Sałatka z łososiem i makaronem
- Łosoś wędzony - 1 kawałek (200 g)
- Makaron świderki - 1/2 szklanki (125 g)
- Pomidory koktajlowe - 6 sztuk (120 g)
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 1 opakowanie (180 g)
- Koperek - 1/2 pęczka (20 g)
- Jajko (3 szt.)
Przepis na sałatkę z łososiem i makaronem krok po kroku
Jajka i makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie.
Jogurt wymieszaj z drobno posiekanym koperkiem.
Ugotowany makaron przełóż do miski, dodaj przekrojone na ćwiartki jajka i kawałki łososia.
Wrzuć pomidorki przekrojone na pół, całość polej dipem na bazie jogurtu.
-
Sałatka z makaronem
-
Sałatki z makaronem ryżowym
-
Sałatka tortellini
-
Sałatka z kurczakiem i makaronem
-
Sałatka z makaronem i kurczakiem
-
Sałatka z makaronem ryżowym
-
Sałatka z zupek chińskich z kurczaka
-
Cannelloni ze szpinakiem i fetą
-
Sałatka z tuńczykiem i makaronem
-
Makaron z łososiem i szpinakiem
-
Sałatka makaronowa z kurczakiem
-
Makaron z pesto i kurczakiem
-
Sałatka z makaronem kokardki
-
Sałatka z makaronu tortellini
-
Sałatka z makaronu chińskiego
-
Sałatka z tortellini i kurczakiem
-
Sałatka z makaronem ryżowym i kurczakiem
-
Sałatka z kolorowym makaronem
-
Sałatka makaronowa
Więcej informacji na temat sałatki z łososiem i makaronem
Sałatka z łososiem i makaronem to pomysł na szybki i pożywny lunch w ciągu dnia, a nawet na kolację czy imprezę rodzinną. Dlatego koniecznie poznaj przepis na sałatkę z łososiem i makaronem, moją propozycję wzbogaciłam o jajka, dzięki którym nasza sałatka będzie bardziej syta i zapewni nam energię na dłuższy czas.
Do jej przygotowania będą potrzebne Ci podstawowe i łatwo dostępne składniki takie jak:
jajka ugotowane na twardo, najlepiej kilka sztuk, łosoś wędzony, pomidorki koktajlowe, makaron, jogurt naturalny i koperek.
Jajka, które są głównym składnikiem tej potrawy, są bogatym źródłem witaminy D, B12, B6, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach A, D, E, K oraz składników mineralnych takich jak żelazo, cynk. Ponadto jajka są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne i dostarcza do naszego organizmu wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, których nasz organizm nie potrafi sam syntetyzować i musimy czerpać je z pożywienia. Dlatego jajka to świetny wybór dla naszego zdrowia.
Łosoś, który jest drugim głównym składnikiem naszej sałatki, jest dodatkową porcją białka, które jest odpowiedzialne za naszą sytość.
Według WHO, czyli Światowej Organizacji Zdrowia, każdy z nas powinien spożywać 250 g ryb dwa razy w tygodniu lub suplementować kwasy omega 3, szczególnie chodzi tutaj o kwasy, które należą do tzw. niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych – EPA, DHA. Nasz organizm nie jest w stanie ich syntetyzować samodzielnie, dlatego tak ważna jest podaż w żywności. Kwasy te działają przeciwzapalnie, zmniejszają ryzyko chorób sercowo- naczyniowych, które są główną przyczyną śmierci na Świecie.
Dlatego szczególnie zachęcam do włączenia ryb do swojego codziennego jadłospisu, wyjdzie to nam tylko na dobre.
Dokładnie jak zrobić sałatkę z makaronem i łososiem opisuję nieco niżej, spójrz i przekonaj się, jaka jest szybka i łatwa w przygotowaniu, a do tego pyszna w smaku.
Wykorzystaj mój prosty przepis i przekonaj się, jaka jest dobra.
Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!
Alergeny w sałatce z łososiem i makaronem
Lista alergenów dla sałatki z łososiem i makaronem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Łosoś wędzony
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makaron świderki
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu
Wartości odżywcze sałatki z łososiem i makaronem
Zamiast łososia możesz postawić na chude gatunki mięsa np. kurczak, indyk.
Energia i białka
(180g)
Węglowodany
(180g)
Tłuszcze
(180g)
Witaminy
(180g)
Składniki mineralne
(180g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.