachnieć.
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu, następnie odsącz i przelej zimną wodą.
Brokuła podziel na małe różyczki, umyj i ugotuj na parze przez 7-10 minut.
W miseczce wymieszaj oliwę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i łyżeczką ziół prowansalskich.
W szklanej misce umieść makaron, brokuła, pokruszony ser feta.
Wierzch posyp płatkami migdałowymi i polej przygotowanym sosem.
-
Sałatka z makaronem
-
Sałatki z makaronem ryżowym
-
Sałatka tortellini
-
Sałatka z kurczakiem i makaronem
-
Sałatka z makaronem i kurczakiem
-
Sałatka z makaronem ryżowym
-
Sałatka z zupek chińskich z kurczaka
-
Cannelloni ze szpinakiem i fetą
-
Sałatka z tuńczykiem i makaronem
-
Makaron z łososiem i szpinakiem
-
Sałatka makaronowa z kurczakiem
-
Makaron z pesto i kurczakiem
-
Sałatka z makaronem kokardki
-
Sałatka z makaronu tortellini
-
Sałatka z makaronu chińskiego
-
Sałatka z tortellini i kurczakiem
-
Sałatka z makaronem ryżowym i kurczakiem
-
Sałatka z kolorowym makaronem
-
Sałatka makaronowa
Więcej informacji na temat sałatki z makaronem i brokułami i fetą
Sałatka z makaronem i brokułami i fetą to pyszny pomysł na obiad, kolację lub danie na imprezę. Jest niezwykle łatwa w wykonaniu i niesamowicie smakuje.
Przekonajcie się sami, że przepis na sałatkę z makaronem, brokułami i fetą jest szybki w wykonaniu. Jednocześnie ugotujcie makaron według instrukcji na opakowaniu, a brokuły na parze. Żeby jeszcze wszystko przyspieszyć możecie na garnek z gotującym się makaron ułożyć specjalny koszyczek do gotowania na parze i równocześnie ugotować brokuły. Na suchej patelni podsmażcie płatki migdałów, dzięki czemu nabiorą orzechowego smaku. Ser typu feta pokruszcie, dzięki czemu fajnie wmiesza się w brokuła i makaron. Całość polejcie sosem z oliwy, czosnku i ziół prowansalskich. Mam nadzieję, że wiecie już jak zrobić sałatkę z makaronem, brokułami i fetą. Sami widzicie, że ta sałatka jest niezwykle prosta i szybka w przygotowaniu.
Brokuły to warzywo, które spotkać można w sklepach przez cały rok. Znaleźć można również różne jego rodzaje. Wyglądem przypomina małe drzewo. Różyczki, najczęściej spożywana część brokuła, to tak naprawdę nierozwinięte kwiaty, które nie zdążyły zakwitnąć. Brokuły są szczególnie doceniane za występowanie w nich kaempferolu, czyli przeciwutleniacza działającego przeciwzapalnie. Są również bogatym źródłem witaminy K i A. Ze względu na swoją niską kaloryczność i bogactwo błonnika często wykorzystywany jest w dietach redukcyjnych. Brokuły można jeść również na surowo, ale najczęściej w polskiej kuchni są one gotowane. W przypadku długiego gotowania dochodzi do utraty wartości odżywczych, dlatego najlepiej jest je ugotować na parze.
Odpowiednio zbilansowana dieta, która dostarcza przynajmniej 400 g warzyw dziennie, przyczynia się do zmniejszenia ryzyka chorób m.in. choroby nowotworowej lub chorób układu sercowego. Wynika to z tego, że warzywa są niezwykle bogate w błonnik, witaminy i składniki mineralne. Żaden suplement nie zapewni tego, co odpowiednio zbilansowana dieta bogata w warzywa. Dlatego ta dobra sałatka to świetny pomysł na uzupełnienie diety w warzywa.
Alergeny w sałatce z makaronem i brokułami i fetą
Lista alergenów dla sałatki z makaronem i brokułami i fetą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makaron fusilli
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Feta
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Migdały - płatki
Wartości odżywcze sałatki z makaronem i brokułami i fetą
Tradycyjny makaron można wymienić na makaron bezglutenowy.
Energia i białka
(190g)
Węglowodany
(190g)
Tłuszcze
(190g)
Witaminy
(190g)
Składniki mineralne
(190g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.