Sałatka z łososiem wędzonym na zimno

Opublikowano: 22.05.2022 r., 13:00 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kolorowa sałatka ze świeżym łososiem
Sałatka z łososiem wędzonym na zimno
Nie masz pomysł na lekką i dietetyczną sałatkę? Koniecznie poznaj mój sprawdzony, prosty sposób i przekonaj się, jak prosty jest mój przepis.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 20 min
234 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Łosoś wędzony - 1 opakowanie (300 g)
  • Roszponka - 1 garść (40 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Pomidory koktajlowe - 1 szklanka (250 g)
  • Ser Mozzarella - 1 kula (200 g)
  • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 1 opakowanie (180 g)
  • Koperek - 1 pęczek (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, miska

Przepis na sałatkę z łososiem wędzonym na zimno krok po kroku

Jajka ugotuj na twardo w lekko osolonej wodzie.

Roszponkę wyłóż do miski, dodaj kawałki łososia i jajka pokrojone w ćwiartki.

Dodaj mozzarellę pokrojoną w mniejsze kawałki.

Jogurt wymieszaj z posiekanym koperkiem i polej całą sałatkę.

Jak oceniasz przepis na sałatkę z łososiem wędzonym na zimno
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,6% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat sałatki z łososiem wędzonym na zimno

Sałatka z łososiem wędzonym na zimno to pomysł na szybki i pożywny lunch w ciągu dnia, a nawet na przekąskę na kolację czy imprezę rodzinną. Poznaj przepis na sałatkę z łososiem wędzonym na zimno, moją propozycję wzbogaciłam o jajka, dzięki którym nasza sałatka będzie bardziej syta i zapewni nam energię na dłuższy czas.

Do jej przygotowania będą potrzebne Ci podstawowe i łatwo dostępne składniki takie jak:

jajka ugotowane na twardo, najlepiej kilka sztuk, łosoś wędzony na zimno, pomidorki koktajlowe, roszponka, jogurt naturalny i koperek.

Jajka, które są głównym składnikiem tej potrawy, są bogatym źródłem witaminy D, B12, B6, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach A, D, E, K oraz składników mineralnych takich jak żelazo, cynk. Ponadto jajka są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne i dostarcza do naszego organizmu wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, których nasz organizm nie potrafi sam syntetyzować i musimy czerpać je z pożywienia. Dlatego jajka to świetny wybór dla naszego zdrowia.

Łosoś, który jest drugim głównym składnikiem, naszej sałatki jest dodatkową porcją białka, które jest odpowiedzialne za naszą sytość.

Według WHO, czyli Światowej Organizacji Zdrowia, każdy z nas powinien spożywać 250 g ryb dwa razy w tygodniu lub suplementować kwasy omega 3, szczególnie chodzi tutaj o kwasy, które należą do tzw. niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych – EPA, DHA. Nasz organizm nie jest w stanie ich syntetyzować samodzielnie, dlatego tak ważna jest podaż w żywności. Kwasy te działają przeciwzapalnie, zmniejszają ryzyko chorób sercowo- naczyniowych, które są główną przyczyną śmierci na Świecie.

Dlatego szczególnie zachęcam do włączenia ryb do swojego codziennego jadłospisu, wyjdzie to nam tylko na dobre.

Dokładnie jak zrobić sałatkę z łososiem wędzonym na zimno opisuję nieco niżej, spójrz i przekonaj się, jaka jest szybka i łatwa w przygotowaniu, a do tego pyszna w smaku.

Wykorzystaj mój prosty przepis i przekonaj się, jaka jest dobra.

Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!

Alergeny w sałatce z łososiem wędzonym na zimno

Lista alergenów dla sałatki z łososiem wędzonym na zimno przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Łosoś wędzony
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Mozzarella
    • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu

Wartości odżywcze sałatki z łososiem wędzonym na zimno

na 100g gotowej potrawy

Do sałatki możesz dodać też ugotowany makaron, dzięki dodatkowej porcji węglowodanów sałatka będzie bardziej syta.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
117.14
234.27
Białko (g)
11.46
22.91
Fenyloalanina (mg)
0.41
0.82
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
2.74
5.48
Węglowodany przyswajalne (g)
2.43
4.86
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.31
0.62
Brak danych dla: roszponka.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
6.59
13.17
Tłuszcze nasycone (g)
3.64
7.28
Tłuszcze nienasycone (g)
2.95
5.89
Brak danych dla: roszponka.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.26
4.52
Brak danych dla: roszponka.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.69
1.37
Brak danych dla: roszponka.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
73.10
146.20

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
93.39
186.78
Witamina B6 (mg)
0.14
0.28
Witamina B12 (µg (mcg))
1.36
2.71
Witamina C (mg)
6.56
13.13
Witamina D (µg (mcg))
4.76
9.51
Witamina E (mg)
0.19
0.37
Brak danych dla: roszponka, koperek.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
61.39
122.78
Tiamina (mg)
0.03
0.07
Ryboflawina (mg)
0.19
0.37
Niacyna (mg)
1.44
2.88
Foliany (µg (mcg))
17.64
35.27
Beta karoten (µg (mcg))
349.88
699.76
Brak danych dla: koperek.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
290.19
580.38
Potas (mg)
199.43
398.87
Wapń (mg)
134.54
269.08
Fosfor (mg)
161.97
323.93
Magnez (mg)
16.62
33.24
Żelazo (mg)
0.86
1.71
Cynk (mg)
0.98
1.96
Miedź (mg)
0.09
0.19
Mangan (mg)
0.08
0.16
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z łososiem wędzonym na zimno 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z łososiem wędzonym na zimno

Koszt składników
62.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łosoś wędzony
300 g
1 opakowanie
12.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
36.00
Za 300 g
Roszponka
40 g
1 garść
3.50
Za 75,0 g
Liczba opakowań 1
1.87
Za 40 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Pomidory koktajlowe
250 g
1 szklanka
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 250 g
Ser Mozzarella
200 g
1 kula
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 2
7.20
Za 200 g
Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu
180 g
1 opakowanie
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
1.30
Za 180 g
Koperek
30 g
1 pęczek
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 30 g
Koszt składników
62.80