Sałatka z makaronem
- Makaron bezjajeczny - 0,5 opakowania (250 g)
- Szynka wiejska - 5 plasterków (125 g)
- Papryka czerwona - 1 średniej wielkości (230 g)
- Ogórek - 1 szt (180 g)
- Majonez - 2 łyżki (50 g)
- Jogurt naturalny - 2 łyżki (40 ml)
- Kukurydza konserwowa - 1 mini puszka (170 g)
Przepis na sałatkę z makaronem krok po kroku
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź i ostudź go. Następnie wrzuć do dużej miski.
Szynkę pokrój w drobną kostkę i dodaj do makaronu.
Ogórka i paprykę umyj, pokrój w kostkę, dodaj do reszty składników.
Kukurydzę odcedź z nadmiaru zalewy i dodaj do sałatki.
W salaterce wymieszaj jogurt, majonez, sól, pieprz, czosnek, a także drobno posiekany szczypiorek wraz z natką pietruszki. Dodaj gotowy sos do sałatki i wymieszaj wszystko razem.
-
Sałatki z makaronem ryżowym
-
Sałatka tortellini
-
Sałatka z kurczakiem i makaronem
-
Sałatka z makaronem i kurczakiem
-
Sałatka z makaronem ryżowym
-
Sałatka z zupek chińskich z kurczaka
-
Cannelloni ze szpinakiem i fetą
-
Sałatka z tuńczykiem i makaronem
-
Makaron z łososiem i szpinakiem
-
Sałatka makaronowa z kurczakiem
-
Makaron z pesto i kurczakiem
-
Sałatka z makaronem kokardki
-
Sałatka z makaronu tortellini
-
Sałatka z makaronu chińskiego
-
Sałatka z tortellini i kurczakiem
-
Sałatka z makaronem ryżowym i kurczakiem
-
Sałatka z kolorowym makaronem
-
Sałatka makaronowa z szynką
-
Sałatka makaronowa
Więcej informacji na temat sałatki z makaronem
Sałatka z makaronem jest pyszną i efektowną potrawą, która najlepiej sprawdzi się na kolację, a także jako dekoracyjna i łatwa przekąska na imprezę. Jest tak łatwa, że do jej wykonania wystarczy zaledwie kwadrans. Zachwyca prostotą, lecz równocześnie urzeka wspaniałym smakiem.
Przepis na sałatkę z makaronem jest nieskomplikowany, dzięki temu możemy przygotować ją już w kilka chwil i cieszyć się jej wspaniałym smakiem. Do jej wykonania potrzeba tylko kilku produktów, dzięki czemu jest również tania.
Sałatka z makaronem jest naprawdę pyszna, wszystko to dzięki połączeniu szczypiorku i natki pietruszki z majonezem. Taki sos, doprawiony jeszcze szczyptą czosnku, smakuje wyśmienicie i dobrze podkreśla smak makaronu i wędliny. Sałatka, choć prosta i szybka, smakuje wykwintnie i przepięknie prezentuje się na stole.
Choć sos sałatki wykonany jest na bazie majonezu, to nie jest ciężkostrawny, ze względu na duży dodatek jogurtu naturalnego i świeżych ziół. Sałatka jest bardzo odżywcza i sycąca. Zawiera sporo białka i węglowodanów. Jeżeli chcesz, by była bardziej "fit", możesz zamienić zwykły makaron, na ten pełnoziarnisty.
Jest to dobry pomysł na przekąskę na szybko. Wystarczy tylko ugotować makaron i pokroić pozostałe składniki, by całe danie było gotowe. Można też wykorzystać makaron, który został z poprzedniego dnia, tak by jeszcze bardziej usprawnić gotowanie i przy okazji zapobiec zmarnowaniu się żywności. Makaron do sałatki powinien być jak najbardziej wymyślny i dekoracyjny, to on bowiem stanowi główny składnik tego dania. Sprawdzą się różne kombinacje, wszystko zależy również od okazji na którą przygotowujemy potrawę. Na kolację sprawdzi się makaron kolanka, na święta możemy użyć kokardek, a na imprezę - muszli. Najlepiej sprawdzą się w sałatce makarony drobne, jednak spokojnie można użyć również jakiegoś większego.
Sałatka z makaronem to najlepsza propozycja dla tych, którzy lubią zjeść coś pysznego, jednak łatwego i szybkiego w przygotowaniu. Sałatka wygląda naprawdę minimalistycznie, a przez to też bardzo elegancko. Sałatka to dobra przekąska, jednak sprawdzi się też jako pełnowartościowy posiłek.
Alergeny w sałatce z makaronem
Lista alergenów dla sałatki z makaronem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makaron bezjajeczny
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny
Wartości odżywcze sałatki z makaronem
Energia i białka
(348g)
Węglowodany
(348g)
Tłuszcze
(348g)
Witaminy
(348g)
Składniki mineralne
(348g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.